StatusBar.webp

Selamlar. Çoğu Hackintosh kullanıcısı, güncel macOS sürümlerini kullanabilmek ve verimlilik alabilmek adına AMD ekran kartlarına yöneliyor. Başarılı Hackintosh kurulumundan sonra RadeonSensor ile birlikte sistemimizde bulunan AMD ekran kartımızın sıcaklığını görüntülemek mümkün.

Esasında RadeonSensor, aluveitie isimli bir geliştirici tarafından sunulmuş olsa da kendisi NootInc'e devretmiş diyebiliriz. NootInc ismi tanıdık geliyorsa bunun sebebi NootedRed ile AMD APU desteği, NootRX ile de RX 6700, RX 6700 XT gibi kartların desteğini son kullanıcıya resmi olmayan ve deneysel bir şekilde sunmuş olmaları. Kendilerini, AMD APU için GitHub'da deneysel bir şekilde çalışıp geri dönüşler ile geliştirme yaptıkları vakitten beri takipteydim.

NootInc'in dokunuşu sayesinde AMD APU'yu kullanabilmek bir yana, RadeonSensor'e bu donanım bilgilerini aktarmayı sağlamışlardı. Yani APU kullanırken de derecesini görüntülemeyi mümkün kıldılar diyebiliriz. Öte yandan eklemiş olduğum görselde 'More coming soon' yazısı umut serpiyor keza bu denli ivmelenmeleri ile birlikte tahmin ediyorum ki ekran kartı kullanımı; bellek ve çekirdek hızları, fan kullanımı ve fan hızı gibi daha detaylı görüntüleyebilmeyi getireceklerini düşünüyorum. Genel bir ön bilgi sonrası gelelim çeviri kısmına.

RadeonSensor
AMD ekran kartlı sistemlerde sıcaklığı görüntülemeye yarayan macOS kext ve aracıdır. Radeon HD 7000 serisinden, RX 6000 serisine kadar tüm AMD harici ekran kartlarını ve tüm Vega(GCN 5/Raven ASIC) dahili ekran kartlarını destekler. MacOS 10.15(Catalina) veya daha güncel bir sürüm gereklidir.

AMD ekran kartı sıcaklığı ve macOS
Apple, Radeon VIII'dan itibaren sıcaklık raporlamasını durdurdu. Vega 10 ve daha eskileri harici araçlar ile birlikte hala raporlayabilir.

Öğeler
  • RadeonSensor.kext : Ana sensör öğesi. Lilu gereklidir.
  • SMCRadeonGPU.kext : SMC'den faydalanan görüntüleme/izleme araçları için VirtualSMC'ye sensör değerlerini aktarır.
  • RadeonGadget.app : Durum çubuğunda ekran kartı sıcaklığını görüntüler. Bunun için RadeonSensor'a ihtiyaç duyar.

Yüklemeyi düşünüyodum, konuyu görünce yükledim fakat sıcaklık bir geliyor, bir gidiyor. Normalde mi böyle yoksa bir tek bende mi? RX 460 kullanıyorum.
1705002502739.webp

1705002512193.webp

Hayır, normalde böyle bir durum söz konusu değil. Tam olarak RX460 modelin nedir?
MSI RX 460 2GT OC.

Sanırım ne olduğunu anladım gibi. Atıyorum, eğer sıcaklık 50 dereceyse bir daha sensör bilgisi oraya yansıdığında eğer sıcaklık değeri yine 50'yse orası boş oluyor. Sıcaklık değiştiğinde boşluk oluşmuyor. Video izlerken veya direkt internette takılırken sıcaklık daha değişken olduğunda neredeyse hiç olmuyor, sıcaklık aynı kalmıyor çünkü.

Github'dan bir önceki sürüm Radeon Gadget'ı indirip deneyeyim. Sıcaklığın raporlanmasında sıkıntı olduğunu düşünmüyorum.

Github'dan bir önceki sürüm Radeon Gadget'ı indirip deneyeyim. Sıcaklığın raporlanmasında sıkıntı olduğunu düşünmüyorum.
Sadece Radeon Gadget değil, direkt kext'leri değiştirerek denedim. En son sürüm olan 1.3.0'da yaşadığım sorunu 1.2.0 ve 1.1.0'da da yaşadım. Yapacak bir şey yok.

Son düzenleme: