R7 9800X3D için RTX 5080 mi alınmalı, RTX 5080 Super mi beklenmeli?

@Big Boss 5080 sahibiyim ve 3-4 yıl 4K OLED ile harika DLSS 4.5 transforme ve gelecek olan DLSS 5 ile akacağım. Paranız olsaydı bu kadar uzun yazmazdınız. 80 ve 90 serisi high-enddir ve 60-70 serisine göre çok daha iyi götürür. Indiana Jones haricinde VRAM sıkıntısı felan da yok. 4K ile 2K arasında da devasa fark var. 2K ve 4K OLED kullandım. Umarım ileride deneyimleme şansınız olur. Bir şeyleri anlatmaya çalışmayınız. Parası olan Nvidia alıp geçer, ekonomisini düşünen 9070 XT alıp geçer ve 9070 XT çok da mantıklı bir karttır. Param vardı 5080 aldım. Size göre mantıksız olması sizi zorlayacak olmasından kaynaklıdır. @CRT_User haklı yani. Nvidia tarafında 80 serisi her zaman 80 serisidir ve high-enddir. GTX 1080 2K kartı olarak çıktı ve 3-4 yıl 2K' da ultrada oynattı. 5080 de oynatır hatta daha iyi oynatır çünkü 4000 serisinedeki mimari ile Blackwell arasında ciddi fark var, sadece MFG değil. UV, OC genel verimlilik, GDDR7 vs.

4K' da M veya L preset DLSS Quality Native ve genel olarak DLAA' den daha iyi görüntü veriyor.

top tier NVIDIA alan insanlara 4K sahtekarlık, enayilik ediyorsunuz muamelesi yapmakta saçma

Top tier atıfı hakkında, aynı kartın başka soğutucu tasarımına sahip olanları 70 bin ve altına düşüyor iken sırf MSI Gaming şu bu yazacak diye 25 bin daha vermeye yapılmış bir eleştirim idi. Fakat senin anladığın şekilde de geçerli bu konu özelinde, çünkü 5080 16 GB kendi içinde tutarsız VRAM miktarından dolayı.

Indiana Jones haricinde VRAM sıkıntısı felan da yok.

Bu kadar erkenden VRAM sıkıntılarıyla karşılaşmak RTX'lerle hayatımıza girdi, sırtlarını upscale teknolojilerine gereğinden fazla yaslıyor ve kıtlık gibi VRAM koyuyorlar.

5080 sahibiyim ve 3-4 yıl 4K OLED ile harika DLSS 4.5 transforme ve gelecek olan DLSS 5 ile akacağım

Ben de destekleyen her oyunda DLSS kullanıyorum, özellikle laptopumdaki 4070 mobile 8 GB ile zaten şu an DLSS olmadan VRAM sıkıntıları baş gösteriyor.
Şu dönem için 5080 almayı mantıklı bulmuyorum VRAM fiyatına göre az geldiği için, eskisi gibi ilgimi çeken AAA oyun da çıkmadığı için 9060 XT 16 GB alıp geçtim.

O kadar para verince 32 GB VRAM olsa ve görüntü belleği kapasitesinin kas gücünden önce eskimeyeceği bilsem istiyor insan.
Trilyon dolarlık şirketin müşterileriyle alay etmesini savunup helal olsun Jensen'ime 1 yat daha alsın deyince daha hoşgörülü olmuyoruz, sıradaki sefer daha da saçma kombinasyonlarla bizi soyuyorlar.

GTX 1080 2K kartı olarak çıktı ve 3-4 yıl 2K' da ultrada oynattı.

6 GB hatta dalga geçer gibi 4 GB olarak çıksa idi iş değişirdi. Zaten bu yüzden RTX 2060 direkt olarak 1080'in yerini alamadı. VRAM kıt.

4K ile 2K arasında da devasa fark var. 2K ve 4K OLED kullandım.

Üstteki mesajda da açıkladığım üzere alana düşen piksel değerine bağlı olarak her çözünürlük ve boyut kombinasyonu diğerine göre devasa fark sağlayabilir. Ama GPU yükü farkı boyuttan bağımsız olarak hep aynı.

Paranız olsaydı bu kadar uzun yazmazdınız
Umarım ileride deneyimleme şansınız olur. Bir şeyleri anlatmaya çalışmayınız. Parası olan Nvidia alıp geçer

Önceki kartım 2080S idi, high end kartı 2019'un. Daha öncesinde de internet kafe işletiyor olmam sayesinde hep high end karta ücretsiz erişimim oldu fakat o dönem için de hoşuma giden oyunların çoğu Playstation özel oyunu olarak çıkıyordu ve PC'ye gelmiyorlardı.
En son ağız tadıyla 007 First Light oynadım, ondan beri de MGS3 remake oynamak için bilgisayar başına geçiyorum fakat ayarlar ultra da olsa tat vermiyor, kayıt yerine gelip kapatıp gidip dizi izliyorum. GTA 6 çıkarsa bakacağım belki ateşi yeniden harlayan oyun olur, göreceğiz.

Para olup olmaması, varsa da bu uğurda harcamak istiyor olup olmayışı konu sahibinin bileceği bir iş. Ben apaçık 4K ultra kervanına katılmak için iyi bir dönem olmadığını, ben olsam 9070 XT alıp VRAM krizinin çözülmesini beklerken yeni çıkan aşırı sistem isteyen oyunları 1440'dan 2160'a FSR'layıp geçeceğimi belirttim. Kendi satın alımınızı aklamak için bana yüklenmeye gerek yok. Bana göre asıl rahatlık fan sesi düşük, az güç çeken, (varsa) istediğim oyunları tatmin edici şekilde oynatabilen bir ekran kartını garantisi boyunca kullanıp, bitmeye yakın zamanda da satarak yeni çıkanını alarak bu döngüyü sürdürmektir.
O zamanın en iyilerinden diye aldığım hacimce büyük, 360w güç tüketen desteksiz dik duramayan alüminyum bloğunu; garantisi bittikten sonra "Allah'ım umarım 12 pin güç girişi yanmaz amin" diye her gece dua ederek kullanmak tercihim değil.
"Yanarsa bir daha alırım Jensen'im sağ olsun " diyene ise diyecek yok tabii ki.

3080 değersizleşti demek kopuk olabilir. Çıkışının üzerinden 6 yıl geçmiş bir karttan bahsediyoruz ancak sahip olduğu mimari ve ekosistem sayesinde bugün hala birçok oyunda 4K çözünürlükte bile ayakta kalabiliyor, güncel teknolojilerin çoğunu destekliyor. RTX 3080'in 10 GB ile gelmesinin sebebi kartın 320bit bellek veri yolu kullandığı için 10 adet 32bit bellek kontrolcüsüne sahipti. Bu da matematiksel olarak 10 GB veya çift yüzlü dizilimle 20 GB gibi kapasitelere izin veriyordu.

İkinci el değerini sadece VRAM kapasitesine bağlamamız da doğru olmaz. Bu doğru olsaydı, dönemin 16 GB VRAM'li AMD amiral gemisi RX 6900 XT'nin bugün ikinci elde altın değerinde olması gerekirdi. 6900 XT ikinci elde yerinde sayıp değer kaybederken, rakibi 3090 bugün profesyoneller, yapay zeka geliştiricileri ve render alanlar tarafından kapışıldığı için çok yüksek fiyatlara ulaştı. İkinci el değerini sadece bellek miktarı belirlemiyor.

Ek olarak, 5080'de kullanılan GDDR7 belleklerin hızı, yüksek L2 önbelleği ve NVIDIA'nın bellek sıkıştırma algoritmaları sayesinde 16 GB'lık alan, AMD'ye kıyasla çok daha efektif kullanılabiliyor.

27 inch 1440p (109 ppi) bir ekrandaki algılanan netlik ile 43 inch 2160p (103 ppi) netlik birbirine çok yakın olacaktır.
Burada PPI mantığın doğru olsa da, kurduğun senaryo PC oyuncuları için gerçekçi değil. Masaüstü oyuncuları 4K'ya 43 inç televizyonlarla değil, 27 inç veya 32 inç monitörlerle geçiyor.

27inç 1440p: 109 PPI
32inç 4K: 140 PPI
27inç 4K: 163 PPI

1440p'den 4K'ya geçen oyuncu, 109 PPI'dan 140 163 PPI civarına çıkması demek. Bu doku keskinliğinde, metin netliğinde ve uzak çizim detaylarında birbirine yakın değil, kıyaslanamaz derecede büyük bir fark. 43 inç üzerinden verilen örnek kurmak olmamış.

Geçenlerde sistemimi güncelleyerek 2080S kartımı emekliye ayırıp 9060 XT 16 GB taktım 24.2K liraya.
VRAM açısından avantajı var fakat kapasite olarak benim 4'te biri fiyatına aldığım kartla aynı olması 5080'i gözümde kötü bir yatırım kılıyor
VRAM sadece bir depodur veriyi asıl işleyecek olan şey GPU'nun kas gücü RT çekirdekleri ve Tensor çekirdekleridir.. 9060 XT'nin 16 GB VRAM'i olması onu 4K Path Tracing kartı yapmaz. GPU'nun çekirdek gücü o çözünürlükteki ağır yükü native olarak çizecek veya ağır ışın izleme sahnelerini taşıyacak kapasitede değil. VRAM kapasitesinin fazla olması, kart 4K'da 25 FPS'e düştüğünde o performansı kurtarmaz malesef.

5080'deki 16 GB VRAM, yüksek bant genişliği GDDR7 ile GPU kas gücünü besler. O yüzden 4'te 1 fiyata aynı VRAM kapasitesini almış olman, kartların uzun ömürlülüğünü eşitlemiyor. Sırf 16 GB VRAM var diye kas gücü zayıf kartları uzun ömürlülüğünü eşitlemez.

günümüz oyunları bile eline kadar VRAM geçse dibine dek kullanıyor
Burada bazen VRAM allocation ile gerçek VRAM usage birbirine karıştırılıyor. Modern oyunlar boş VRAM'i önbellek olarak doldurmayı sever. VRAM kullanımı, her zaman o kadar belleğin zorunlu olduğu anlamına gelmez.

"Yanarsa bir daha alırım Jensen'im sağ olsun " diyene ise diyecek yok tabii ki.
Yaşınız kaç bilmiyorum ama PC kullanmaya son 5-10 yıldır başlamış gibi cevaplar vermişsiniz daha çok

Yaşınız kaç bilmiyorum ama PC kullanmaya son 5-10 yıldır başlamış gibi cevaplar vermişsiniz daha çok
Hocam isteğime göre AAA oyun deyip 9060 XT almak ne ki? Hayır 9060 XT' de 32 GB VRAM olsa ne olacak yapay zeka işleri ile uğraşmadıkça. YouTube' da her videosunu doğru bulmasam da Nebi de bunu söylüyorum. VRAM' e öyle bir takıntı var ki gariban 5060 için 20 GB VRAM isteyen tayfa var. Bellek bant genişliği 17.000-18.000 MHz' de çalışan GDD7 bellekler ve muazzam UV yiyerek harika performans veren bir mimari var elimizde + DLSS var.

PC oyuncularından kaç tanesi 43-55 inç alıyor ki? Bende de 4K 27' var misal.

9060 XT veya 9070 XT kötü kartlar değil ama 5080 klasmanında değil.

VRAM kullanımı, her zaman o kadar belleğin zorunlu olduğu anlamına gelmez.
Windows' ta boşta mesela kullandıkça kullanıyor ama yetersiz gelirse ona göre allocate ediyor performans düşmemesi için. Ben mesela Spider-Man 2' de her şey olabilecek en fullde, bütün tensor, RT çekirdekleri vs. maksimum yükte 15.600- 15.900 MB VRAM kullanımı gördüm ara ara 16.100 MB'a taştığını gördüm ama en ufak bir stutter veya akıcılık bozan bir şey görmedim.

Kartını test etmek isteyen vasa Spider-Man 2' de her şeyi fulleyip FG açıcak bütün karta maksimum yük bindirip binalarda ağ atacak aşırı hızlı oyunda sorun oluyor mu bakacak. Saatlerce oynadım ve VRAM hep sınırdaydı, hiç umrumda bile olmadı.

Indiana Jones' ta ciddi bir sıkıntı var mesela ona 5090' da yetemiyor. Yapacak bir şey yok.

VRAM' e öyle bir takıntı var ki gariban 5060 için 20 GB VRAM isteyen tayfa var
Aslında eskiden üreticiler insanları tam olarak bu takıntıyla kandırıyordu. GPU kas gücü 512 MB veriyi bile işlemeye yetmeyen o giriş seviyesi kartlara sırf göz boyamak için 4 GB VRAM basıp satarlardı. Aynı kartın iki versiyonu çıkardı, biri yüksek VRAM ama düşük bant genişliğine sahip pazarlama tuzağı, diğeri ise daha az VRAM ama yüksek bit değerli olan esas modeldi.

Anladım, ben monitörü dahi aldım o yüzden 4K oynayacağım ama dediğiniz de doğru. O yüzden ilerleyen yıllarda VRAM problemi çekebileceğimi düşünüyorum. Monitör almamış olsam 2K’da sistem kurardım ama VRAM kısıtlaması ilerleyen yıllarda can sıkabilir gibime geliyor. Ben sık sistem güncelleyen yada sık parça alan biri değilim. Şuan kullandığım PC 10 yıllık i5 6600-GTX 980 4 GB ikilisi ve bazı oyunları 10 senelik de olsa 1080P oynatıyor. O zaman da bana bu kadar para verilmez gibi söylemlerde bulunuldu, o söylemlerde bulunanlar benim PC’nin üzerine 2-3 PC değiştirmiş oldu. Ben sık PC güncelleyen biri değilim dediğim gibi alırken bir araba parası verip kafam rahat kullanırım 10 sene, 12 sene. Sık PC güncelleyenlere, parça upgrade edenlere de birşey demiyorum yanlış anlamayın o da bir tercih saygı duyarım ama ben o yolu tercih etmiyorum bir kere alıp sağlam alıp kafam rahat kullanmayı düşünüyorum. Dediğim gibi monitör almamış olsam 2K’ya düşürmeyi düşünürdüm ama 4K QD-OLED monitör aldım indirimde ve DLSS ile falan ben 4K’da problem, sıkıntı çekmeyeceğimi düşünüyorum ama sadece VRAM mevzusu kafamı kurcalıyor. Şimdiden Indiama Jones’da dahi zorlanan kartlar var. Yani 5080 Super’i beklemek de saçma gelmeye başladı, eğer fiyat bütçemin üzerinde olursa 5080’de zamlanmış olacak beklediğim süre boyunca ve 850W PSU muhtemelen yetmeyecek onu da upgrade etmek zorunda kalacağım. Sözün özü VRAM mevzusu olmasa direk 5080 alırım kafamda hiçbir soru olmadan ama 5080 tercih edeceğim yine de.

DLSS ile falan ben 4K’da problem, sıkıntı çekmeyeceğimi düşünüyorum

Ultra yerine high olsun, DLSS quality olsun falan dersen zaten kartı tam tasarlandığı amaçla kullanmış oluyorsun o zaman ömrü çok uzar. İlle de native olsun ultradan aşağı inmesin PC master race olsun kafasında değilsen sıkıntı olmaz. Yine de MSI Gaming veya ASUS Astral vesaire "top tier" modeller yerine indirimden bulabildiğin en ucuz 5080'i alıp geçmek bence daha iyi. Techpowerup'ta ve benzeri sitelerde modellerin incelemeleri oluyor, soğutmasını gürültüsünü diğer modellerle kıyaslayıp şekile diziyorlar. 70 bine indirimli başka model bulunabilir, 95 binlik MSI ile arasında 25 bin lira fark var. İncelemelere bakıp kesinlikle içine siniyorsa al, ben hep en ucuz modeli alıyorum kronik sorun veya aşırı ısınma gibi şeyler olmadığı sürece. 25 bin lira az değil iyisinden bir işlemci parası.

Keşke 24 veya 32 koysalarmış demeden edemiyorum bu bütçede kart için, DLSS bu kadar ilerlemiş olmasa naneyi yemiştik.
Madem kafaya 5080 koydun indirimlere bak en ucuz ne denk gelirse alabildiğin en yüksek taksit sayısı ile al arkana yaslan, sonrasında GPU'ya RAM'e gelen zamları izlerken daha taksidi bitmedi diye bakıp sırıtırsın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…