Havalar güzel şu anda +200 ver curver optimizer -20 yap ve 105W modunu aç. Ek olarak fan ayarlarını da manual yapmanı tavsiye ederim çok fazla pik yapabilir bu şekilde CPU.

@Ayhan Dönmez,
Bu videonun üstüne bağlayıcı olabilecek bu var.

9700X için ayarlar yapıyor diye hatırlıyorum lazım olan onlar. Diğer çoğu parça farklı.

Nebi dayı da çok detaylı yapmamış aslında, sebebi de bilmemesi değil, başı ağrımasın diye. +100 -15 falan vermek yerine benim attığım tarzda yapsa daha iyi. Ama acemiysen yapacak bir şey yok, BIOS ile içli dışlı olmak lazım az. Nebi iyi öğretiyor onu.

Nebi dayı da çok detaylı yapmamış aslında, sebebi de bilmemesi değil, başı ağrımasın diye. +100 -15 falan vermek yerine benim attığım tarzda yapsa daha iyi. Ama acemiysen yapacak bir şey yok, BIOS ile içli dışlı olmak lazım az. Nebi iyi öğretiyor onu.
105w moduna geçirirse yeter. Detay isteyenler için rehberleri var dediğiniz gibi. Basit yoldan risksiz performans kazanmak için kâfi.

@Ayhan Dönmez, @Telefonunu Çıkra. Bahsettiğiniz 105W modu bu olmalı. Şimdilik böyle bırakıyorum, sonrasında dönüp PBO ayarı ve fan ayarı önerisi alırım.

Dosya Ekleri

• IMG_20251017_223702.webp
    IMG_20251017_223702.webp
    5,9 MB · Görüntüleme: 44
@Ayhan Dönmez, @Telefonunu Çıkra. Bahsettiğiniz 105W modu bu olmalı. Şimdilik böyle bırakıyorum, sonrasında dönüp PBO ayarı ve fan ayarı önerisi alırım.

Yukarıda dediğim ayarı yapabilirsin. -20 yerine -15 yap negatif yani. Bu dediğim ayar zaten CPU'ya giden voltajı azalttığı için daha soğuk çalışmasını sağlayacak zarar vermenin aksine. Ve hepsine ek olarak soğutucun ne bilmiyorum ama sıcaklıklara göre biraz fan eğrini manuel olarak ayarla çünkü 105W modunda işlemci çok güçlü olduğundan anlık çok ısınabiliyor. Bu da fanların anlık olarak fullenmesine sebep olabilir. Buna ihtiyacın yok.

Yukarıda dediğim ayarı yapabilirsin. -20 yerine -15 yap negatif yani. Bu dediğim ayar zaten CPU'ya giden voltajı azalttığı için daha soğuk çalışmasını sağlayacak zarar vermenin aksine. Ve hepsine ek olarak soğutucun ne bilmiyorum ama sıcaklıklara göre biraz fan eğrini manuel olarak ayarla çünkü 105W modunda işlemci çok güçlü olduğundan anlık çok ısınabiliyor. Bu da fanların anlık olarak fullenmesine sebep olabilir. Buna ihtiyacın yok.
Dediğim gibi ona geri dönecem şu anda farklı işlerim var.

@Haluk Albayrak, @Ayhan Dönmez, artık şu PBO ve bios işine bakabilirim.
Sistem şu şekilde bu arada @Haluk Albayrak hocamız sormuştu

Sistem:
•R7 9700X
•RTX5070
•Gigabyte B850 Eagle Wi-Fi 6E
•Patriot Viper 6000MHz 2×16 CL30
•MSI spatinum 2TB
•Thermalright Phantom spirit 120SE ARGB(içindeki TF7 termal macunu kullanıldı, bir tık yanlış bir şekilde sürüldü diyebiliriz taş gibi olmasından)
•Enermax Revulation D. F. X 1200W
•Dark maxima V30
•Samsung Odyssey G65B

Bios ayarlarından neleri değiştirmeliyim? Bios'u şuan 0 düşünün, hiçbir şeye dokunulmamış.

Son düzenleme:
Dediğim gibi ona geri dönecem şu anda farklı işlerim var.

@Haluk Albayrak, @Ayhan Dönmez, artık şu PBO ve bios işine bakabilirim.
Sistem şu şekilde bu arada @Haluk Albayrak hocamız sormuştu

Sistem:
•R7 9700X
•RTX5070
•Gigabyte B850 Eagle Wi-Fi 6E
•Patriot Viper 6000MHz 2×16 CL30
•MSI spatinum 2TB
•Thermalright Phantom spirit 120SE ARGB(içindeki TF7 termal macunu kullanıldı, bir tık yanlış bir şekilde sürüldü diyebiliriz taş gibi olmasından)
•Enermax Revulation D. F. X 1200W
•Dark maxima V30
•Samsung Odyssey G65B

Bios ayarlarından neleri değiştirmeliyim? Bios'u şuan 0 düşünün, hiçbir şeye dokunulmamış.
BIOS güncelse, Advanced-Precision Boost Overdrive kısmından, PBO-Enable Pbo Limits-Motherboard, boost clock override +100 curve optimizer all cores -15 verebilirsin. Bir de 105w TDP mod varsa onu aç. ECO mod değil de direkt cTDP 105w adıyla bazen oluyor BİOS'larda. TDP diye arat search kısmında BIOS'ta, F9 kısayol tuşu search olmalı.

RAM için @Haluk Albayrak 'ın ayarlarını kullanabilirsin, seninle paylaşırsa. Onun ayarları gayet iyi şu anda. 6400 CL28 olması gerekiyor yanlış hatırlamıyorsam.

Del olmuyor mu? BIOS'a öyle girebilmen lazım. BIOS güncelle, sonrasında EXPO + tuning yapabilirsin.
Bu arada bahsettiğiniz tuning, Core tuning Config mi oluyor?
Çift tıklayınca 4 tane seçenek çıkıyor, hangisini seçmeliyim?
Legacy
Level 1
Level 2
Auto

Hatta direkt ayarları atayım, daha kolay olur.

Dosya Ekleri

• IMG_20251022_181555.webp
    IMG_20251022_181555.webp
    6,5 MB · Görüntüleme: 33
  • IMG_20251022_181427.webp
    IMG_20251022_181427.webp
    6,7 MB · Görüntüleme: 32
  • IMG_20251022_181404.webp
    IMG_20251022_181404.webp
    6,4 MB · Görüntüleme: 36
Son düzenleme: