• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

R7 9800X3D işlemci, Xigmatek Frozr-o 2 360mm ile 95 derecede çalışıyor

Sıvı soğutmamda bir sorun olduğunu düşünüyorum. İşlemci kullanımı düşükken, yani bir işlem yapmıyorken sıcaklık 55-60 derecelerde geziyor. İşlemci sömüren bir oyuna girdiğimde, örnek olarak NFS Heat, sıcaklık 95 derece civarında sabit olarak takılıyor. 360mm bir sıvı soğutucuya sahibim ve normal gelmiyor. Çözmek için neler denemeliyim, veya normal midir?
  • Ryzen 7 9800X3D.
  • ASUS TUF Gaming X870 Plus.
  • Xigmatek Frozr-o 2 360mm.

Son düzenleyen: Moderatör:
Soğutucudaki, bakır kısımdan sticker'ı söktünüz değil mi?

Radyatörün konumunu falan fotoğraf çekip atın, oturtamama durumu da büyük ihtimalle doğru bence.

Montaj düzgün bile olsa termal macun dandikse bu sıcaklıklara çıkabiliyor, bizzat yaşadım. Termal macunu düzgün sürdüğünden emin ol.

NFS heat için cpu fix yapmalısınız. Çünkü tüm çekirdeklere %100 yükleniyor sıcaklığın sebebi bu.
İlave olarak BIOS Curve Optimizer girip All core negative -10 / -15 verip çıkın düşüş oluyor mu bakın.

Not defterini açıp aşağıdakileri kopyalayıp user.cfg ismi ile kaydedin.

Thread.ProcessorCount 4
Thread.MaxProcessorCount 4
Thread.MinFreeProcessorCount 0
Thread.JobThreadPriority 0
GstRender.Thread.MaxProcessorCount 4"

Soğutucudaki, bakır kısımdan sticker'ı söktünüz değil mi?
Evet doğrudur. Teşekkür ederim.

Takamamışsın, boşta 55-60 derecede gezmez.
Düzgün montele.
Montajda bir sorun yok. Montajda bir sorun olduğunu inandığın yaratıcı söyledi sanırsam. Yoksa mesajının başka bir açıklaması yok.

Radyatörün konumunu falan fotoğraf çekip atın, oturtamama durumu da büyük ihtimalle doğru bence.
Teşekkür ederim. Kontrolünü sağladım. Pompanın çalışmadığından şüpheleniyorum. Bunun kontrolünü nasıl sağlayabilirim?

Montajda bir sorun yok. Montajda bir sorun olduğunu inandığın yaratıcı söyledi sanırsam. Yoksa mesajının başka bir açıklaması yok.

Hava soğutucunun soğuttuğu işlemciyi 360mm soğutucu soğutamıyor, en genel yapılan yanlışta montaj hatası olduğuna göre?
Hatayı bulmak için açmadıysanız konuyu, biliyorsunuzdur, çözebilirsiniz kendiniz.

Dikkat ettiysen sadece sana hitaben yazdım. Kesin bir dille konuşarak emir veriyorsun. Tüm forum üyelerinin asker arkadaşın olduğunu hatırlatmak mabadında oldu. Uzatmanın anlamı yok. Teşekkürler.

Sorunu uzun zaman geçmesine rağmen tüm sistemi söküp takarken çözdüm. VatanBilgisayar'ın kurduğu sıvı soğutmayı söktüğüm zaman onlar CPU FAN'a takmış diye ben de öyle takıyordum. Kılavuzu inceledikten sonra W_PUMP kısmına takılması gerekiyormuş. CPU FAN kısmı radyatörü 1200 devirde çalıştırırken W_PUMP 2500 devirlerde çalıştırıyor.

200 bin TL tek bir kasaya harcama yapınca insan hatasız kurarlar diye bekliyor ama maalesef. Bana katkısı artık kasa toplayabiliyorum.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…