Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

CURNALI

Çalışkan
Arkadaşlar selam. Bilgisayarı alalı 1 - 1.5 ay oldu olmadı, yüksek kalite oyunlarda belki DLSS ile diyedir; Battlefield 2042 yakın zamanda Battlefield 6'yı da denedim, onlarda 400 cıvarı FPS veriyor DLSS açıkken. Ama gel gelelimki LoL de 400 FPS 240'a sabitliyorum bazen bir map te 190'a düştüğünü gördüm. Şöyle bir sorunda var, sadece LoL oynarken oluyor çok kısa milisaniyelik ekran siyah oluyor gibi göz kırpıyormuş gibi arada siyaha düşüyor. Diğer RTX 4070'li arkadaşım neredeyse çoğu oyunda benimle aynı FPS alıyor. RTX 5080 olanlara baktığımda 800 AVG FPS'ler görüyorum. CS2 deathmatch de 300-400 FPS alıyorum, bazen 190’lara düşüyor ama 190ken bile 60 Hz monitörde oynuyormuşum gibi hissettiriyor. Bilgisayarı ilk açtığımda da 170Hz monitörümde farem 60 gibi hareket ediyordu. Burada yeniyim galiba bir şeyler test edip size sonuçları vermem gerekiyor gördüğüm kadarıyla. Neyi neyle ölçebileceğimi yazarsanız onları da test edip size dönüş yaparım. Çalışıyorum, anlık cevap veremezsem alınmayın. Şimdiden teşekkür ederim. Aşağıya sistemi bırakıyorum.

İşlemci.
AMD Ryzen 9 9950X3D 4.30GHz 16 çekirdek 128MB önbellek soket AM5 tray işlemci

Anakart.
Gigabyte X870 Aorus Elite WI-FI7 ıce soket AM5 DDR5 8200(OC) ATX gaming (oyuncu) anakart.

Ekran kartı.
Gigabyte GeForce RTX 5080 gamıng OC GV-N5080GAMıng OC-16gd GDDR7 16g 256bit gaming (oyuncu) ekran kartı

Bellek.
Lexar ares white RGB 32 GB (2x16 GB) 6400MHz CL32 DDR5 gaming RAM (LD5EU016G-R6400GDWa)

SSD.
Samsung 990 EVO Plus MZ-V9S1t0bw 1TB 7150/6300 MB/sn PCI-e NVMe M.2 SSD disk

Kasa.
NZXT h series H9 Flow CM-H91FW-01 beyaz ATX mid Tower gaming (oyuncu) kasa

PSU.
NZXT C850 PA-8G2BW-EU 850W 80+ Gold Full modüler beyaz Power Supply (2024)

İşlemci soğutucu.
MSI MAG CoreLiquid A13 360 360mm beyaz işlemci sıvı soğutucu

Ana monitör.
AOC 27g4X 170 Hz.

İkinci monitör
ASUS VP228 60Hz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
İşlemcideki dahili GPU'yu kapatıp sürücüsünü sileceksiniz, BIOS arama kısmına integrated Graphics yazın o ayarı disable yapın, sonra AMD cleanup ile sürücüsünü kaldırın.

İkinci olarak BIOS'tan X3D modu aktif edin.

@CURNALI
Soğutucunun montajını iyi yaptın mı? Birde WIindows ayarını yüksek performans yapıp dener misin?

Arkadaşlar selam. Bilgisayarı alalı 1 - 1.5 ay oldu olmadı, yüksek kalite oyunlarda belki DLSS ile diyedir; Battlefield 2042 yakın zamanda Battlefield 6'yı da denedim, onlarda 400 cıvarı FPS veriyor DLSS açıkken. Ama gel gelelimki LoL de 400 FPS 240'a sabitliyorum bazen bir map te 190'a düştüğünü gördüm. Şöyle bir sorunda var, sadece LoL oynarken oluyor çok kısa milisaniyelik ekran siyah oluyor gibi göz kırpıyormuş gibi arada siyaha düşüyor. Diğer RTX 4070'li arkadaşım neredeyse çoğu oyunda benimle aynı FPS alıyor. RTX 5080 olanlara baktığımda 800 AVG FPS'ler görüyorum. CS2 deathmatch de 300-400 FPS alıyorum, bazen 190'lara düşüyor ama 190ken bile 60 Hz monitörde oynuyormuşum gibi hissettiriyor. Bilgisayarı ilk açtığımda da 170Hz monitörümde farem 60 gibi hareket ediyordu. Burada yeniyim galiba bir şeyler test edip size sonuçları vermem gerekiyor gördüğüm kadarıyla. Neyi neyle ölçebileceğimi yazarsanız onları da test edip size dönüş yaparım. Çalışıyorum, anlık cevap veremezsem alınmayın. Şimdiden teşekkür ederim. Aşağıya sistemi bırakıyorum.

İşlemci.
AMD Ryzen 9 9950X3D 4.30GHz 16 çekirdek 128MB önbellek soket AM5 tray işlemci

Anakart.
Gigabyte X870 Aorus Elite WI-FI7 ıce soket AM5 DDR5 8200(OC) ATX gaming (oyuncu) anakart.

Ekran kartı.
Gigabyte GeForce RTX 5080 gamıng OC GV-N5080GAMıng OC-16gd GDDR7 16g 256bit gaming (oyuncu) ekran kartı

Bellek.
Lexar ares white RGB 32 GB (2x16 GB) 6400MHz CL32 DDR5 gaming RAM (LD5EU016G-R6400GDWa)

SSD.
Samsung 990 EVO Plus MZ-V9S1t0bw 1TB 7150/6300 MB/sn PCI-e NVMe M.2 SSD disk

Kasa.
NZXT h series H9 Flow CM-H91FW-01 beyaz ATX mid Tower gaming (oyuncu) kasa

PSU.
NZXT C850 PA-8G2BW-EU 850W 80+ Gold Full modüler beyaz Power Supply (2024)

İşlemci soğutucu.
MSI MAG CoreLiquid A13 360 360mm beyaz işlemci sıvı soğutucu

Ana monitör.
AOC 27g4X 170 Hz.

İkinci monitör
ASUS VP228 60Hz.

Dahi GPU'yu kapatıp sürücüsünü silin, CS tarzı oyunlar için de BIOS'tan X3D modu aktif edin, ciddi performans getirisi olacaktır.

RAM'den. RAM'i 6000 Mhz - CL30 olarak ayarlamalisin.
RAM'i değiştirirken tıkla değiştir yeri bulamadım. Infinity fabric ayarı vardı, onu 2000'den 3000MHz yaptım. Sonra SPD menüsü vardı. Orada MHz 6000 CL30 yaptım. Geri kalan voltaj ayarları ne varsa expo'yla aynı yaptım. Şu an bilgisayar açılmıyor.

Soğutucunun montajını iyi yaptın mı? Birde WIindows ayarını yüksek performans yapıp dener misin?
Montajı ben yapmadım, hazır geldi. Geldiğinde sadece ekran kartı takılı değildi. Onu taktım. Windows'u yüksek performans yapınca görüntü çok kötü oldu. Yani hem yüksek FPS verip hem Windows'u normal kullanamayacaksam neden 5080 aldım gibi soru aklıma geldi.

Dahi GPU'yu kapatıp sürücüsünü silin, CS tarzı oyunlar için de BIOS'tan X3D modu aktif edin, ciddi performans getirisi olacaktır.
Bilgisayarı açabilirsem tekrar bunu deneyeceğim. Dahili gpu dediğin ekran kartı oluyor galiba. İşlemcideki dahili gpu değildir diye düşündüm. DDU ile mi kaldırıcam?

Arkadaşlar bir ricam daha var. Bir şey yap derken nasıl yapacağımı da söylerseniz çok iyi olur, internette kaynak bulamıyorum.

Önce Nvidia ekran kartının sürücünü sildim, DDU ile kurdum. Daha sonra işlemcinin AMD ekran kartı sürücüsünü sildim. Kurmadan oyuna girdim, bu sefer Inferno mapinde bazen 190 FPS'e kadar düştüğünü gördüm. Genel olarak 300 400 arası takıldı.

Windowsu perfomansa çektiğimde okey sonuç verdi ama hemen hemen aynı.

• Perfomans modlu Mirage haritasında 400 450
  • Perfomans modsuz Dust 2 300 400 arası

İşlemcideki dahili GPU'yu kapatıp sürücüsünü sileceksiniz, BIOS arama kısmına integrated Graphics yazın o ayarı disable yapın, sonra AMD cleanup ile sürücüsünü kaldırın.

@CURNALI

Çözüm

@CURNALI
X3D'yi nerden açacağımızı bulamıyorum.

20250816_221707.webp

20250816_221702.webp

BIOS'a girdiğinizde sağda olması lazım, yoksa BIOS güncel değildir güncelleyin.

Özellik sonradan geldi.

BIOS sürmünüz F2, son sürüme güncelleyip söylediğim ayarları öyle yapın, güncelleme sonrası BIOS sıfırlanır.

Son düzenleme:
BIOS'a girdiğinizde sağda olması lazım, yoksa BIOS güncel değildir güncelleyin.

Özellik sonradan geldi.

BIOS sürmünüz F2, son sürüme güncelleyip söylediğim ayarları öyle yapın, güncelleme sonrası BIOS sıfırlanır.
Anladım bunun için flash gerekiyor galiba. Yarın alıp yapacağım. Yeni konu açmama gerek var mı ya da size özelden ulaşabiliyor muyum?