R7 9800X3D için RTX 5080 mi alınmalı, RTX 5080 Super mi beklenmeli?

Bu durumda mantıklı olan nedir? 5080 almam mı? 5080 super için PSU değiştirmem lazım, birde en iyi ihtimalle, en az 120-125 bine satılacağını söylüyorlar. 5080’i 95.000’e dahi alsam 25.000 fark oluyor en iyi ihtimalle. Birde PSU değişecek. O da en iyi ihtimalle 5.000 olsa 30.000 TL üzerine koymam gerekecek ki bunlar en iyi ihtimaller. Değip değmeyeceğine emin değilim açıkçası yani. PT-RT kullanmayacağız eğer ileride kaldırmazsa mecburen 5080 4K’da ama demek istediğim uzun ömürlü olur mu olmaz mı acaba yani.

Eğer şu anlık FSR quality ile oynarım diyorsan 9070 XT bile her şeyi cayır cayır oynatıyor. Tabii ki ne alacağını kendin bilirsin, ben olsam ya en ucuz 5080 modelini indirimden 70 bine vb. denk getiririp alırdım ya da 9070 XT alıp birkaç yıla güncellerdim.
Ne olursa olsun ileri yıllardaki teknoloji şu anki 5080'in gücünü daha yeni teknolojilerle daha ucuza daha az güç tüketimi ile sunacak. 3080 Ti vesaire şu an VRAM açısından yetersiz kalıyor hem de son teknoloji multi frame generation vesaire desteği almıyor.

Techpowerup sıralamasında performans farkı 20% görünüyor, fiyat farkı ise aşağıdaki linkini attığım Gigabyte Gaming OC (güzel model) 9070 XT ile 100%'den daha fazla.

Gigabyte Gaming OC 9070 XT incelemesi linki de bırakıyorum:

Ben olsam 9070 XT alıp birkaç yıla kalan param ile o dönemin 9070 XT gibi f/p high end kartını alarak uzun vadeyi garantilerdim.
İşlemci ve anakart değiştirmek hem satması hem takması hem de uyumluluk açısından baş ağrıtabilir, 9800x3d almana hiçbir şey demiyorum desteklemek dışında, ama GPU değiştirmek 2 vida söküp sokete bastırmaktan ibaret. 2 yıl garanti de ekleniyor, için rahat oluyor.

Son karar senin tabii ki. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Mantıklı gelmiyor değil ama ülkemizde fiyatlar sürekli yukarı yönlü değişken olduğu için bir sonraki nesilin 5080’in muadil gücünü daha uygun fiyata sunabileceğinden pek emin olamıyorum. O yüzden sanki aldığın kar gibi düşünüp 5080 almam mantıklı geliyor ama 9070XT alıp sonrasında 6000 serisi çıkınca 9070XT’yi satıp 6000 serisine geçmek de mantıksız gelmiyor değil ama ben genelde sık parça upgrade eden biri değilim, dediğim gibi 10 senedir aynı PC’yi kullanıyorum sadece 256 GB bir SSD eklemem dışında. Parça ve bilgisayar kullanımımı da göz önüne aldığımızda(oyun amaçlı topluyorum zaten söylediklerimden net anlaşılıyor) bana öneriniz nedir? Bu arada PSU’yu da göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum. Enermax Revolution III 850W 80+ Gold PSU var.

5080 zaten 1080P kartı, o çözünürlükten işte 2k veya 4k çözünürlüğe upscale ediyorsunuz.
Madem yeni standart Path Tracing, 5080 bu işi ancak 1080P çözünürlükte kaldırıyor güç bela 60+ fps
Render resolution ile ekran kartının klasmanını birbirine karıştırmamak lazım. 4K çözünürlükte DLSS Performance açtığında o kart bir 1080p kartına dönüşmez.

1080p native işleyen bir kartla, 4K DLSS işleyen bir kartın donanım yükü aynı değil. Oyunun arayüzü native 4K işlenir, 4K çıkış hedeflendiği için VRAM kullanımı ve framebuffer yükü native 1080p'den belirgin şekilde daha yüksek. Ve ekran kartının içindeki Tensor çekirdekleri, düşük çözünürlüklü veriyi yapay zeka ile 8.3 milyon piksellik 4K bir görüntüye tamamlamak için ekstra hesaplama yükü üstlenir. Hem optik olarak hem de donanımsal yük olarak ekrandaki iş 1080p değil.

Sırf 5080'deki RT çekirdekleri saniye başına daha çok iş yaptığı için Cyberpunk 2077'de Path Tracing açtığınızda 4090 ile denk performans almanızın sebebi bu, RT darboğazı.
Orası doğru ama 5080 bir 1080p kartıdır tezini bizzat kendin çürütüyorsun.

Dediğin gibi Path Tracing çok ağır bir standart. 5080'in, 4090 gibi saf kas gücü canavarı bir kartın Path Tracing performansına Cyberpunk Overdrive bu kadar yaklaşabilmesinin sebebi, NVIDIA'nın 5080'e koyduğu yeni nesil yüksek RT ve Tensor çekirdekleri. 5080 ağır PT yükünde DLSS ile güç bela ayakta kalıyorsa, onun zayıf bir kart olduğunu değil de Path Tracing'in donanımları ne kadar ağlattığını gösteriyor. Bugün aynı PT yükünü rakip mimarilere verirsen performans kaybı çok daha sert yaşanıyor. 5080, en ağır PT sahnelerinde bile yeni nesil RT Tensor mimarisiyle 4K'da hayatta kalabilmek üzere tasarlanmış.

"Path Tracing" is the new stantard dedi Nvidia GeForce Resmi sayfası, kanıtı aha burda : Yol haritası belli.
Videoda NVIDIA'nın Path tracing is the new standard dediği kısım RTX5080 1080p kartıdır tezini değil, Mimari ve Yapay Zeka tezini kanıtlıyor.

Videoda bence NVIDIA'nın anlatmak istediği şeyin sadece kas gücüyle ışın çizin olmadığını görürsün. Video tamamen DLSS 4.5 Ray Reconstruction ve 2. Nesil Transformer yapay zeka motoru üzerine kurulu. NVIDIA diyor ki Path Tracing çok ağırdır, saf kas gücüyle çizmek imkansızdır. Bu yüzden Tensor çekirdekleri, RT çekirdeklerinden gelen ışın verisini yapay zekâ ile yeniden işleyerek çok daha kaliteli bir nihai 4K görüntü oluşturur. Upscale yüzünden yaşanan darboğaz veya basit bir 1080p upscale işlemi sanılan şey NVIDIA'nın videoda gururla sunduğu yapay zeka işlemin kendisi.

Bu durumda siz ne önerirsiniz bana hocam?

GPU ve RAM hariç parçaları yükseltmek biraz uğraştırıcı ama bu ikisi her zaman bir mandal açıp eskiyi söküp içine yenisini basmaktan ibaret.
Sistemin gerisini bilmiyorum ama 9800X3D ve 5080 düşündüğüne göre diğer parçalar da uzun vadelidir.
İşlemci anakart ve RAM seni uzuun yıllar götürür, ekran kartında ise firmalar önceki nesillerin üst düzey kartlarına yakın orta seviye kart sunamazlarsa satış yapamazlar. O yüzden ben 1080P oyuncusu olarak 24 bin liraya 9 taksit 9060 XT alıp geçtim, 2 yıl sonra garantisi bitip yeni orta seviye kartları şimdinin 5080'i düzeyine geldiğinde de 600W PSU'ma göre o dönemin kartını alırım. Elimdeki kartı her zaman satabilirim arıza meydana gelmedikçe.
2K ve 4K için de şu an 9070 XT öyle bir kart ki bana zamanının 1080 Ti'ı gibi hissettiriyor, alıp arkana yaslanacak kadar güçlü ama üzerine kara kara düşünmeyecek kadar da iyi fiyatlı.

Şimdiden zaten namı aldı yürüdü, bu nam ikinci el fiyatlarını da etkileyecektir birkaç yıla satmak istediğinde. 5080 ise bence şimdinin 3080'i gibi VRAM boyutu nedeniyle ilerideki 5080 performansındaki ve DLSS7 vesaire destekli orta seviye kartların sıfır fiyatının altında olması gerektiği için değerini koruyamayacak.

Nacizane düşüncem 20% performans farkına 137% fiyat farkı vermek için en azından 24 GB VRAM sunulması gerektiği yönünde, bu yüzden ben olsam 9070 XT alıp 85-40 yani 45 bin lirayı likit fona atarak 2 yıl sonunda ulaşacağı 70 bin civarı lira ile o dönemin 5080 katili az güç çeken ve büyük ihtimalle şu anki VRAM krizi biteceği için 24 GB gelecek, son teknolojileri destekleyecek kartını alırdım.

Son birkaç nesildir olay kas gücünden ziyade yeni teknolojiler üretip o teknolojileri sadece son nesil donanıma koyarak son nesil ürünlerini satmaya çalışan bir firmanın önceki nesildeki "uzun vade" kartlarını alanları bir nevi üzmesi üzerine kuruldu bence. Sürekli son nesil kovalayan kişi her zaman daha yeni bilmem ne çekirdeği daha yeni bilmem ne çoğaltıcısı sayesinde eski nesil kartları kıskandırıyor. NVIDIA olayı bunun üzerine kurdu.

Bu durumda siz ne önerirsiniz bana hocam?
Bugün aldığın kârdır mantığı maalesef her zaman en doğru stratejidir. Bir sonraki nesli bekleyeyim daha ucuza alırım demek genellikle eldeki bütçenin erimesiyle sonuçlanıyor

10 yılda kasaya sadece bir tane SSD takmış bir kullanıcıysan 2-3 yıl sonra 9070 XT'yi ikinci elde satarım, üstüne para eklerim, gider 6000 serisi kovalayıp kasaya takarım planı senin kullanım alışkanlıklarına ters. 9070 XT o kasaya bir kere girerse, sen o zahmete girip o kartı bir daha satmazsın, sistem öyle kalır. Yıllarca arkama bakmayayım profilindeki biri için sürekli parça sat al döngüsü eziyettir. Bu yüzden senin ilacın, bütçeni ayarlayıp tek seferde RTX 5080 almaktır. 5080'in kas gücü, GDDR7 bant genişliği ve en önemlisi DLSS 4 Transformer yapay zeka desteği, sistemi 10 yıl ellemeyen senin gibi birini çok uzun yıllar boyunca 4K'da ihya eder.

Elindeki güç kaynağın bileşen kalitesi yüksek, kendini kanıtlamış üst seviye bir 850W Gold modeldir. Düz bir RTX 5080 için bu PSU fazlasıyla yeterlidir. 5080 aldığında kesinlikle ekstra bir PSU masrafına girmene gerek kalmayacak, mevcut güç kaynağın bu sistemi çok rahat, stabil ve güvenli bir şekilde besler.

şu anki VRAM krizi biteceği için
Seneye kriz biter, fiyatlar düşer, paranızı tutun tavsiyelerine uyup sistem toplamayı erteleyenlerin, bugün aynı sistemi 3 katı fiyata bile toplayamadığına defalarca şahit olduk. Küresel VRAM krizinin veya çip maliyetlerinin 2 yıl sonra biteceğini varsaymak tamamen bir varsayımdan ibaret.

Dostum her ne olursa olsun elbet yeni kartlarda şu anki kartları "obsolete" kılan yeni teknolojiler olacak ki insanlar eski 4080'lerini 7070 ile vb. değiştirmek için motivasyon bulsun. 1080 veya 1080 Ti gibi bir kart çıkarıp yıllarca kimsenin yeni kart almayışını izlediğinden beri NVIDIA yeni kartlarda neyi kısacağını şaşırdı sıradaki nesillerde tekrar müşteri bulabilmek için. 5080 32 GB çıksa iyi, benim eski 2080S son çıkan DLSS ve FG desteklerini alsa idi, saf kas gücü INT8 hesaplama harikası tensor çekirdeklerini şu an bile tam verimle kullanabilse idi ve VRAM'i 8 değil 12 olsa idi ben şu an yeni ekran kartı almazdım.

Bizim burada forumda sohbet eden insanlar olarak bile bildiğimiz şeyleri, tüm dünyaya sahte kare oluşturma satarak alkış koparan ve servetini yıllardır katlayabilen tek AI firması olan NVIDIA bilmiyor mu? Ne olursa olsun yeni orta seviye kartlar eskilerin üst seviye olanlarını kullanları bile kıskandırmak zorunda.

Farkında mısın bilmiyorum ama verdiğin 2080 Super örneği aslında konu sahibinin neden bugün bütçesi yetiyorsa 5080 alması gerektiğini destekliyor.

Sen 2019'da çıkan 2080 Super'i yaklaşık 7 yıl kullanıp ancak şimdi 9060 XT'ye geçtin. Yani NVIDIA eski kartları çabuk öldürüyor diyorsun ama kendi kullanım senaryon bunun tam tersini gösteriyor. DLSS 3 Frame Generation gibi yeni nesle özel bırakılan teknolojileri alamamana ve 8 GB VRAM sınırına rağmen kart seni yıllarca idare etmiş.

Konu sahibi de zaten kasasına 10 yılda bir SSD takan, sürekli sistem güncellemeyi seven biri olmadığını söylemiş. Böyle bir kullanıcı için mantıklı olan, bütçesi yetiyorsa alabileceği en güçlü kartı alıp uzun yıllar kullanmak.

5080 aldığında sadece yüksek raster performansı değil güçlü RT çekirdekleri, Tensor çekirdekleri, DLSS 4.5 ve ikinci nesil Transformer tabanlı AI altyapısını da almış olacak. NVIDIA 5 yıl sonra DLSS 6'yı yeni nesle özel bıraksa bile, bu 5080'in bir anda yetersiz hâle geleceği anlamına gelmiyor. Tıpkı senin 2080 Super'inin bugün hâlâ iş görebilmesi gibi, 5080 de uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilecek bir kart olacaktır.

Eğer sürekli 2-3 yıl sonra çıkacak orta segment kart acaba bugünkü üst segmenti geçer mi? diye düşünerek hareket edersek hiçbir zaman gönül rahatlığıyla sistem toplayamayız. Teknoloji dünyasında her zaman daha yenisi çıkacak; bunun sonu yok.

Senin tercih ettiğin strateji, daha sık aralıklarla kart değiştirip yeni teknolojileri takip etmek. Bu da gayet mantıklı. Ama konu sahibinin kullanım alışkanlığı buna uymuyor. Onun senaryosunda bütçesi yetiyorsa RTX 5080 alıp yıllarca kullanmak, her 2-3 yılda bir orta segment kart değiştirme döngüsüne girmekten çok daha mantıklı görünüyor. Bu yüzden ben olsam bu kullanım senaryosunda 5080 al ve uzun süre arkana bakma derim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…