R7 9800X3D alınmalı mı, yoksa Zen 6 mı beklenmeli?

ShadowLegion 103

Bilgin
Makaleler
1
R7 9800X3D almıştım ROG Ryuo SLC ile birlikte ama kıramayacağım birisine hediye ettim Ryuo'yu, 9800X3D'yi de iade ettim, 8 çekirdek gelecek için sağlam yatırım gelmedi. İade nedenim şu ki Zen 6'da tek CDD en az 10 ya da 12 çekirdek bekliyorum. AM5 soketi bitene kadar da hiçbir şekilde anakart vs. değiştirmeyi düşünmüyorum. Bunun yanında komple anakart ve R5 7600X'i satıp Intel Nova Lake'e de geçebilirim. Görüş ve önerilerinize açığım. Yani bu konulara hakimim ve bilgiliyim ama kararsız kaldım.

Yani amacınıza bağlı hocam. Intel'in çekirdek avantajı sağlam. AMD ise L3 belleği sağlam. Intel en soket değiştirmeyeceğini açıklamışlardı. Uzun ömürlük açısından Intel cezbediyor, AMD ise yükseltme rahatlığı var. Türkiye'de yaşıyoruz, bir şeyi bekleyeceksek her şeyi zam yiyeceği bilmeliyiz.

Beklemene kesinlikle değeceğini düşünüyorum. Yeni Intel işlemcilerde 52 çekirdek, bLLC gibi yenilikler vs. ilgimi çekti. Zen 6 için de benzer şekilde çekirdek artışı bekleniyor. Ben de Nova Lake’i bekliyorum.

Prodüksiyon işleri ile uğraşmıyorsan çekirdek sayısının anlamı yok. Çoğu oyun 6'yı göremiyorken 10 çekirdek kullanmasına pek imkan yok. Sadece Cities: Skylines gibi istisnalar var, onlar için de X3D'ye bayılmak ne kadar mantıklı tartışılır.
Elindeki sana yetiyorsa bekle, yetmiyorsa 9800X3D veya 9700X ile keyfine bak

Amacınız yanlızca oyunsa beklemenize gerek yok. Çekirdek meselesi de oyunlarda önemli değil. En benim diyen oyun en fazla 6 çekirdek kullanabiliyor. Onların da sayısı 1 elin parmaklarını geçmez.

Son düzenleyen: Moderatör:
Amacınız yanlızca oyunsa beklemenize gerek yok. Çekirdek meselesi de oyunlarda önemli değil. En benim diyen oyun en fazla 6 çekirdek kullanabiliyor. Onların da sayısı 1 elin parmaklarını geçmez.
Güncel oyunlarda 8 çekirdek ve üzerini ciddi şekilde kullanan örnekler var. Ayrıca arka planda çalışan uygulamaları da hesaba katmak gerekiyor. Oyun motorlarının çok çekirdek kullanımına ölçeklenmesiyle yeni nesillerde bu kullanımın daha da artacağını düşünüyorum.

Nova Lake' te karar kıldım. AMD'nin BIOS'unu vs. oldum olası da oek sevemedim zaten. Teşekkürler görüşler için.

Nova Lake'e geçersen onayı senden bekleyeceğim. Bu platform stabil, oturdu dersen ben de geçerim. @Yakuza şimdilik beta tester'lıktan kurtuldum.

Nova Lake ile Intel tekrar eski hype'ına dönebilir. AMD'nin bu kadar sevilmesinin en büyük nedenlerinden biri L3 önbelleği ve soket ömrüydü. Intel, Nova Lake ile L3 önbellek konusunda da ciddi bir hamle yapacak gibi görünüyor. Üstelik gecikme tarafında da önemli iyileştirmeler olursa Intel ile AMD arasındaki rekabet yeniden çok daha ilginç bir hale gelebilir. Bu yüzden Nova Lake konusunda oldukça heyecanlıyım. Bakalım AMD buna nasıl bir cevap verecek.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…