Elbette darboğaz bunlarla ölçülmüyor ancak konu RAM darboğazı olunca hız/stabiliteden çok işin içine kapasite girer. Lütfen her konuyu "kullanıcı sormadıkça" RAM çipi anlatımına çevirmekten vazgeçin. Merak eden kullanıcılarla onlarca konuda yüzlerce mesaj ile zaten güzel bir şekilde tartışıyorsunuz ki bu işlere herkesten önce kafa yormaya başlayan insanlardan birisi olarak bu durum fazlasıyla hoşuma da gidiyor.
Aksi durumlarda, basitçe "6000 CL30" almalısınız demek yerine herkesin teknik açıdan anlayamayacağı bir dilde detay vermeniz insanların kafasını karıştırıyor. Neredeyse her gün adınıza bir sürü rapor düşüyor sisteme ve hepsi RAM ile alakalı. Çabanızı takdir ediyorum ancak fazla abartıyorsunuz. Benzer çaba durumun fazlasıyla farkında olan bizlerde de var ancak bu şekilde olmaz, herkese aynı anakartı önererek hiç olmaz.
Lütfen bu konudaki tavrınızı hafifletin.
Her daim anlatıp belirtiyorum zaten, bu kombinasyonlar şu sebepten dolayı sorunlu ve tercih etmemeniz lazım. Akabinde de örnek konuları iletiyorum. O rapor eden arkadaşlar gelip profilime yazsınlar, hususi olarak ilgilenip anlatırım. Doğru bildiğimi ve hem kendi üzerimde hem de forum ve forum dışı dahil olmak üzere deneyimlerimi aktarmakla mükellefim. İnsanları yanıltmak ya da sonrasında mağdur olmalarını istemem.
Darboğazdan kasıt ise sistem parçalarının birbirine yetememesi mi yoksa paranın tam olarak karşılığını alamamak mı? Geniş yelpazede incelemek lazım, verdiğim örnekte EXPO açtığında 50 FPS düşük alıyorsunuz çünkü.
RAM darboğazı olunca hız/stabiliteden çok işin içine kapasite girer.
Söylediklerim Render kapsamıyor, Gaming için konuşuyorum sadece. 1x16 ya da 2x16 Setup'lar hakkında görüş belirtiyorum, kendim de aktif kullanıcıyım. Forum ve forum dışı yüzlerce sistem ayarladım, geri bildirimlere de hakimim. Neyin ne olduğuna AM5 özelinde net şekilde hakimim yani. O konuda şüpheniz olmasın. Kapasite olayı Gaming'de AM5 sistemlerde şu an için 4K harici çok bir ehemmiyeti yok, 1080p ve 1440p için konuşuyoruz konularda. Verilen bilgiler ona yöneliktir. İnsanların bahsi geçen terimleri anlaması adına hem konu özelinde hem de konu dışı olarak rehbere yöneltiyorum. Okuyup öğrenmek yerine rapor atıyorlarsa bu onların acizliğidir.
Aksi durumlarda, basitçe "6000 CL30" almalısınız.
Birçok konuda bu şekilde belirtiyorum, neden 6000 MT/s üzeri alınmaması gerektiğini de anlatıyorum. 6400 MT/s neden normal kullanıcıya uygun olup olmadığını da anlatıyorum. Yoldan geçen adama anlatsam dahi anlar. Bu forumdaki kullanıcılar eğer bu anlatım tarzından hoşnut değilse rapor atmak yerine bana bildirmeleri gerekir ki aynı konu içerisinde anlayabileceği şekilde anlatayım. Neyin ne işe yaradığını bilmeden ya da teoriğe hakim olmadan, okuma yazma bilmeyen adama yol tarif etmek gibi olur öteki türlü. 6000 MT/s alması gerektiği net belli tek CCD için, rehberde de anlattım detaylıca. 6400 alacak kişinin de forumda ayrıca konu oluşturup 1:1 mod ayarlanması gerektiğini de hep aktardım. Kafa karışıklığı yaratan bir durum aslında yok yani, atanlar rapor sistemini meşgul eden kötü niyetli kişilerdir.
herkese aynı anakartı önererek hiç olmaz.
Bunu hususi olarak yapan ben değilim aslında forumda, çoğu öneri konusunda da artık yer almıyorum ama bu forum özelinde kabul görmüş belli başlı AM5'te anakartlar var. Onları inkar edemeyiz, ASRock üvey evlat muamelesi görmekte şu an için. Sebebi ise malumunuz X3D'ler. MSI kartlarda da Boot sorunları yaygın, açılan konular hep o şekilde. Konuların çoğunu bu oluşturuyor, benim çözümlerim dahilinde de öyle. Şu an için hatırımda olan 2 kişi var bizzat kartlarını ayarlayıp çözdüğüm. Birisinde kart Manuel ayarlanması ile sorun çözülürken diğer Tomahawk kullanıcısının 6000 CL38 Micron modülü terk edip 6000 CL30 Hynix modüllere geçmesi sonucu sorunu kalıcı olarak çözüldü.
Kendim 3 ay mücalede ettim X870 Tomahawk ile, sonrasında iade ile sonuçlandı. Yani emin olmadığım hiçbir argümanı öne sürüp de görüş bildirmem ve insanları yanıltmam söz konusu değil. En sorunsuz nasıl olacaksa ancak o şekilde kullanıcılara aktarıp sistemlerini şekillendirebilirim. Yoksa diğer forumlardaki gibi MSI Tomahawk önermesini ben de biliyorum.
B850M Force ve B850M-K'dan bahsediyorsunuz anladığım kadarıyla. AM5 özelinde en sık bu kartlar öneriliyor. Bunlar mATX oluşu nedeniyle ATX kasada hoş durmayacaktır, ona katılıyorum. mATX kasa ile dizayn edilmesi lazım, artık ona kullanıcı karar vermeli. Kar-zarar hesabına göre iyi düşünüp taşınmak lazım. F/P ürün bunlar, üstelik 1 DPC. Onun mantığını ve ne demek olduğunu da her daim bahsettiğimde aktarırım. Siz hakim olduğunuz için şu anda ekstra açıklama gereği görmüyorum. AM5'te 1 DPC önceliği var, sebebi IMC bellek frekans desteği 5200 MT/s, Ryzen 9000 serisi ile 5600 MT/s çekildi. Bu sebepten ötürü de anakart üreticileri şu anda 6000 MT/s üzerini 1:2 mod atıyor. O yüzden tek CCD kullanıcıları 6000 MT/s CL30 şaşmazsa daha iyi olur onlar için.
Micron modüller ve MSI kartlarda da marka-model özelinde Boot sorunu var, onları da aktarmak zorundayım. Kanıtları da var, hem kişisel deneyim hem de forumda açılan ve şimdiye dek çözülmüş konular. Bunları göz ardı edemeyiz, Global'de de yine aynı şekilde. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilinçli şekilde kullanıcılara aktarmamız lazım. Son karar tabii ki her zaman onların, kafa karışıklığına gerek olduğunu düşünmüyorum. Güzelce açıklamaya özen gösteriyorum, ona rağmen rapor atıyorlarsa dediğim gibi art niyetli şahıslardır. İtibar etmeyiniz.
Gigabyte kartlarda da yine aynı şekilde,
@Riaki sistemini topladık. Clear CMOS ya da Flashback harici Boot etmiyor sistem 6000 MT/s CL30 modül olmasına rağmen. Bunları göz ardı etmek uygun olmayacaktır. Bunları ekstra aktarmak da kafa karışıklığı yaratmamalı. Sebepleri ile hep açıklarım.
AM5 özelinde anakart, RAM ve işlemci üçlemesinde tecrübelerimi aktardım hep şimdiye dek. Hatalar elbet olmuştur ama artık bir yerden sonra oturuyor. Neyin ne olduğu net şekilde anlaşılıyor. En sorunsuzu son kullanıcı için nasıl olacaksa ancak o şekilde öneride bulunabiliriz.
10 kullanıcıdan 9 tanesi sorun yaşıyor ama 1 tanesi yaşamamış. O bir kişiyi kale alırsak kalan 9 kişiyi göz ardı etmemiz gerekir.
Çok basit bir örnek şunu verebilirim,
@Krmm konusunda ilgilenip kendisine yeni bir sistem dizayn ettik. Sonrasında 5200 CL40 Micron modüller ile ASUS ROG anakartta Boot sorunu yaşadı, Boot ettiği senaryoda da muhtemelen stabilite sorunu yaşadığından oyunlarda Stutter ve %1 FPS düşüklüğünden muzdaripti. 6400 CL30 2x16 GB Hynix modüllere geçme kararı aldı, indirimde yakaladığından kaçırmak istemedi. Akabinde kendisine EXPO açmaması gerektiğini ve foruma ayrı konu açıp 1:1 mod ayarlanması gerektiğinden bahsettim. Doğal olarak sebebini ve EXPO açılamıyorsa bu modüllerin uyumsuz olup olmadığını sordu. Detaylıca anlattım ve iyi bir dinleyici olduğundan, okuduğunu idrak edebildiğinden sonrasında bana teşekkürlerini sundu. 6400 CL30'lar, CL26'dan sonraki en iyi ''bin'' olarak kabul ediliyor şu anda. 6000 CL28 ve 6400 CL30 örnek verilebilir. 6400 CL30 daha öncelikli, %100 A-die çünkü. M-die veremiyor bu değeri 1.5V altına. Modül seçimi doğruydu ama normal kullanıcı düz EXPO açıp geçeceği için performansı yine yerlerde olacaktı, 1:2 mod ve frekans uygunsuzluğu nedeniyle. Foruma konu açıp akabinde 1:1 mod ayarlaması yapılacağı için %1 ve %0.1 FPS'leri istediği seviyelere yükselecek. Tüm bunlar ve bunca emek bir tarafa, mesela bu kullanıcı beni her şeye rağmen rapor ediyorsa benim bu hususta yapabileceğim bir şey maalesef ki yok. Bu sadece bir örnek. Bu tarz art niyetli şahıslar forum ortamında yaygındır, göz ardı edip çoğunluğun kararına ve ne dediğine bakmak lazımdır. Forumun %90'ı bu adamın saçmaladığından ya da bir halt bilmediğinden söz ediyorsa da ancak o zaman bir işleme tabi tutulabilir.