rabid

Uzman
Merhaba,

Eski sistemimi komple yenilemek istiyorum. Sürekli parça değiştiren birisi değilim. O yüzden ileriye yönelik bir sistem tolamak istedim.
İşlemci olarak R7 9800X3D karar kıldım. Aslında parçaların bazılarına da karar kıldım fakat sizin de yorumlarınızı almak istedim. Sürekli PC toplamadığımdan illaki bilgi eksikliğim vardır.

Almayı düşündüğüm parçalar şu şekilde.
İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
Ekran Kartı: RTX5080 veya RTX 5070 Ti daha karar veremedim.
Anakart: MSI MAG B850 Tomahawk Max Wi-Fi
RAM: Kingston 32 GB(2x16) Beast 6000MHz CL30 DDR5
SSD: Western Digital Black SN850X 2TB veya Samsung 990 Pro 2TB
PSU: MSI MPG A1000GS 1000W veya ASUS ROG-STRIX-1000G-Aura 1000W

Monitör, kasa ve soğutucuya hala karar veremedim. Şu anki sistemde sıvı soğutma var. Sanırım yine sıvı soğutucu tercih edeceğim fakat benim için monitör he zaman kafa kurcalayan bir konu olacak IPS mi OLED mi? OLED alsam yanar mı? Beni kaç yıl götürür? Ya da IPS alsam ne kadar Ghosting veya ışık sızması ile ne kadar karşılaşırım.

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

OLED'de ghosting hayalet görüntü fiziksel olarak imkansızdır çünkü pikseller anında renk değiştirir. Hareket bulanıklığı Motion blur yani sıfırdır.

Yanma konusu organik materyal olduğu için risk sıfır değildir. Ancak, yeni nesil panellerde 3. nesil QD-OLED vb. logo detection ve panel Refresh teknolojileri çok gelişti. Eğer günde 10 saat aynı Excel tablosunda çalışmıyorsan, sadece oyun ve medya için kullanacaksan yanma riski çok düşüktür. 3-4 sene rahat götürür, çoğu firma (Dell/Alienware, MSI) artık 3 yıl yanma garantisi veriyor.

Bütçeyi 5080'e zorla, uzun vadede karlı çıkarsın. Soğutucu olarak ASUS ProArt 360mm alabilirsin bu soğutucunun fiyatı diğer 360Mm'lere göre biraz tuzlu ama sradan bir 360mm değil zaten piyasadaki fanların %99'u plastiktir. Bu fanların çerçevesi zamak (çinko alaşımı) döküm. Bu ne anlama gelir? Fan, tank gibi ağırdır ve titreşim yapamaz. Titreşim yoksa, kasaya veya radyatöre iletilen rezonans gürültüsü de yoktur.

OLED'de ghosting hayalet görüntü fiziksel olarak imkansızdır çünkü pikseller anında renk değiştirir. Hareket bulanıklığı Motion blur yani sıfırdır.

Yanma konusu organik materyal olduğu için risk sıfır değildir. Ancak, yeni nesil panellerde 3. nesil QD-OLED vb. logo detection ve panel Refresh teknolojileri çok gelişti. Eğer günde 10 saat aynı Excel tablosunda çalışmıyorsan, sadece oyun ve medya için kullanacaksan yanma riski çok düşüktür. 3-4 sene rahat götürür, çoğu firma (Dell/Alienware, MSI) artık 3 yıl yanma garantisi veriyor.

Bütçeyi 5080'e zorla, uzun vadede karlı çıkarsın. Soğutucu olarak ASUS ProArt 360mm alabilirsin bu soğutucunun fiyatı diğer 360Mm'lere göre biraz tuzlu ama sradan bir 360mm değil zaten piyasadaki fanların %99'u plastiktir. Bu fanların çerçevesi zamak (Çinko alaşımı) döküm. Bu ne anlama gelir? Fan, tank gibi ağırdır ve titreşim yapamaz. Titreşim yoksa, kasaya veya radyatöre iletilen rezonans gürültüsü de yoktur.

Her OLED kullanmaya başlayan kullanıcı, biz ekran kullanmamışız şu zamana kadar dediği için Dell Alienware AW2725D 27"'ın iyi bir seçenek olacağını düşündüm fakat IPS paneller hakkında hiçbir fikrim yok. Tek bildiğim OLED'lerden kat ve kat daha uzun ömürlü olduğu.

Sistem güzel. Ama o anakart yerine aynı fiyata şunu alabilirsin.

ASUS ROG STRIX X870-A Gamıng Wi-Fi AMD X870 AM5 DDR5 8000 DP HDMI 2xusb4 4X M.2 USB3.2 Wi-Fi 7 + BT Aura RGB 5gbit Lan ATX Anakart

x870 ile aynı yonga setine sahip diye biliyorum. +5000 lira ödediğimde ne satın almış oluyorum?

X870 ile aynı yonga setine sahip diye biliyorum. +5000 lira ödediğimde ne satın almış oluyorum?

Prime'ın üzerindeki VRM (güç besleme) soğutucuları incecik alüminyum parça. O işlemci yük altına girince o anakartın besleme üniteleri ateş atar, ısındığı için de işlemci frekans kısar. Yani işlemcinin performansını anakart yüzünden çöpe atmış oluruz.

Sırf adı X870 diye, malzeme kalitesi düşük bir kart almaktansa taş gibi bir B850 veya bütçe yetiyorsa MSI MAG X870 Tomahawk almak çok daha mantıklı.

HB’den bakınca fiyatı uçuk gösterdi. Kusura bakmayın. Önceki mesajda önerimi değiştirdim.

Sanırım bende o arada yorum yazıyorudum. Önemli değil.
Peki bu önerdiğiniz kart ile benim seçtiğim kart ile arasında ne gibi artılar ve eksiler var.
Fiyat olarak neredeyse aynı. Eğer daha iyiyse sizin önerdiğiniz kart daha mantıklı

Prime'ın üzerindeki VRM (güç besleme) soğutucuları incecik alüminyum parça. O işlemci yük altına girince o anakartın besleme üniteleri ateş atar, ısındığı için de işlemci frekans kısar. Yani işlemcinin performansını anakart yüzünden çöpe atmış oluruz.

Sırf adı X870 diye, malzeme kalitesi düşük bir kart almaktansa taş gibi bir B850 veya bütçe yetiyorsa MSI MAG X870 Tomahawk almak çok daha mantıklı.
@1449 önerdiği diğer kart için ne diyorsunuz hocam? Asus ROG Strix X870-A Gaming.
İşin içine Asus girince fiyata otomatikman +3000 lira ekleniyor. Bu yüzden pek ASUS taraftarı değilim. Ama iyise tabikide düşünülebilir.

Sanırım bende o arada yorum yazıyorudum. Önemli değil.
Peki bu önerdiğiniz kart ile benim seçtiğim kart ile arasında ne gibi artılar ve eksiler var.
Fiyat olarak neredeyse aynı. Eğer daha iyiyse sizin önerdiğiniz kart daha mantıklı.

@1449 önerdiği diğer kart için ne diyorsunuz hocam? ASUS ROG STRIX X870-A gaming.
İşin içine ASUS girince fiyata otomatikman +3000 lira ekleniyor. Bu yüzden pek ASUS taraftarı değilim. Ama iyise tabii ki de düşünülebilir.

O anakart mükemmel olur bence.