R7 9800X3D sisteme 6400 MHz CL32 RAM yerine 6000 MHz CL30 RAM alınmalı mı?

İncehesap benim adıma sistemi kurup test ediyor. Onlara sizin söylediğinizi iletsem onlar yapsa olmaz mı? Cevabınız evet ise onlara neyi yapmaları gerektiğini söyleyeyim?

Boş yere telaş ediyorsunuz bir de, 8800 MT/s 2x16 alsan bile Hynix olacağı için 6000 CL30 ayarlayıp kullanacaksın mesela. İçindeki çip önemli sadece, etiket basıyor adamlar. Başka hiçbir esprisi yok. Bazı yazılımı kıt anakartlar XMP modüllerde vs. sorun yaratıyor sadece, normalde onda da yaratmaması lazım. ASUS'tan şaşmamak lazım AM5'te.

Hocam, işe yarıyor, test ettim ve sonuçlar baya farketti, gecikme düştü ve akıcılık büyük oranda arttı.

Size ne kadar teşekkür etsem az.

İnsanlar ortalama FPS baz aldığı için farkı göremiyor, bir de 4K gaming düşünürsek. Diğer türlü rekabetçi ve %1, %0.1 farkı ciddi var. Gecikme ve benchmark vs. hakkında zaten konuşmuyorum, o işin fantezi boyutu.

Hocam, incehesap yapmaz, sisteminiz gelince konu açın mutlaka, biz yardımcı oluruz size.
Valla salak gibi görünmek istemiyorum ama hiçbir şey anlamadım. Bana şimdiden ''adım adım şunları yapacaksın, bu kadar basit'' şeklinde ne yapacağımı yazabilir misiniz zahmet olmazsa. Kendimi tanıdığım için bilir ona göre aksiyon alırım. Çünkü o konudan okuyarak hiçbir şey yapamam.

@demjr ram soğutucusu olduğunu bile bilmiyordum, almak zorunda mıyım yoksa bu işlemleri yapacağım için mi almak zorundayım?

Örnek olması açısından yaklaşık 2 aydır kullandığım ayarlar. Ayhan hocam yardımcı olmuştu.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2026-07-18-13-49-33-36_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.webp
    678,9 KB · Görüntüleme: 9

6400 kitlerde en basit haliyle ne yapman gerektiğini söyleyeyim. BIOS'tan Integrated Graphics aratıp kapatacaksın, Search ikonu var sağ üstte. Sonrasında Tweaker'dan EXPO profili aktif edeceksin. 1.4V 6400 CL32-39-39 profili aktif edecek. Senin yapman gereken UCLK DIV1 Mode ayarı UCLK=MCLK almak. Memory Multiplier x64.00 alacak. Onu 6000 MT/s için x60.00 alacaksın. Infinity Fabric 2000 MHz alacaksın. Bu ayarların hepsi Tweaker menüsünde. 6000 MT/s frekansa çekince haliyle 6000 CL32-39-39 olacak. Bunu 6000 CL30-38-38 yapman lazım en azından. Bunu da Tweaker'dan yine timings menüsü var. Oradan tCL 30, tRCDWR 16, tRCDRD 38, tRP 38, tRAS 38, tRC 76 ayarla. Bu 5 adım sana yeterli, başka bir şey değil. Sıfır bilgi ile copy paste olarak diyeyim. Düşünmemen için yazdım. @jackarmis Arzun olursa da arkadaşlarla size ayarlanacak, @demjr artısını eksisini anlatır.

Adamın kralısın başkan. Saf ve takıntılı görünmek istemiyorum dediğim gibi. Böyle ince eleyip sık dokuyunca daha iyi öğreniyorum ve hataları olabildiğince aza indirmiş oluyorum. Tercihlerim daha iyi oluyor.

Tek anlamadığım kısım(inş bana sövmezsin ne uğraştırdı lan) diye: Amaç CL30-3838 6000'e çekmekse bunlarla uğraşmaktansa 1000 TL farkı verip direkt CL30 6000Mhz'ye geçmem daha mantıklı değil mi?

Yok değil, 6400 olan her daim daha iyidir 6000 CL30 olandan. Bu tartışmasız. Üst frekansa yönelmek lazım. Yarın öbür gün canına tak edecek ve sen de RAM timing uğraşmaya başlayacaksın. İhtiyacın olacak. 6000 CL30 M-die çıkacağı için seni yaşlandırır.

İçindeki çip önemli. 8800 MT/s kit alıp kafana göre takılabilirsin mesela, aradaki farkı anlaman için yazıyorum. En ucuz hangisiyse o alınmalı, niye 1000 TL verip CL30 olanı alacaksın ki? Gerçi Patriot alacaksan o H-Die DR ama sana zararı olur. Fazladan ısınıyor, OC kapasitesi limitli.

Tak çalıştır normal kullanıcı 6400-2133 1:1 açması hayal olur, mavi ekran yersin ansızın. Boşa almış olmuyorsun, uğraşman lazım biraz. Konu açarsan halledilir.

@jackarmis Çoğu kişi 6400 kit alıp düz EXPO aktif edip geçiyor. 6400 MT/s kullanmış olmuyor yani, onu anlaman için bu kadar uğraştım. Umarım anlayabilmişsindir. Bellek frekansı 6400 MT/s'deyken 3200 MHz, onda sorun yok. Görev yöneticide de 6400 MT/s yazacak ama 1:2 mod atacağından bellek kontrolcü 1600 MHz olacak. EXPO kapalı kullansan bellek kontrolcü 2400 MHz. Arada uçurum var.

Son düzenleme:
Anakartın Gigabyte markaysa, ben sana yardımcı olurum her daim. Bu yapacağın bios ayarlarının farkını çok hissedeceksin. Özellikle akıcılık ve gecikme konusunda.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…