Makaleler
1
Herkese merhaba.

İlerleyen dönemde hem yüksek performanslı oyun oynamak hem de mobil oyun geliştirme süreçlerinde kullanmak üzere bir sistem toplamayı planlıyorum. Bütçe planlaması gereği ekran kartı ve monitör tercihini en sona bırakarak, sağlam bir sistem temeli oluşturmak istiyorum.

Düşündüğüm Bileşen Listesi:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D
  • Anakart: Gigabyte B850M Force
  • RAM: Patriot Viper Venom 32 GB DDR5
  • Depolama: Western Digital Blue SN5000 1 TB NVMe PCIe 4.0 (WDS100T4B0E)
  • Soğutma: Thermalright Frozen Edge 360 mm Sıvı Soğutma
  • Güç Kaynağı: FSP VITA-850 GM 850W 80+ Gold
  • Kasa: Lian Li VECTOR V100R

Kullanım Senaryosu ve Sorularım:
Sistemi iki farklı senaryo üzerine kurguluyorum:
1. Senaryo (Üst Segment): RTX 5080 ve 4K OLED monitör ile tam performanslı bir deneyim.
2. Senaryo (Fiyat/Performans): Daha mütevazı bir ekran kartı ile 2K odaklı bir kurulum.

Bu parçaların uyumu ve 4K senaryosundaki potansiyeli hakkında ne düşünüyorsunuz? Özellikle seçtiğim 850W güç kaynağı, RTX 5080 gibi yeni nesil ve yüksek güç tüketimli kartlar için yeterli payı bırakır mı? Anakart ve SSD seçimim oyun geliştirme süreçlerindeki render/compile süreleri için optimal midir?

Fikirlerinize ve alternatif önerilerinize açığım. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese merhaba.

İlerleyen dönemde hem yüksek performanslı oyun oynamak hem de mobil oyun geliştirme süreçlerinde kullanmak üzere bir sistem toplamayı planlıyorum. Bütçe planlaması gereği ekran kartı ve monitör tercihini en sona bırakarak, sağlam bir sistem temeli oluşturmak istiyorum.

1. Senaryo (Üst Segment): RTX 5080 ve 4K OLED monitör ile tam performanslı bir deneyim.
2. Senaryo (Fiyat/Performans): Daha mütevazı bir ekran kartı ile 2K odaklı bir kurulum.

Bu parçaların uyumu ve 4K senaryosundaki potansiyeli hakkında ne düşünüyorsunuz? Özellikle seçtiğim 850W güç kaynağı, RTX 5080 gibi yeni nesil ve yüksek güç tüketimli kartlar için yeterli payı bırakır mı? Anakart ve SSD seçimim oyun geliştirme süreçlerindeki render/compile süreleri için optimal midir?

Hem render hem 2-4K gameplay için X3D bir işlemci uygunsuz/gereksiz.

Müsait olduğumda ideal bir sistem ileteceğim.

Herkese merhaba.

7800X3D termal sorunlu bir çip. Ryzen 7000'den uzak durmak lazım. 1:1 mod 6000 açamayan çipler var halen daha piyasada. Forumdaki üyelere açtıramıyoruz. Nedeni ise Ryzen 7000'deki maksimum bellek frekans desteği 5200 iken Ryzen 9000'de 5600 garanti edilmesi. Normalde IMC biriminde değişikliğe gidilmedi ama belli ki silikon olarak bir tık daha iyi denk geliyor. Zaten FCLK tarafında vs. de daha başarılı. 7800X3D'lerin birçoğu 2200 FCLK açamazken 9800X3D'lerin neredeyse hepsi 2200 açabilir halde şu anda.

Yeni jenerasyondan şaşmamak lazım parça seçiminde. Tavsiyem 9700X olacaktır. 2x16 Patriot 6000 CL30 Manuel Tuning ile 7800X3D geride bırakacaktır ya da en kötü aynı performansı verecektir. X3D sadece tak çalıştır ve 1080p CS 1000 FPS hedefleyen E-Spor oyunları için belki uygun olabilir. Isı transferi bu nesilde çok başarılı değil, anlık sıcaklık zıplamaları fazlasıyla rahatsız ediyor. Cache konumu yanlış olduğundan voltaj ve sıcaklığa fazlasıyla hassastır. Termal limit bu seride 90 derece iken 9700X vs. gibi çiplerde 95 dereceye çekilmiştir.

@Eagles Vaktiyle aynı ikilemde kalıp tercihini 9700X'ten yana kullanmıştı ve halen daha memnun, diye biliyorum. Kendisi ekstra görüş belirtecektir. Şimdiden sistem hayırlı olsun.

Sağ olun hocam, kışa kalmadan bilgisayar işini aradan çıkarsam iyi olacak gibi gözüküyor.
7800X3D'yi sildim o zaman listeden, bir çılgınlık yapmazsam hedef 9700X. :)

9700X 1440p ve 4K için yeterlidir, X3D tamamen popüler kültür. 1080p Very Low CS rekabetçide belki tartışma konusu olabilir. Onun haricinde PBO+RAM ayarları ile beraber sollarsın. Minimum 2x16 6000 CL30 Patriot tercih edin, anakart Force uygundur. Memnun kalınmayacak hiçbir senaryo yok. Biraz Tweak gerekli sadece. 7800X3D ya da 9800X3D'ye de gerekli esasen, tak çalıştır kullanılmasını desteklemiyorum. Bilinçli bir kullanıcı Windows debloat ve BIOS Tweak ayarları yaparak güncelde sistem kullanması gerektiğini düşünüyorum.

9700X 1440p ve 4K için yeterlidir, X3D tamamen popüler kültür. 1080p Very Low CS rekabetçide belki tartışma konusu olabilir. Onun haricinde PBO+RAM ayarları ile beraber sollarsın. Minimum 2x16 6000 CL30 Patriot tercih edin, anakart Force uygundur. Memnun kalınmayacak hiçbir senaryo yok. Biraz Tweak gerekli sadece. 7800X3D ya da 9800X3D'ye de gerekli esasen, tak çalıştır kullanılmasını desteklemiyorum. Bilinçli bir kullanıcı Windows debloat ve BIOS Tweak ayarları yaparak güncelde sistem kullanması gerektiğini düşünüyorum.
Silikon muhabbetinin işlemcilerin performansını etkilediğinin farkındaydım ama yazılımsal olarak da sorunlar çıkartacağını bilmiyordum, 7800x3D için öğrenmiş olduk en azından.

10 senedir bilgisayara elimi sürmedim desem yeridir ama gerekli yönlendirmeler ve rehber içeriklerle sistemi aldığımda yazılım ayarlarını yaparım, sıkıntı olmaz.

Şimdilik biraz kasa kısmı kafamı kurcalıyor o kadar, kasa için başka seçenekleri de değerlendirebilirim ve modeli yine burada tartışırım.

2K hikaye odaklı oyunlar ve gündelik işlemler için kullanıyorum ben de hocam, gayet memnunum. 2K monitör kullanıyorum aynı zamanda, tavsiye ederim. Ama 360 mm sıvı soğutma 9700X için fazla bile sayılır, önerilerde de söylerler muhtemelen. Bildiğim bir şey var ise yardım etmekten memnun olurum. Fan sesi rahatsızlık verirse fan eğrisi ile onu da çözersin, gayet güzel olur.

@Eagles, yorumunuz için teşekkür ederim. Sıvı soğutucu hevesim var, Intel işlemci almayınca hava soğutucu da yeterli olur. 🤣

AIO alacaksan hakkını vermek lazım. Atmos II bütçe çıkarsa, çıkmazsa İncehesap Cuma 22.00 indirimlerinde Lian Li 360 Trinity Performance alabilirsin. Pompa devri az kısmak icap edebilir, kısmen sesli modeller. Fan eğrisi zaten Ryzen mimari için şart diyebiliriz. Fan hızlanma süresi vs. ciddi etkiliyor. @Eagles hoca ilgili konuyu paylaşacaktır, diğer türlü ses sorununu çözmen çok mümkün değil gibi.