Kivoki 1

Üyecik
Merhabalar, Aralık 2025'te yeni bir bilgisayar aldım.

Özellikleri:
  • Gigabyte Aorus X AX Ice
  • Ryzen 7 7800X3D
  • RTX 5070 Ti
  • 32 GB RAM
NOT: Bu mesajı atarken BIOS'um en güncel versiyonunda, RAM'lerimde XMP profil 1'de yani 6000.

Öncelikle oyunda 500-550 arası FPS alıyorum en düşük ayarlarda. Bilgisayarı aldığımdan beri aşırı gıcık bir donma sorunu yaşıyorum. Bu FPS drop'tan yana bildiğin oyunum donuyor, bunu başka hiçbir oyunda yaşamıyorum. Ben monitörümden dolayı 144 Hz sabit oynuyorum ama donma geçmiyor. Bakmadığım yer kalmadı, bakmadığım konu kalmadı ama yok, asla çözüme ulaşamıyorum. Windows 11 kullanıyorum, belki BIOS'um güncel değil diyedir diye düşündüm ama yok, yine geçmedi. Ama bu sefer şöyle bir şey oldu: BIOS güncellendikten sonra sorun bir düzelir gibi oldu. 144 sabit olan FPS'yi kapattım ve kulaklığıma USB çıkartma sesi geldi ve donma geri geldi. Sonra oyunu kapat aç yaptım, yine başta bir düzeldi, sonra tekrar donmaya başladı ve artık canıma tak etti.

Oyunun donma görüntüsü burada:

Lütfen şu sorunuma biri yardımcı olsun.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben Sıradan Windows 11 kullanıyorum, debloat vs yok.

X870E Carbon USB dolu bir anakarttır, 2 tane LAN portu vardır+Wi-Fi+BT.

Lan portlarından hızı düşük olan 2.5G'yyi kapatmaz isem Vanguard buna sürekli sinyal çakıyor bir şey bağlı mı diye kontrol etmek için.

Bu yüzden stutter yaşanıyordu, 2. LAN Portu Windows'tan devre dışı bırakıldı, Wi-Fi kapalıdır, BT kapalıdır ama BIOS'tan değil Windows'tan. Windows'tan kapama çözüm olmasaydı BIOS'tan kapatırdım, lüzum olmadı.

Tek lan portu ile sıkıntısız devam ediyorum, Klavye ve farem USB bol olduğu için fare üzellikle doğrudan CPU'ya bağlı olan USB portuna bağlıdır. Klavye ise hemen yanındaki USB 3.2'ye bağlıdır. Mikroton da USB 3.2'ye bağlıdır. USB 2.0 bu anakartta yok, adamlar gerek duymamış.

1788895777116.webp

1788895889632.webp

Birebir benim yaşadığım sorun. Lakin benim böyle anlık donmalarım büyük olmuyordu. Yani ilk başta bir kere oluyordu, sonra o USB çıkarma sesi geliyordu ve ardından oyun sürekli olarak senkronizasyon hatası ve hitreg sorununa maruz kalıyordu.

Çözümü buldum ama o yöntemi uygulamadan önce Olay Görüntüleyicisi kısmına bak. Sorunu tam olarak çözmeme yarayan şey aslında BIOS sürümü değildi; AGESA, yani microcode sürümü olan 1.3.0.0 idi. Ben de bu AGESA sürümünün başlangıcı olan BIOS sürümünü indirip kurdum ve her şey mükemmel oldu.

Peki sende de bu USB sesinden sonra bazı portlar kullanılmaz hâle geliyor mu? Benim dört adet USB 2.0 portum tamamen kitlenip çalışmaz hâle geliyordu. Her şeyi tetikleyen SATA donanımıydı. ASMedia SATA donanımı soft-brick olmuştu. Buna neden olan da BIOS güncellemeleriydi. Üstelik hiçbir disk takılı olmamasına rağmen bu olayı tetikleyen, yani her şeye neden olan şey 1.3.0.0 microcode sürümünden sonra çıkan tüm yamalı BIOS sürümleriydi; en güncel BIOS sürümü dâhil. :)

Konumda çözümü var. Sorun yaratan USB'leri gpedit.msc üzerinden tamamen kapatıp çözebilirsin ama bence iyice kontrol et çünkü sorun daha büyük olabilir. Benimkinde de öyleymiş. Şu an oyunum ultra ayarlarda bile akıyor. Bir gram sapma yok, mermiler uçuyor; EU sunucusunda 65 ms'de bile.

https://techolay.net/sosyal/konu/valorant-tpm-ihlali.214826/

USB'ler için Windows üzerindeki güç tasarrufu seçeneklerini kapatma çünkü bu sorunu çözmüyor, sadece gizliyor. Ben BIOS üzerinden direkt S4/S5 olayını yaptım. Ayrıca ASPM güç planlarını bile kapattım ama oyunum her daim takılıyordu. O yüzden anakartın sitesinden, bence AGESA 1.3.0.0 microcode sürümünü içeren BIOS sürümünü kur. Umarım geçer.

Bozuk olan oyun, boşa uğraş vermeyin. Oturup baştan Valorant gibi bir oyun yazmak daha kolay. Çöp oyun, kitlesi rezalet. Temiz oynayan yok. İzle rekabet maçlarını; en temizi trigger kullanıyor. Sinir hastası olursun.

Intel sistem dizdim, boş. AMD sistemi baştan dizdim, boş. Bu oyunda bir zibidilik var. Artık oyun içerisinde AI olduğunu düşünüyorum. Bilerek oyununu baltalıyor. Riot ikonunu görünce kafamda dört tane damar tıkanıyor.

Lütfen bu oyunu oynamayın. Çözüm aramayın. En son dört tane AI agent bağladım, saldım PC'nin içine; onların da psikolojisi bozuldu. 2-3T modeller çözemedi. Değişmeyen hiçbir şey kalmadı. Yine çözüm yok.