Bütçe
40.000 TL

waxeus

Çalışkan
Herkese iyi sosyaller.

Yaklaşık bir haftadır sistemime ekran kartı yükseltmesi yapmak istiyorum. Bütçeme ve hedefime uygun iki kart gözüme kestirdim. Birisi AMD Radeon RX 9070 XT, diğeri ise NVIDIA RTX 5070.

İki kartın birbirine saf güç anlamında vs. denk olmadığını biliyorum. 9070 XT çok daha güçlü bir kart ama AMD ekran kartı kumar gibi geliyor; böyle bir algım var. Stabilite, memnuniyet anlamında bu algım sizce günümüz için yersiz mi?

Ve şu an günümüzde saçma bir şekilde iki kartın da fiyatı birbirine çok yakın. Güç anlamında birbirlerine denk olmamalarına, rakip olmamalarına rağmen. Yani aynı parayı verip daha fazla performans alabileceğim bir kartı tabii ki almak istiyorum ama sorun yaşamaktan korkuyorum. Sizden varsa deneyiminiz, yakın zamanda AMD ekran kartı ile alakalı paylaşmanızı ve fikirlerinizi yazmanızı rica ediyorum.

Önerebileceğiniz model vs. varsa da yazarsanız çok memnun olurum. Bütçem 40.000 TL.

Sistemim:
  • AMD Ryzen 7800X3D
  • Palit RTX 4060 8 GB
  • 2x16 Patriot Venom 6000 MHz CL30 RAM
  • MSI B850M Gaming Plus Wi-Fi Anakart
  • ASUS Prime AP-850G 850 Watt PSU

RX 550 kullanmıştım. Dediğiniz gibi problemliydi o zamanlar. Sonra 5000'lerde de problemler vardı. Ama 6000'lerden sonra çok azaldı problemler. Güncel bir Nvidia kartla da AMD ile yaşayacağınız kadar problem yaşarsınız muhtemelen. Oyun için alacaksanız 9070 XT öneririm.

Şunu diyeyim, bu konu sürekli açılıyor ve gereksiz tartışma oluyor. Senin sistemin hakkı minimum 5070 Ti ve 9070 XT. 9070 XT alıp geçiyorsun, boş boş yazanlara kulak vermeyeceksin. 1 senedir kullanıyorum, hiçbir sorun sıkıntı yaşamadım. Çökme olsa da çok nadiren, Win 11 ve benim yaptığım UV ayarı yüzünden kitlendi sistem. AMD Adrenalin arayüzü, NVIDIA'dan 10 kat daha iyi; mükemmel, her şey en ayrıntısına kadar basitçe yapılabiliyor. Kart 5070 dahil 5000 serisinden çok daha serin çalışıyor. Oyunlarda ben bu yaz havasında dahi oyunda max gördüğüm 52°C, 53°C filan. Diğer çoğu oyunda ortalama, oyunda ultra dahi oynasam 44-45 derece, bildiğin ısınmıyor kart. 12 GB VRAM zaten rezil, ben almam, almadım ve çevremden onlarca kişiye de aldırmadım, ne olacağı belirsiz önümüz senelerde. 9070 XT'nin saf performansı zaten çok iyi, onun dışında RT ve FG de gayet güzel çalışıyor. FSR 4 ise DLSS ile tamamen aynı olmuş, çok çok iyi çalışıyor; orijinal görüntüden daha iyi hale getiriyor oyunu. Kısaca 9070 XT al, geç. 5070 Ti olsa derdim ama 5070 mantıksız çünkü oyun oynayacaksın dostum.

Ve model olarak en FP soğutmaya sahip Pulse modeli al; tepe model kartlarla bildiğin aynı sıcaklıkta çalışıyor, eşit fan koşulunda soğutma olarak çok iyi.

Son düzenleme:
Şunu diyeyim bu konu sürekli açılıyor ve gereksiz tartışma oluyor.Senin sistemin hakkı minumum 5070ti ve 9070xt.9070xt alıp geçiyorsun boş boş yazanlara kulak vermeyeceksin.1 senedir kullanıyorum hiçbir sorun sıkıntı yaşamadım çökme olsa da çok nadiren win11 ve benim yaptığım uv ayarı yüzünden kitlendi sistem.Amd adrenalin arayüzü nvidia dan 10 kat daha iyi mükemmel herşey en ayrıntısına kadar basitçe yapılabiliyor.Kart 5070 dahil 5000serisinden çok daha serin çalışıyor oyunlarda ben bu yaz havasında dahi oyunda max gördüğüm 52c 53c filan diğer çoğu oyunda ortalama oyunda ultra dahi oynasam 44 45 derece bildiğin ısınmıyor kart.12gb vram zaten rezil ben almam almadım ve çevremden onlarca kişiye de aldırmadım ne olacağı belirsiz önümüz senelerde.9070xtinin saf performans zaten çok iyi onun dışında RT ve FG de gayet güzel çalışıyor fsr4 ise dlss ile tamamen aynı olmuş çok çok iyi çalışıyor orjinal görüntü den daha iyi hale getiriyor oyunu.Kısaca 9070xt al geç 5070ti olsa derdim ama 5070 mantıksız çünkü oyun oynayacaksın dostum

Ve model olarak en fp soğutmaya sahip pulse modeli al tepe model kartlar ile bildiğin aynı sıcaklıkta çalışıyor eşit fan koşulunda soğutma olarak çok iyi Eki Görüntüle 269263
Teşekkür ederim cevabınız için undervolt yapmadan kullansam sıkıntı olmaz değil mi?

Teşekkür ederim cevabınız için hangi modelini kullanıyorsunuz acaba ve undervolt yapmadan kullansam sıkıntı olmaz değil mi?
Hayır, hiçbir sorun olmaz; UV yapmak zorunda değilsin ama zaten 3 ayar var. Basitçe deneyerek bir ayar bulursun, kart çok daha serin çalışır. Üstte yazdım, pulse var; bende pulse öneririm. Sadece gelirse sıfır RPM'i kapat ve basitinden fan ayarı çekebilirsen iyi olur, baya soğuk çalışır. Kart, diğer bütün 9070 XT modellerine göre fanı biraz düşük çalışıyor, oyunda arttırmıyor kendini 60'a doğru giderken ancak ideal hızı yakalıyor. Fabrikadan sessizlik üstüne çıkmış, testlerde geride kalıyor fan yüzünden. Yoksa soğutması çok iyi; pulse indirim de yakalarsan geç.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bütçem kısıtlı ama alabileceğim en iyi performansı almak istiyorum diyorsan 9070XT. Eğer ki AMD'ye güvenemiyorum bilgisayardan da çok anlamıyorum, bir sorun olursa uğraşamam ve yaşadığım her sorunda keşke NVIDIA alsaydım diye pişman olacaksan o işe hiç girme. Ben ilk PC toplarken NVIDIA almıştım bu sebeple ve bugüne kadar bir kere sorun yaşamadım. Şimdi de yükseltmeyi düşünüyorum 5070Ti vardı aklımda ama fiyatından 5070' e yönelmiştim. Sonrasında VRAM konusunda içim rahat etmeyince ağustos sonuna kadar bekleyip 5070Ti almaya karar verdim. Eğer bütçeyi bir şekilde çıkarabilirim diyorsan bekleyip 5070Ti al, madem AMD'ye güvenemiyorsun en azından kafan rahat eder. Son bir kaç gündür inanılmaz derece de 9070XT problemleri çıkıyor önüme. NVIDIA kısmında bu kadar problem yaşayan hiç görmedim. Markaya bir lafım yok ancak NVIDIA tarafındaki tecrübemden son derece memnun olduğum için büyük bir sorun yaşayana kadar benim tercihim NVIDIA olacak hep.