R7 9800X3D & RTX 5060 Ti sistemde Fortnite ve Valorant'ta FPS düşüyor

Mert Can DURSUN

Üyecik
Merhaba öncelikle,

Sistem:
  • AMD R7 9800X3D
  • Gigabyte RTX 5060 Ti 16 GB
  • 64 GB RAM 6400 MHz
  • Gigabyte B850M Aorus Elite WIFI6E ICE
  • Gigabyte 1000W PSU
Bu sistemde RDR2, GTA V, Forza 5, The Last of Us gibi sistemi zorlayacak cinsten olan oyunların hepsını en yuksekte oynuyorum fakat şu an ıcın deneyımledıgım kadarıyla Fortnite ıle Valorant'ta FPS dropları yasıyorum.

Bunun sebebı nedır? Acaba yardımcı olabılır mısınız ya da bu konu hakkında nereye basvurabılırım? Profesyonel destek almak ıstıyorum cunku bıldıgım butun yolları denedım.

Denediklerini özetlemende fayda var. Boş yere önermemiş oluruz, senin için de daha iyi olur.

Olur tabii.

FPS sınırlandırmasını denedım (oyun içinde/Nvidia ekran kartı ayarlarında)
PSU'dan frekans azaltmayı denedim.
Hatalı kurulum yaptığımı dusunerek ya da hatalı ıslem yaptığımı dusunerek Windows'u sıfırladım.

Konunun bilgisayarımdan alakalı oldugunu dusundum kendı kafamca da
Arka planda RDR ve Forza5 açıkken GTAV oynadım (hiç kasma donma olmadan oynattı)
Hepsinin açık olmasına özen gösterme açısından sureklı oyunlarda Alt Tab ıle geçıs yaparak hep bırınde oyunu bılerek drop dusurmeye çalıştım. Sonucunda yağ gibi kaydı.

1- BIOS defaults ayarlara getir.
2- İnternet bağlantısı olmadan temiz Windows kurulumu gerçekleştir.
3- Chipset ve ekran kartı driverını manuel kur. NOT: Sürücü 577 tavsiyemdir.
4- Windows güncellemelerini yap.
5- BIOS güncelle. (Beta sürümü olmasın)
6- Sistem düzgün açıldıktan sonra EXPO açık/kapalı test. EXPO sorun yaratırsa kapat ve manuel RAM mhz değeri gir.
7- Masaüstü geldikten sonra güç planını dengeli olarak bırak.
8- Monitör ve Windows üzerinden VRR, NVDIA Denetim Masasınından G-Sync açık olsun. NVDIA denetim masasından yüksek performans ve düşük gecikme de aç. Gerisi default kalabilir şimdilik.
9- Temiz kurulum ve temel ayarlar şu anda bitti. Sırası ile Furmark (ekran kartı), OCCT (ram ve işlemci), Crystaldiskinfo (SSD) testi yap ve bunları yaparken Hwinfo kurup +12V hattını incele. 11.4V altına inmemesi gerekir.
10- Bu testlerden de başarı ile geçersen optimizasyonu iyi bir oyunda sistemi test et. (Rainbow Six Siege olabilir.)
11- MSI Afterburner indir, FPS değerini ''monitör hertz - 1'' olacak şekilde ayarla. Gsync de aktif kalsın. Oyun içi grafik ayarlarında low/medium kalsın bu testi yaparken.

NOT: Format öncesi sadece EXPO kapatıp, manuel 6000 mhz ram değeri gir. Belki format ve saydığım adımlara gerek kalmadan direkt çözüm getirir.

Kendimce bir taslağım var, stuttering/drop ve ekran kartı markasına göre güncelleyip öneride bulunuyorum. Bu saydıklarım donanımsal bir sorun yaşamıyorsan işe yarayacaktır.

Sağ olun hocam bunu da deneyeceğim.

Soğutucunuz nedir? İşlemci sıcaklığı ne durumda? Kasa mesh mi? Anakart VRMlerine yeterince hava gidiyor mu?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…