kacaov

Çalışkan
Selamlar, Windows PIN girdikten sonra başlayan, girdiğim oyuna göre değişen, anakartımdan gelen elektriksel bir ses var.

Video bana ait değil ancak ses aynı: Video

Öncelikle bu ses Prime95, Cinebench gibi testleri başlattığım anda kesiliyor durdurduğum anda tekrar başlıyor. İşin ilginç kısmı bu ses CrystalDisk programını çalıştırdığım anda da kesiliyor durdurduğum anda tekrar videodaki gibi başlıyor. Oyununa göre değişiyor. S.T.A.L.K.E.R. 2 oyununda ses artarak çok rahatsız edici ve bariz olarak geliyor ancak Doom: Dark Ages oyununda videodaki sesin kesildiği değil, sürekli olması şeklinde oluyor.

Ekran kartımdan değil, sistemden çıkardığımda veya FurMark testi çalıştırdığımda herhangi bir ses yapmıyor.
  • İşlemcim: Ryzen 9 7900X
  • Anakartım: Gigabyte B650M Eagle AX Rev 1.1
  • Güç Kaynağım: XPG Kyber 750W
Ben neler denedim?
  • Ekran kartını sistemden çıkardım.
  • Başka bir SSD ile denedim.
  • Başka bir güç kaynağı ile denedim.
  • BIOS üzerinde C_State kapattım, Precision Boost devre dışı bıraktım, AMD EXPO kapattım, Integrated Graphics kapattım, V_Core Voltajını "Auto" yerine "Normal" ve 1.05Vdan 1.2V kadar olan değerlerde sabit olacak şekilde değiştirdim.
  • Kasamdaki RGB fan bağlantılarını söktüm.

Kısacası bu konuyu araştırınca önerilen her şeyi yaptım ancak benim sorunum sürekli değil, sadece Windows masaüstü ve oyunlarda gelmesi, Prime 95, Cinebench gibi testlerde gelmiyor. BIOS ekranında gelmiyor.

Anakart VRM'lerinden kaynaklı bir "Coil Whine" olsa yüke girdiği zaman (Prime95'de 200 watt anlık güç tüketimi) kesilmesi yerine daha çok olması gerekmez mi?

Sesin yerini tam olarak kestiremiyorum ancak "işlemci" bölgesinden geldiğini söyleyebilirim. Bana işlemci ve ekran kartı arasındaki M.2 girişinden geliyor gibi geldi ama M.2'yi söktüğüm zaman değişen bir şey olmadı.

Bu sesi gidermek için BIOS üzerinde yapabileceğim başka bir şey var mı? Buna sebep olabilecek bir durum ne olabilir?

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS tarafında bir ayarı var mı bilmiyorum. Ancak canlı duvar kâğıdı denediniz mi? Çünkü anladığım kadarıyla PC işlem sırasında kesiyor bu sesi en azından alternatif bir seçenek olabilir.

Reddit'te gördüğüm bir gönderide openrgb açınca kesildiğini yazmışlardı denedim uygulamayı açınca kesiyor ama oyuna vs girince yine başlıyor.

Vallahi hocam bende dün akşam uzun uzun bu konu araştırdım. Sanırım benim B500 Tomahawk'ta da vardı ama ben yanlış duyuyorum ekran kartından geliyordu diyordum (ama bende durduk yerde gelmiyordu). Alttaki ayarlama ile birkaç kişi sorunun çözmüş bazıları da bobinlerin dibine süper yapıştırıcı sıkıp kuruttuktan sonra kullanmış (süper yapıştırıcı bobinler arasına girdiği için titreşimi engelliyormuş bir de sesi sıkıştırdığı için ses çıkmıyor). Tabii ben bunu önermem sisteminiz yeni diye düşünüyorum ve bu sorunu yaşayanların %80'i Gigabyte anakart kullanıyor. Çok yeniyse sistemin iade etmeyi düşünebilirsin.
0: Bence BIOS sıfırlama yapın stok ayarlarda deneyin daha sonra diğer ayarları deneyin.
1: CPU'yu maksimum %99 performansa ayarlayın.
2: Anakarttaki RGB'yi etkinleştirin.

Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.

Evet sistemim yeni parçaları kendim topladım süper yapıştırıcı yapmaya kıyamam. Ekran kartımdan çok memnunum Furmark testinde bile Coil Whine veya fan sesi duymuyorum ( Zotac 5070ti Solid SSF) almayı düşünen varsa tavsiye edebilirim.

İşlemci yüksek güç tükettiği için bu fiyat bandında bu VRM diziliminde (2x6+2+2) başka anakart olmadığı için bunu seçtim. Garantiye gönderme konusunda çok bir ümidim yok açıkçası Coil Whine yapan ekran kartlarını vs. kabul etmediklerini çok yerde okuduk bayramdan sonra çözememiş olursam şansımı deneyeceğim. Eklediğim videodaki anakart Asus ROG STRIX B650E-I ve ABD'de firma sorun olarak kabul etmemiş RMA yapmamış.

Tek denemediğim BIOS sıfırlama ve başka BIOS sürümleri kaldı bayram süresince deneyeceğim.

Rica ederim ne demek. Yani süper yapıştırıcıyı belki parça olacak 5 senelik ki gözden çıkmış olasınız :D. Solid ssf ve Solid Core gerçekten çok güzel, kaliteli ve kaslı görünüyor ama biraz pahalı. Garanti konusunda ise hiç endişe etmeyin. İstedikleri kadar cw sorunlu bir parçayı kabul etmesinler. THH'ye başvurunu yap. Bilirkişiye durumu açıkla videoyu göster oda parçayı incelesin inan mantıklı birisi ise hemen lehine karar verir. Karar çıkana kadar da anakartı kullanabilirsin. BIOS'u bir dene sıfırla güncelle onunla alakalı olabilir diye düşünüyorum.

Anakart servisten sorunsuz denilerek geri gönderildi. 7700x taktığım zaman sesi yapmıyor. Msi X670E Gaming Plus anakart satın aldım aynı ses bu anakartta da mevcut. Arkadaşımın Msi X870E (serisini hatırlamıyorum) kartında denedim aynı sesi yine duyuyorum. Bu ses sanırım işlemciden kaynaklı direkt işlemciden yada işlemci dolayısıyla anakart vrmlerden geliyor.