Wishbone

Uzman
Merhaba, bu sabah işlemcinin termal macununu yeniledim. Sorunsuz bir şekilde yayıp Arctic Liquid Freezer 2 280 sıvı soğutucuyu taktım. İşlemci AMD Ryzen 7 7800X3D, anakart ASUS TUF B650 Plus Wi-Fi. Ekran kartı ASUS TUF 4080. Termal macunun ardından genel bir toz temizliği yaptım ekran kartını da çıkarıp fanlarını temizledim. Geri taktığımda ise DP üzerinden görüntü alamadım. Sabah 10'dan beri bu sorunla uğraşıyorum bir çözüme ulaşamadım.

Anakart üzerinden HDMI ile görüntü alabiliyordum önce karıncalanma yapmaya başladı şu anda tamamen bozuk bir görüntü alıyorum.
PCI-e kablolarını tek tek kontrol ettim hiçbiri gevşek veya yerinden çıkmış değil. Bu sorun daha önce de temizlik sonrası birkaç kez başıma geldi BIOS pilini söküp bekleyip taktım veya kendi kendine düzelmişti. RAM'leri söktüm yerlerini değiştirdim tek RAM denedim hiçbir şekilde çözemedim. Yardımlarınızı rica ediyorum. Saygılar.

Son düzenleyen: Moderatör:

Evet sorunsuz.

Düzgün mü?

BIOS girip sıfırlayın, ekran kartının pinlerini silgi ile temizleyin. Montajlayın, farklı kablo ve DP girişlerine takıp deneyin. Güç bağlantısı tam otursun.

BIOS sıfırladım, silgi ile temizledim. Farklı kablo ve tüm DP girişlerini de test ettim. Güç bağlantıları da tam. İlk açılışta fanları dönüyor ekran kartının. Statik elektrikten şüpheleniyorum ama tüm gücü kesip saatlerce bekledim yine düzelmedi.

Bence sorun montaj, yatay yatırın kasayı öyle takın. Silgi ile temizleyin. Slot yerine hava tutunuz zaten. Bence temas etmiyor.

Evet sorunsuz.

BIOS sıfırladım, silgi ile temizledim. Farklı kablo ve tüm DP girişlerini de test ettim. Güç bağlantıları da tam. İlk açılışta fanları dönüyor ekran kartının. Statik elektrikten şüpheleniyorum ama tüm gücü kesip saatlerce bekledim yine düzelmedi.
Umarım değildir, başka slot deneyin. Başka PCI var mı? Farklı bir ekran kartı. Yine tam oturmadığını düşünüyorum.

Bence sorun montaj, yatay yatırın kasayı öyle takın. Silgi ile temizleyin. Slot yerine hava tutunuz zaten. Bence temas etmiyor.

Umarım değildir, başka slot deneyin. Başka PCI var mı? Farklı bir ekran kartı. Yine tam oturmadığını düşünüyorum.
Alttaki slota taktım yine görüntü gelmedi farklı bir ekran kartı veya sistemim yok maalesef.

Kasanın power tuşundan gücü kesip power düğmesine 15-20 saniye basılı tutun, sonra tekrar güç verin ya da GPU montajında pinler tam temas etmiyor olabilir.
İlk dediğinizi çok denedim değişen bir şey olmadı maalesef. GPU montajını da aynı şekilde defalarca denedim.

Alttaki slota taktım yine görüntü gelmedi farklı bir ekran kartı veya sistemim yok maalesef.

İlk dediğinizi çok denedim değişen bir şey olmadı maalesef. GPU montajını da aynı şekilde defalarca denedim.

Ekran geliyorsa BIOS güncelleyin, kart sürücülerini güvenli modda komple silin, bir de öyle deneyin. O da olmazsa anakart veya GPU soketlerinde bir problem olabilir. Bilgisayarcıdan farklı bir kart ödünç alıp denemek de ayrı bir yöntem. Bu şekilde sorun anakartta mı, ekran kartında mı öğrenmiş olursun.

GPU sorunu olabilir, bir yerden temin edip denemek gerekli. Geçmiş olsun tekrardan, sormadan duramayacağım. Statik dediniz, güç kesip 2-3 dk beklemediniz mi? Birçok sistem sök takı ile uğraştım. Hiç böyle bir sorun yaşamadım. Sizce ne diye böyle bir durum olmuş olabilir?

Ekran geliyorsa BIOS güncelleyin, kart sürücülerini güvenli modda komple silin, bir de öyle deneyin. O da olmazsa anakart veya GPU soketlerinde bir problem olabilir. Bilgisayarcıdan farklı bir kart ödünç alıp denemek de ayrı bir yöntem. Bu şekilde sorun anakartta mı, ekran kartında mı öğrenmiş olursun.
BIOS güncellemeyi deneyeceğim şimdi, o da olmazsa bilgisayarcı yolu gözüktü teşekkür ederim.

GPU sorunu olabilir, bir yerden temin edip denemek gerekli. Geçmiş olsun tekrardan, sormadan duramayacağım. Statik dediniz, güç kesip 2-3 dk beklemediniz mi? Birçok sistem sök takı ile uğraştım. Hiç böyle bir sorun yaşamadım. Sizce ne diye böyle bir durum olmuş olabilir?
Güç kesip 5 dk bekledim her seferinde, en son 1 saatten fazla beklettim değişen bir şey olmadı. Bu sistemde ben daha önce de benzer sorunlar yaşıyordum her temizlik sonrası görüntü gelmemesi gibi ancak birkaç kez yeniden başlatınca düzeliyordu bu sefer hiç düzelmedi.

BIOS güncellemesini yaptım maalesef sorun devam ediyor ekran kartını görmüyor sürücüsünü de kuramıyorum bu yüzden.

Son düzenleme:
BIOS güncellemeyi deneyeceğim şimdi, o da olmazsa bilgisayarcı yolu gözüktü teşekkür ederim.

Güç kesip 5 dk bekledim her seferinde, en son 1 saatten fazla beklettim değişen bir şey olmadı. Bu sistemde ben daha önce de benzer sorunlar yaşıyordum her temizlik sonrası görüntü gelmemesi gibi ancak birkaç kez yeniden başlatınca düzeliyordu bu sefer hiç düzelmedi.

BIOS güncellemesini yaptım maalesef sorun devam ediyor ekran kartını görmüyor sürücüsünü de kuramıyorum bu yüzden.
GPU sorun.

Teşekkür ederim yardımlarınız için benim de aklıma başka bir sorun gelmedi. PCIe kablolarından şüphelendim ama hiçbir hasar veya kopma görünmüyor, ekran kartını bağladığımda aslında ısınıyor ama sanırım haberleşme devresi veya başka bir bölümüne zarar verdim fanlarını söküp takarken.

Teşekkür ederim yardımlarınız için benim de aklıma başka bir sorun gelmedi. PCI-e kablolarından şüphelendim ama hiçbir hasar veya kopma görünmüyor, ekran kartını bağladığımda aslında ısınıyor ama sanırım haberleşme devresi veya başka bir bölümüne zarar verdim fanlarını söküp takarken.

Temizlik yaparken fırça tarzı bir şey ile PCI slotuna sürttüyseniz veya anakart slotuna, o zaman geçmiş olsun. Ondan kaynaklı olma ihtimali yüksek. Garantisi varsa gönderin derim.