Sistemimi yeni topladım, oyun oynarken aniden kapanıyor, sebebini bir türlü bulamadım.
Sistem:
Ryzen 7 9800X3D
RTX 3080 Ti.
NZXT N9 X870e anakart.
32 GB DDR5 6400 MHz CL32 RAM.
420 mm Arctic Liquid Freezer III Pro
8 adet reverse Blade 14 cm uni fan SL Infinity fan.
FSP Hydro K Pro 850+80 Bronze güç kaynağı.
OCCT testi yaptığımda tam yük altında 84 derece, işlemci, ekran kartı ise 82 derece ulaşıyor.
Boşta ekran kartı 51 derece, MSI Afterburn ile ayar yaptım, boşta fanlar çalışınca 36 dereceye düşüyor.
OCCT testi yaparken kapanmıyor, oyun ortasında kapanıyor. Oyuna giriyorum (CS2 orta ayarlar) 15 dk sonra kapanıyor. Arada ısılarına bakıyorum, işlemci 59 derece, ekran kartı 49 derecede.
Isılar sınır diyebiliriz, sıkıntı yaratmaz. Burada iki şüpheli ekran kartı veya PSU. OCCT Power testi yapın, test sırasında kapanırsa PSU emekli etme vakti gelmiş, kapanmasa eğer 12V kanalı takip et, 11.4V sınır. Sürekli bu değerlere düşüyor veya altı görüyor ise PSU yine sıkıntılı. Ekstra olarak ekran kartı sürücüsünü değiştirebilirsiniz.
İlk adım olarak BIOS güncel değilse güncelleyin, 4.43 sürümü çıkmış. Ekran kartının bağlantısı buradan pigtail gözüküyor, yani tek kablo ile çift soket bağlanmış gibi, bağlantı buşekilde ise değiştirin, ayrı ayrı kablolar ile bağlayın.
Isılar sınır diyebiliriz, sıkıntı yaratmaz. Burada iki şüpheli ekran kartı veya PSU. OCCT Power testi yapın, test sırasında kapanırsa PSU emekli etme vakti gelmiş, kapanmasa eğer 12V kanalı takip et, 11.4V sınır. Sürekli bu değerlere düşüyor veya altı görüyor ise PSU yine sıkıntılı. Ekstra olarak ekran kartı sürücüsünü değiştirebilirsiniz.
İlk adım olarak BIOS güncel değilse güncelleyin, 4.43 sürümü çıkmış. Ekran kartının bağlantısı buradan pigtail gözüküyor, yani tek kablo ile çift soket bağlanmış gibi, bağlantı buşekilde ise değiştirin, ayrı ayrı kablolar ile bağlayın.
Bios güncel.Power da tek kablo var bu şekilde mecburen böyle takıyorum fakat şimdiye kadar hiç böyle olmadı.2 yıldır ekran kartını bu şekilde kullanıyorum herhangi bir sorun olmadı.
Şimdi OCCT ile test yaptım video çektim yine kapandı.Video size nasıl atabilirim ve tekrar pc attıktan sonra occt crash ekranı açtı onu paylaşıyorum.Eki Görüntüle 281390
Şimdi OCCT ile test yaptım video çektim yine kapandı.Video size nasıl atabilirim ve tekrar pc attıktan sonra occt crash ekranı açtı onu paylaşıyorum.Eki Görüntüle 281390
O zaman ilk işimiz PSU hocam. Test ederken sanırım belli bir süre dayanabilmiş. Tabloları aşağı inersen 12V kanalı tablosu göreceksin, 12V ne kadar veriyor? İlk önce emin olmak için @X99 dediği gibi kablo yöntemi yapın sonra tekrar deneyin. Dediğim gibi PSU %90 şüpheli.
Sistemi sade bir şekilde deneyin, arka planda gereksiz ne varsa kapatın, BIOS'tan EXPO kapatın, ARGB için çalışan bütün programları kapatın. Bir de o şekilde deneyin. Yazılımsal sorun yoksa, donanım bileşenlerinin test edilmesi gerekli, farklı anakart ve güç kaynağı ile deneyebilirsin. SSD'ye CrystalDiskMark testi yapın. Tek PCI-e kablosu yük altında sorun çıkartabilir.