R7 9800X3D & RTX 5080 sistemde LoL'de drop sorunu

Marksman

Uzman
Selamlar dostlar,

Üst seviye bir sistemim var fakat League of Legends gibi basit bir oyunda FPS drop yaşıyorum. Diğer oynadığım bütün oyunları 4K'da neredeyse 240 FPS'te sorunsuz oynuyorum fakat LoL'e gelince bilgisayar felç geçiriyor sanki. Ben sanıyorum ki oyunun ayarlarıyla ilgili ya da farklı yazılımsal sorunlar var ya da yüklediğim arka plandaki bir uygulama bunu tetikliyor ama bir türlü çözemedim. Şimdiden destekleriniz için teşekkür ederim. Sistemin detaylarını aşağıya bırakıyorum.

Bu arada Battlefield 2042'de 4K'da 220-240 arası takılıyor.
LoL'de 200 FPS'e sabitliyorum 240'ta çok fazla sapıttığı için, fakat anlık olarak 80-90 FPS'i görüp tekrar 200'lere çıkıyor. Çok anlık iniş çıkışlar oluyor hiç çekilecek dert değil.

• CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • GPU: ASUS ROG Astral RTX 5080
  • MB: ASUS ROG X870-A
  • AIO: ASUS ROG Ryujin III 360
  • RAM: GSKILL Trident Z5 Royal 6000MHz CL28
  • SSD: SAMSUNG 990 Pro
Eklemeyi unutmuşum;

Sistem acayip soğuk çalışıyor, dışarıdan daha soğuk kasanın içi, genelde LoL'de maksimum 30-35 dereceyi görüyor. Boşta çalışmasıyla aynı gibi. Boşta da 27-28 arası.

Son düzenleme:
RAM gecikme değerleri ile ilgili bir şeyler söylüyordu bu durumlarda @Ayhan Dönmez hocam, onunla ilgili bir durum olabilir mi acaba?
Hocam değerler oldukça düşük, tabii düşük olması mı iyi League of Legends için onu bilemedim. CPU-Z'deki değerler böyle gözüküyor eğer yardımcı olacaksa;

Slot #2 ve #4 birebir aynı.

Hocam ben RAM ile ilgili detaylı konulardan pek anlamam, Ayhan hocamızı da etiketledim zaten aktif olunca dönüş yapacaktır.

Bu ayarları dener misin RAM için BIOS üzerinden, CL28 kalsın senin RAM'ler için 32 yerine, ek olarak bir de Nitro kısmı var, Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings kısmında, Nitro-Enable Robust Train-Enable Rx-Tx Burst Length- 8X-8X olarak save & exit yapabilirsin.

Eğer sorun RAM'lerden kaynaklı ise bu adımlar düzeltmesi gerekli, sadece PBO Enable yapın, Undervolt var ise çipi stoğa çekip tekrar deneyin. Sadece LoL'de oluyorsa oyun spesifik bir durum mudur, yorum yapmak zor açıkçası, FPS sabitlemeyince bu oyun sapıtıyor, sabitlediğiniz halde böyle olması çok ilginç.

EXPO açıp bu sütunu denemen yeterli, voltaj kısmına dokunmana gerek yok, EXPO ne veriyorsa o yeterli.

@Marksman Dikey senkronizasyon falan Adaptive-Sync, G-Sync ile falan çakışabiliyor bazen, FPS de sabitlediğin için absürt bir durum olmuş olabilir. Her halükarda RAM'lere de ufak bir dokunuş atarsın bu şekilde, gayet basit çünkü, 10-15 zaman giriyorsun bir de Nitro kısmını anlattım. 4K için fayda sınırlı olacaktır, CS2 ya da BF6 gibi oyunlarda fark görürsün, hikaye tabanlı oyunlarda 3-5 FPS anca artar, bir miktar akıcılık %1 Low değerleri artırır, en belirgin 1080P-1440P'de görülür fark. 4K'da etki sınırlı ama FPS tabanlı oyunlarda yine etkili.

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez hocam ddr options nitro kısmını yapmadım ancak expo ile 5690 mhz cl36 çalışan ramleri. @deadfellow hocamın değerleri ile şöyle ayarladım ve şuan 6000 mhz CL28 çalışıyor. Trc değeri de 84. Hynix M çip. Bu arkadaşın ramleri hangi çip ben bilemem ancak expo bence iyi değil. Voltajlarla oynayarak manuel OC çok daha stabil. Aşağıya voltaj değerleri ve zen timingsi atıyorum.

Deadfellow bu işin pirlerindendir, TR'de sayılı adam var şu anda bu şekilde. Ben kısmen böyleyim, o direkt Extreme OC'ci diyebiliriz. Custom loop'u var. Bizim AIO'lar onunki ile yarışamaz.

Globalde çok var da TR'de yok, sorun orada DDR5 için konuşursak.

Benim M-Die ile yapabildiğim max bu ve patlıyor. 1.72 bile yetmiyor, 1.73 sınırda yetiyor sanırım, uğraşmak istemedim. M-Die voltage hungry fazlasıyla A'ya göre.

Deadfellow tam bir master bu işte. İlk sistemi aldığımda siyak ekran yiye yiye hallettim bu ram işini. Ucuza aldığımın ramin çipi kaliteli çıkınca mükemmel değerler yakaladım. Bir de Gear down ve power down ikisi de disabled. Çalışıp dursunlar işleri ne hocam deadfellow hocanın vakti varsa ve arkadaş da eğer korkmazsa manuel yapabilir bence.

Zaten kısmen manuele giriyor benim verdiğim ayarlar da, Nebi'ninkiler yani. 6000 üzeri biraz fanteziye girer, özellikle 4K'da, ev kullanıcısı 6000 optimize etmesi fazlasıyla yeterli. Nitro'ya bile elletmedim, Auto 2-3-1 gelir, 1-2-1, 1-2-0 rahatça yapar aslında da gerek yok 4K için o yüzden.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…