Topcu 53

Üstün
Herkese iyi akşamlar,

Birkaç konudur R7 9700X soruyorum, bu sefer aklıma takılan L3 frekansı oldu. :(

İşlemcinin maksimum frekansı 5500 olmasına rağmen L3 saatleri yazan kısımda 4452 seviyesinde. L3 saatlerinin böyle daha düşük GHz'de olması normal mı?

Ayrıca aşağıda "termal kısma yok" yazıyor. Bu, işlemci soğutucumun yeterli olduğunu gösterir mi?

HWiNFO® 64 v8.32-5840 - Sensör Durumu 26.11.2025 21_27_13.webp

İşlemcinin "Core Clock" (Çekirdek Hızı) ile "L3 Cache Clock" (L3 Önbellek Hızı) aynı şey değildir ve birbirlerinden bağımsız hareket edebilirler.

Tek başına kanıtlamaz, ne zaman baktığınız önemlidir. ibaresi, işlemcinin o an sıcaklık yüzünden hızını düşürmek zorunda kalmadığını gösterir. Ancak o sırada test yapılıyor muydu?

Ayrıca HTC %97yi görmüş. termal darboğazın ucunda bulunuyor.

İşlemcinin "Core Clock" (Çekirdek Hızı) ile "L3 Cache Clock" (L3 Önbellek Hızı) aynı şey değildir ve birbirlerinden bağımsız hareket edebilirler.

Tek başına kanıtlamaz, ne zaman baktığınız önemlidir. ibaresi, işlemcinin o an sıcaklık yüzünden hızını düşürmek zorunda kalmadığını gösterir. Ancak o sırada test yapılıyor muydu?

Ayrıca HTC %97yi görmüş. termal darboğazın ucunda bulunuyor.
Evet prime 95 devam ediyordu ekran fotoğrafı aldığımda.

Oyunlarda bu kadar limitlerde olmaz diye tahmin ediyorum.

@Topcu, aynı işlemciyi sipariş verdim. Nasıl memnun musun? BIOS'tan 105W seçip yaptığın oyun testlerinde sıcaklık değerlerin nasıldı? Araştırdığımda 7800X3D ve önceki kullandığım 7600X'e nazaran daha serin çalışan bir işlemci olduğunu gözlemledim. Kaldı ki bunu daha yüksek watt çektiği halde yapabiliyor. Sende durumlar nasıl?

@Topcu, aynı işlemciyi sipariş verdim. Nasıl memnun musun? BIOS'tan 105W seçip yaptığın oyun testlerinde sıcaklık değerlerin nasıldı? Araştırdığımda 7800X3D ve önceki kullandığım 7600X'e nazaran daha serin çalışan bir işlemci olduğunu gözlemledim. Kaldı ki bunu daha yüksek watt çektiği halde yapabiliyor. Sende durumlar nasıl?

Yanlış olmasın. Daha yüksek watt çekip daha serin olması pek mümkün değil. Tabii yüzey alanı artmadıysa veya termal iletkenliğini arttıracak bir malzeme kullanmadılarsa işlemcide.

Yanlış olmasın. Daha yüksek watt çekip daha serin olması pek mümkün değil. Tabii yüzey alanı artmadıysa veya termal iletkenliğini arttıracak bir malzeme kullanmadılarsa işlemcide.
Zen5'in Zen 4'e göre daha verimli olması kaynaklı böyle diye biliyorum. Gelince test eder, bilgi veririm.

Son düzenleme:
Zen5'in Zen 4'e göre daha verimli olması kaynaklı böyle diye biliyorum. Gelince test eder, bilgi veririm.
Hocam ben yukardaki testi 105 watt modunda yaptım. Oyunlar için benim ekran kartım 6650 XT. Yani çok gerçekçi sonuçlar vermeyebilir benim sistemim. Ekran kartım güçsüz sonuçta ve işlemci yorulmamalı. 105 wattı kapattım şu an. En fazla 88 watt görüyor, onda da 80 dereceyi zar zor görüyor. Çift kule Cooler Master Halo 622 var bence soğutucu olarak.

Örnek olarak gösterebileceğim bir kıyaslama görseli iletiyorum. Watt değeri ve sıcaklıkları inceleyebilirsin: @SHERLOCKED

örnek.webp

@Topcu, anladım hocam. Güle güle kullanın.

Verimlilik Çektiği güç ve sağladığı işlemin oranıdır. ikisi de 100W çekerse verimlilik fark etmeksizin aynı ısınırlar.

Örnek olarak gösterebileceğim bir kıyaslama görseli iletiyorum. Watt değeri ve sıcaklıkları inceleyebilirsin: @SHERLOCKED

@Topcu, anladım hocam. Güle güle kullanın.
Bu değerlerin verimlilik ile ilgisi yok.