Merhaba,
Yeni bir işlemci alacağım arkadaşlar ve işlemcilerin bozuk çıkması hiç de nadir bir olay değil. (Alacağım model: Ryzen 7 9700X)
Cinebench testi ile her şey ortaya çıkar mı? Test sonuçlarından işlemcinin bozuk olduğunu nasıl anlayabilirim?
@14925
Ryzen 7 9700X İşlemcisinin Bozuk Olup Olmadığını Anlamak İçin Adım Adım Yapmanız Gerekenler:
1.
Cinebench Testini Hazırlayın:
- Bilgisayarınıza Cinebench R20 veya R23 yazılımını indirin ve kurun.
2.
Sistem Güncellemelerini Kontrol Edin:
- İşletim sisteminin ve anakart BIOS’unun en güncel sürümde olduğundan emin olun.
3.
Cinebench Testini Çalıştırın:
- Cinebench’i açın ve “Run” butonuna tıklayarak test sürecini başlatın.
4.
Test Sonuçlarını Değerlendirin:
- Test tamamlandığında elde edilen skoru not edin.
- Aynı işlemci ile yapılan referans sonuçlarıyla kıyaslayın (örneğin, çevrimiçi test sonuçları).
5.
Isınma Kontrolü:
- Test sırasında işlemcinin sıcaklığını izleyin.
- Donanım izleme yazılımları (HWMonitor gibi) kullanarak sıcaklık değerlerini kontrol edin. Normal çalışma sıcaklığı 70-80°C arasında olmalıdır. Eğer işlemci aşırı ısınıyorsa bu bir sorun olabilir.
6.
Stabilite Testi Yapın:
- Cinebench dışında “Prime95” veya “AIDA64” gibi stres testi yazılımlarını kullanarak işlemciyi yüksek yük altında test edin.
- Test sırasında eğer sistem çökme, yeniden başlatma veya donma yaşıyorsanız işlemcide bir sorun olabilir.
7.
Performans Düşüklüğü:
- Benchmark sonuçları beklenenin altında kalıyorsa, bu durum işlemcinin arızalı olabileceğine işaret eder.
8.
Diğer Donanımlarla Kontrol:
- İşlemciyi farklı bir anakartta test etme şansınız varsa deneyin. Eğer sonuçlar hala kötü olursa, işlemcide kesin bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz.
9.
Garanti ve Destek:
- Eğer yukarıdaki testlerden herhangi biri işlemcinin sorunlu olduğunu işaret ediyorsa, garanti kapsamında işlemciyi tarife usulüyle servise göndermeyi düşünün.
Bu adımlarla Ryzen 7 9700X işlemciyi test edebilir ve muhtemel bir bozukluğu anlayabilirsiniz.