R7 7800X3D & RTX 5070 Ti sistemde Valorant donuyor

Kivoki

Üyecik
Merhabalar, Aralık 2025'te yeni bir bilgisayar aldım.

Özellikleri:
  • Gigabyte Aorus X AX Ice
  • Ryzen 7 7800X3D
  • RTX 5070 Ti
  • 32 GB RAM
NOT: Bu mesajı atarken BIOS'um en güncel versiyonunda, RAM'lerimde XMP profil 1'de yani 6000.

Öncelikle oyunda 500-550 arası FPS alıyorum en düşük ayarlarda. Bilgisayarı aldığımdan beri aşırı gıcık bir donma sorunu yaşıyorum. Bu FPS drop'tan yana bildiğin oyunum donuyor, bunu başka hiçbir oyunda yaşamıyorum. Ben monitörümden dolayı 144 Hz sabit oynuyorum ama donma geçmiyor. Bakmadığım yer kalmadı, bakmadığım konu kalmadı ama yok, asla çözüme ulaşamıyorum. Windows 11 kullanıyorum, belki BIOS'um güncel değil diyedir diye düşündüm ama yok, yine geçmedi. Ama bu sefer şöyle bir şey oldu: BIOS güncellendikten sonra sorun bir düzelir gibi oldu. 144 sabit olan FPS'yi kapattım ve kulaklığıma USB çıkartma sesi geldi ve donma geri geldi. Sonra oyunu kapat aç yaptım, yine başta bir düzeldi, sonra tekrar donmaya başladı ve artık canıma tak etti.

Oyunun donma görüntüsü burada:

Lütfen şu sorunuma biri yardımcı olsun.

Son düzenleyen: Moderatör:

USB askıya alma ayarını devre dışı aldın mı? @ggbye çözebildin mi Valorant sorununu?

yok hocam yaptım düzelmedi hala donuyor

Bu sorun yeni değil, USB çıkartma sesi ve donma peşi sıra geliyor. Valorant'ta var sadece bu sıkıntı, muhtemelen diğer oyunlarda hiçbir sorunun olmayacak. Globalde de dile getirildi, net çözümü bilmiyorum. BIOS default dene eğer hiç denemediysen, sürücü kaynaklı bir problem olabilir, o da ihtimal dahilinde. BIOS'tan dahili grafik de kapat. @shiiw Foruma bu aralar devamlı bu konu açılıyor, Valorant oyuncusu olarak çözümü sizin el birliği ile bulmanız lazım.

Özellikle de AM5 sistemlerde denk geliyorum. Sürücü kaynaklıysa onun tespiti de yapılması lazım. Mouse, klavye kaynaklı ise onu da denemek lazım. Hep aynı senaryo çünkü. USB sökme takma sesi ile beraber oyun donuyor.

Vanguard kaynaklı da olabilir, Anti-cheat'ten her şey beklenir.

Bunu gözden geçirin.

@Kivoki Device manager'deki tikleri kaldırın bu kısımdaki USB ile alakalı olan kısımları ve çipset sürücüleri dahil AMD sitesinden güncelleyin.

Son düzenleme:
Valorant'ta videodaki gibi ara donma olayini en son DDR4'te yasadim, onu da cozmeden sattim gitti. Bu USB sesi nedense 5070 TI'larda denk geliyor. Ben de var 5070 TI'li sistem onda da bu USB sesi var, ekstra USB askiya alma ayari
enabled iken kitleniyor. Arkadasa da topladik 5070 TI sistem aynisi onda da vardi.

@Kivoki, sistemde secure frame varsa sokmen daha iyi olur, stabilite sorunu yapabilir. Ornegin bende gamepad alicisi varken Windows'ta dahil sorun cikartabiliyordu. Onlari da degerlendir, format deneyebilirsin ekstra, aklima bir sey gelmiyor su an. Daha once yasamadim.

Bu kitlenmeyi çözmek lazım, 5070 Ti'da özellikle olması ilginç.

Buradan sürücüleri güncelleyin. BIOS'tan BT ve Wi-Fi kapatın.

BIOS bu sürüme güncelle. @Kivoki

Evet, garip cidden. Iki sistemde de USB askiya alma ayari disabled yapinca cozdu durumu. Belki de anakart'ta ki USB 2.0 portlari dahil yapiyor olabilir, denemek lazim her seyi. Windows'ta bozabiliyor, asiri debloat falan sorun yaptigi olmustu bende.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…