Çözüldü R7 7800X3D sistemde siyah ekran ve ekran kartının devre dışı kalması sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

serkan60

Uzman
Merhaba arkadaşlar. Sistemimde çözümü bulamadığım siyah ekran problemi yaşıyorum. Bilgisayar durduk yere görüntü vermeyi kesiyor. ekran kartı aygıt yöneticisinde devre dışı kalıyor ve 3 ile 4 dakika bekledikten sonra görüntü tekrar geliyor.

Problemin ekran kartından kaynaklandığını düşündüğümden garantiye yollamıştım fakat dahili ekran kartında kullanmama rağmen sorunum devam ediyor. Çözüm olarak format attım, BIOS'u en güncel versiyona yükledim monitörlerimin kablolarını değiştirdim ama aynı şekilde sorun devam ediyor.

Sistem özelliklerim

• R7 7800X3D
  • ASRock X670e PG Lightning anakart
  • Patriot Viper Venom 2x16 GB 6000MHz RAM
  • DeepCool PQ 1000M PSU
  • Gigabyte RX 7900XTX ekran kartı (şu an Garantide)
  • Kioxia Exceria Plus G4 SSD

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Tamam ekran kartının donanım hızlandırma sorunu var. MPO kapatırsan büyük ihtimalle sorunun çözülecektir.

Birlikte deneyelim.

mpo_disable.reg

Yukarıdaki Regedit dosyasını indirin masaüstüne çıkarın üzerine çift tıklayın gelen soruya evet deyin. Sonrasında PC yeniden başlatın.

Tekrar YouTube üzerinde kontrol işlemi sağlayın eğer siyah ekran sorunun çözüldüyse donanım hızlandırma sorunu yaşıyorsun. Altttaki işlemi yapmayın. Eğer yukarıdaki işlem sorununu çözmezse tüm değişiklikleri geri almak ve varsayılan ayarlara dönmek için;

mpo_restore.reg

Yukarıdaki Regedit dosyasını indirin masaüstüne çıkarın üzerine çift tıklayın gelen soruya evet deyin. Sonrasında PC yeniden başlatın.

Bu işlemden sonra tüm ayarlarınız varsayılan dönecektir.
Sorun dahili GPU ile de devam ediyorsa:
  • BIOS güncellemesi yapın.
  • EXPO kapaktıp öyle deneyin.

Recep bey şu an için BIOS'u mevcut olan en güncel versiyonu olan 3.40'a güncelledim. 2 gündür bu şekilde kullanmama rağmen sonuç değişmedi. EXPO ayarlarını kapatarak tekrar test edeceğim. Sorum şuki eğer EXPO'yu kapattığımda problemim çözülürse RAM'lerim arızalı diyebilir miyiz? Yani onları da garantiye göndermem gerekir mi?

RAM'leri kit olarak mı ayrı ayrı mı aldın? Yani 16*2 = 32 GB olarak mı aldın yoksa tek tek mi aldın?
Siyah ekran sorunu nerede meydana geliyor yük altında mı boşta YouTube üzerinde video izelerken mi bu detaylar önemlidir.
Harici ekran kartın varken BIOS üzerinden iGPU tamamen devre dışı bırak.
Memtest86 ile RAM testi yap.
Daha önce bu sorun yoksa sonradan başladıysa ekstra değişiklikler yapıp yaptın mı bu süre zarfında overclock undervolt?
Ekran kartını aşağıda belirtildiği gibi düzgün bir şekilde güç kaynağına bağla.

Sonrasında tekrar bildirim yapın.

Diyemeyiz. Sistem o frekansta stabil değil diyebiliriz.

Anladım sonuca göre tekrar dönüş yapacağım. Teşekkür ederim yardımlarınız için.

RAM'leri kit olarak aldım. Siyah ekran sorununu YouTube ya da platformlarda bir şeyler izlerken alıyorum. Harici ekran kartımı kullanırkende BIOS'ta iGPU kapalı olarak kullanıyordum. EXPO kapalı halde sorunum çözülmezse RAM testi yapacağım.

Tamam ekran kartının donanım hızlandırma sorunu var. MPO kapatırsan büyük ihtimalle sorunun çözülecektir.

Birlikte deneyelim.

mpo_disable.reg

Tekrar YouTube üzerinde kontrol işlemi sağlayın eğer siyah ekran sorunun çözüldüyse donanım hızlandırma sorunu yaşıyorsun. Altttaki işlemi yapmayın. Eğer yukarıdaki işlem sorununu çözmezse tüm değişiklikleri geri almak ve varsayılan ayarlara dönmek için;

mpo_restore.reg

Bu işlemden sonra tüm ayarlarınız varsayılan dönecektir.

Çözüm
bu aralar herkes bu sorunu yaşıyor sanırım.

bende de aynı sorun var. kasayı yeni topladım. ekran bir anda kapanıp fanlar tam gaz çalışıyordu. bios tan internal gpu yu disabled etttiğimden beri bu sorunu yaşamamıştım. bu gün 2 defa yine ekran gitti. girdim bios a baktım internal gpu kendiliğinden enabled olmuş, tekrar disabled yaptım şimdilik bir sorun yok. ama bios un kendi kendine disabled ettiğim bir şeyi tekrar enable etmesi garibime gitti. xmp bende enable bu arada. 2x32 64 gb ddr5 kingston 6000 var.

benim anakart asus z890 bu arada. resmi sitesinde internal gpu nun windows 11 24H2 güncellemesiyle normal gpu ile çakıştığından kilitlenme yaşadığını söylüyor.
makale şöyle

bugün bir nedenden kasanın arka kapağını çıkarmıştım. sonra bilgisayar açıkken arka kapağı kapatayım dedim sistem bir anda fanlar tam gaz çalıştı ve görüntü gitti reset attım. sonra sistem açıkken tekrar arka kapağı kapatmaya çalıştım yine gitti. muhtemelen kasada bir şase arka kapağın temas ettiği yerde bir şeyler oluyor. uzun süre arka kapak açık kullanıp bir daha bakacağım.

Son düzenleme:

Hocam dünden beri test ediyorum henüz sorun çıkarmadı sayenizde sorunu çözdük gibi yardımlarınız için teşekkür ederim.

Benim sorun seninkinden biraz daha farklıydı hocam ama arkadaş sayesinde çözüme ulaştık yine de yardımların için teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…