R7 9800X3D işlemcide R9 9900X'e göre oyunlarda daha yüksek FPS alınmasının sebebi nedir?

UnkownTecho

Uzman
Arkadaşlar ben 2K çözünürlükte FPS oyunları oynuyorum. Daha önce Ryzen 7 9800X3D kullanıyordum, sonra Ryzen 9 9900X'e geçtim. İlk başta 9900X daha akıcı gibi hissettirdi fakat oyunda smoke atıldığında veya alan daraldığında FPS düşüşleri yaşamaya başladım. Ve yeniden R7 9800X3D işlemcimi kullanmaktayım çok daha süper oldu. Neden böyle bir şey olabiliyor 2K çözünürlükte bile?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çündü x3d bu aslında L3 önbelleğini belirtir bu işlemcinin L3 önbelleği 96mb 9900x ise 64mb bu fark rekabetçi oyunlarda kendini bayağı belli eder çünkü fps oyunları işlemciyi kullanır bu yüzden aslında 12 çekirdek yeni modele geçmenize rağmen fps düşüşü yaşamışsınız ama mesela edit/render işine gelirsek ryzen 9 9900x tokatlar.

Merak ettim ve önceki forumlarınada baktım bazı arkadaşlar ryzen 7 9800x3d vs ryzen 9 9900x konulu forumda işlemcinin önemi olmadığını söylemiş ama yanlış, işlemciyi kullanan oyunlarda L3 önbellek ne kadar fazla ise o kadar iyi bunu cs ve valorant gibi oyunlarda görebilirsiniz ve zaten görmüşsünüz. Birde zaten forumlarda oyun amaçlı sistemde ryzen 9 9900x e geçmek mantıksız olur demişler ama siz yinede denemişsiniz sanırım.

Hocam bende çok istediğim zaman alma huyum var valla deneyeyim dedim de bir ara çok beğenmiştim ama 9800X3D işlemcim birtanedir.

İkisinin kulvarları farklı. 9900X İş/Render ,9800X3D ise oyun canavarıdır.
9800X3D Lider galiba oyun işlemcisi olarak hocam.

9800X3D Lider galiba oyun işlemcisi olarak hocam.
Aynen öyle ama imparator 9950x3d yı de unutmayalım demi kısacası x3d işlemciler fps oyunlarında fark yaratır yani valorant gibi oyunlarda daha iyi fps için yeni model ve x3d işlemci olması her zaman fark yaratır.

L3 dolayısı ile tek ccd üzerinde 96MB L3 var (32MB+64MB)

Aslında 9900X'de 32MB+32MB L3 vardır direk 64MB kullanılamaz Core 0&5 ilk 32MB l3'ü kullanır (ccd 0) Core 6&11 diğer 32MB l3'ü kullanır (ccd 1) normalde X3D ile bu kadar ciddi fark olmaz o 64MB direk X3D gibi tsv ile lehimlenseydi.

Ryzen 9 9900X işlemcisi çift yapılı bir mimariye sahiptir ve oyun verileri bu iki yapı arasında gidip gelirken mecburen vakit kaybeder. Sen oyunda yoğun bir çatışmaya girdiğinde veya sise maruz kaldığında işlemci bu veri trafiğini yönetirken bocaladığı için ekranda anlık takılmalar yaşarsın. Ryzen 7 9800X3D ise tek parça bir tasarıma sahip olduğu için veriler hiçbir engele takılmadan doğrudan ve anında işlenir.

Çözünürlüğün yüksek olması bunu değiştirmez çünkü ekran kartı sahneyi çizmek için ne kadar güçlü olursa olsun işlemciden gelecek komutu beklemek zorundadır. Kısacası 9900X ağır iş yükleri için tasarlanmış güçlü ama hantal bir yapıdayken 9800X3D tamamen oyun akıcılığı için tasarlanmış seri bir işlemcidir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…