3

31191

Ziyaretçi
Kendi radyatörümü tasarlıyorum. Sizce daha iyi soğutma performansı için:

• Borular bakır, finler alüminyum mu olmalı?
  • Borular ve finler tamamen alüminyum mu olmalı?
  • Yoksa borular ve finler tamamen bakır mı olmalı?
  • Birde ne gibi değişiklikler yapabiliriz
@Ayhan Dönmez @LH44 @Bandırmalı1965 @Recep Baltaş

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-02-09 181029.webp
    Ekran görüntüsü 2026-02-09 181029.webp
    183,3 KB · Görüntüleme: 71
Son düzenleyen: Moderatör:

@Ayhan Dönmez @LH44
Geldi, techolay'ın deli overclockerları geldi :D

Eğer amacın safi performans ise tüm her şeyi bakır yap.

Eğer fiyat önemli ise finler aliminyum, borular bakır olmalı.

Eğer amacın fiyat ise her şeyi aliminyuma çek.

Bence en optimal durumu borular bakır, finlerin aliminyum olması. Ama atıyorum ben sadece ekstrem overclock yapacagım, benim için 1 derece bile altın değerinde diyorsan komple bakır yap. Fiyat da çok güzel biçimde artacaktır ama.

Ayrıca bakır oksitlenmesini önlemek için coating yapmak gerek.

@Ayhan Dönmez @LH44

Borular bakır + finler alüminyum otomotivde en sık kullanılan tasarımdır. Bakırın ısı iletkenliği çok yüksektir, bu yüzden suyun içindeki ısıyı borudan çok hızlı çeker. Finlerde alüminyum kullanmak mantıklıdır çünkü alüminyum hafiftir ve ince fin üretmek daha kolaydır.

Borular + finler tamamen bakır termal iletkenlik açısından en iyi kombinasyon. İnce bakır fin üretimi zor ve maliyetlidir. Maksimum soğutma performansı istiyorsan en iyi seçenek budur.

Borular bakır + finler alüminyum otomotivde en sık kullanılan tasarımdır. Bakırın ısı iletkenliği çok yüksektir, bu yüzden suyun içindeki ısıyı borudan çok hızlı çeker. Finlerde alüminyum kullanmak mantıklıdır çünkü alüminyum hafiftir ve ince fin üretmek daha kolaydır.

Borular + finler tamamen bakır termal iletkenlik açısından en iyi kombinasyon. İnce bakır fin üretimi zor ve maliyetlidir. Maksimum soğutma performansı istiyorsan en iyi seçenek budur.
Bir de soğutulmuş su ile bir döngü oluştursak ohh. Düşünsene dakikada 10L hızda -2 derecedeki su dönüyor işlemci bloğunun üstünde. İşlemciye de DIE lapping yapmışsın, off...

Direkt sıvı helyum dökelim. Kesmez bu bizi.
Iyi guzel de bu sefer yok custom block yapmak yok cart yok curt. Az bir sey insulation yap cpu socket etrafina zaten dongu oldugundan yap ve unut seklinde kullanirsin.

Ambient temp yani oda sicakligi direkt 1:1 isliyor sicakliklara. Haliyle suyu yaklasik 25 30C'den -2ye dusurursen benchmarklarda -20 25C gorebilirsin. Die lap ile eger ki eski intel islemci kullaniyorsan (eskiden die boyu fazlaydi, millet 0.15mm zimparalayip kullaniyordu) cok guzel dususler gormen mumkun.

Biraz param olsa da soyle bi asus extreme formula v black edition 10th year anniversary alabilsem :)

Iyi guzel de bu sefer yok custom block yapmak yok cart yok curt. Az bir sey insulation yap cpu socket etrafina zaten dongu oldugundan yap ve unut seklinde kullanirsin.

Ambient temp yani oda sicakligi direkt 1:1 isliyor sicakliklara. Haliyle suyu yaklasik 25 30C'den -2ye dusurursen benchmarklarda -20 25C gorebilirsin. Die lap ile eger ki eski intel islemci kullaniyorsan (eskiden die boyu fazlaydi, millet 0.15mm zimparalayip kullaniyordu) cok guzel dususler gormen mumkun.

Biraz param olsa da soyle bi asus extreme formula v black edition 10th year anniversary alabilsem :)
Maksat denemek, zevk almak. Onun haricinde soğutma çok da ön planda değil tabii. Ama soğutma işinde beni kesecek tek şey sıvı azot. O yüzden şu an bu proje benim için daha değerli. Yoksa aklımdan geçen, Recep Bey’in de bir videosunda gösterdiği sıvı azot tanklarıyla kurulmuş olan sistem. Zaten o işin nirvanası.