Öncelikle kesinlikle ve kesinlikle X870E çipsetini kullanın. Eski AM5 çipsetlerine göre çok daha kararlı çalışıyorlar.

Onun dışında X670E, X870e ve bazı B650 ile gelen anakartların işlemci beslemeleri o kadar iyi ki anakart seçimini tamamen kullanıcı ihtiyacına bırakıyor. USB portu sayısı, M2 girişi sayısı vs. gibi özelliklerle hangi anakart size daha uygunsa onu seçin. Hatta X870E olduğu sürece kıyafet seçer gibi görünüşüne bile bakıp tercih edebilirsiniz.
X870E ve B650 çipseti tamamiyle aynı hiçbir fark yok, ikisinde de Prom21 kullanılıyor. X670 ile X870 arasındaki tek fark USB4 standartı. Asus'un 2 tepe modeli hariç hiçbir fark yok.

1730983150678.webp

X870E ve B650 çipseti tamamiyle aynı hiçbir fark yok, ikisinde de Prom21 kullanılıyor. X670 ile X870 arasındaki tek fark USB4 standartı. Asus'un 2 tepe modeli hariç hiçbir fark yok.

Eki Görüntüle 96611
Bu fark donanımsal olarak değil zaten, üreticiler "doğal olarak" yeni çipsetlere daha kararlı BIOS sürümleri yayınlıyor. Tepeden bakıp kağıt üstündeki tek fark USB 4 demek saçmalıktır. İşletim sistemlerinin özellikle açılış süreleri, belleklerde yaşanan sorunların azalması gibi birçok iyileştirme var yeni anakartlarda. Sizin hesapta Nvidia Tesla T4 TU104 çipini kullanıyor, 2060 ta TU104 kullanıyor. Hesap aynı değil belki ama varsayımınız yanlış yani.

Son düzenleme:
Bu fark donanımsal olarak değil zaten, üreticiler "doğal olarak" yeni çipsetlere daha kararlı BIOS sürümleri yayınlıyor. Tepeden bakıp kağıt üstündeki tek fark USB 4 demek saçmalık.
Maalesef böyle bir şey yok :( Yeni anakartlarda kullanılan SMU ve AGESA versiyonları X670'tekilerle tamamiyle aynı.

-Sizin hesapta Nvidia Tesla T4 TU104 çipini kullanıyor, 2060 ta TU104 kullanıyor. Hesap aynı değil belki ama varsayımınız yanlış yani.-

Yazılım olarak ta aynı buradaki her şey. 84.79.225/76.86.0/98.77.0

1730984541384.webp

1730984547782.webp

1730984693080.webp

X670 anakartların da benzer boot süreleri.

Son düzenleme:
Maalesef böyle bir şey yok :( Yeni anakartlarda kullanılan SMU ve AGESA versiyonları X670'tekilerle tamamiyle aynı.

-Sizin hesapta Nvidia Tesla T4 TU104 çipini kullanıyor, 2060 ta TU104 kullanıyor. Hesap aynı değil belki ama varsayımınız yanlış yani.-

Yazılım olarak ta aynı buradaki her şey. 84.79.225/76.86.0/98.77.0

Eki Görüntüle 96614

Eki Görüntüle 96615

Eki Görüntüle 96617

X670 anakartların da benzer boot süreleri.
Teorik testler, son kullanıcı ile alakası olmayan sonuçlar.

Defalarca denenen, iade edilen bellekler, 2 dakikada açılan sistemler bunların tam tersini söylüyor.

Tablolarınızla size başarılar diliyorum.

Teorik testler, son kullanıcı ile alakası olmayan sonuçlar.

Defalarca denenen, iade edilen bellekler, 2 dakikada açılan sistemler bunların tam tersini söylüyor.

Tablolarınızla size başarılar diliyorum.
Teorik testler? Adamlar fiziksel olarak ellerine anakart ve RAM'i alıp çalıştırıyor bunun neresi teorik olabilir? Testler göreceli deseydiniz kabul ederdim ama teorik demek meh :( Bütün DDR5 RAM'ler bütün DDR5 anakartlarda Jedec standartlarında %100 çalışır RAM bozuk olmadığı sürece. AM5 sistem toplayan insana forumda 6200+ MHz RAM önerirse arkadaşlar olacağı çalışmayan RAM'ler olacak tabi. Kullanıcının da ne BIOS ne de mimariye ait bilgisi olmadığı için RAM'leri bozuk sanıp konu açacaktır doğal olarak ;)

Teorik testler? Adamlar fiziksel olarak ellerine anakart ve RAM'i alıp çalıştırıyor bunun neresi teorik olabilir? Testler göreceli deseydiniz kabul ederdim ama teorik demek meh :( Bütün DDR5 RAM'ler bütün DDR5 anakartlarda Jedec standartlarında %100 çalışır RAM bozuk olmadığı sürece. AM5 sistem toplayan insana forumda 6200+ MHz RAM önerirse arkadaşlar olacağı çalışmayan RAM'ler olacak tabi. Kullanıcının da ne BIOS ne de mimariye ait bilgisi olmadığı için RAM'leri bozuk sanıp konu açacaktır doğal olarak ;)
Teorik tabii, göreceli bile değil, ben demem.

Dolapta 100 farklı kitle anakart testi yapmak kolaydır. Sıkıntıyı bizim gibi sürekli müşterisine bilgisayar toplayanlar çekiyor işin sonunda. 6000 CL30 belleklerde bile sistemi topladıktan sonra 2 saat BIOS'ta timing ayarlayacaksak o belleklerde neden EXPO yazıyor? O anakartta neden EXPO açabiliyoruz, ne anlamı var?

Boş işler, boş tartışma.

Global garanti ve müşteri hizmetleri dramaları dolayısıyla şahsen Asus önermiyorum, prensip meselesi. Bütçenin sıkıntı olmadığı bir durumda 20000 TL ve üzeri, stoğu bulunan Asrock, Gigabyte veya MSI X870/X870E çipsetli anakartlardan herhangi birini gönül rahatlığıyla alırdım. Bu fiyat bandındaki tüm X870 anakartların güç dağıtım altyapısı bu işlemci için fazla fazla yeterli. O yüzden RAM overclock yapacaksanız RAM OC stabilitesi, PCI-e kanal dağıtımı, BIOS, arayüz sayısı ve çeşitliliği, fiziksel boyutu ve elbet ki estetik bu fiyat bandında daha ön planda kalıyor. İsteklerinizi daha spesifik olarak belirtirseniz spesifik modeller önerme konusunda yardımcı olabilirim.