Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Rafa kaldırılan HDD içindeki bilgiler zamanla kaybolur mu?
İki tane M.2 SSD ve bir tane HDD var, hard diskteki tüm verilerimi M.2'lerin bir tanesine kopyalıyorum ve hard diski içindeki dosyalarla birlikte bilgisayardan komple çıkarıp kaldıracağım. Uzun vadede hard diskin bilgisayara takılı olmaması durumunda içinde bilgilerin silinmesi vs. gibi bir durumla karşılaşır mıyım? HDD WD blue 1 TB 7200RPM.
Durduğu yerde zamanla kullanılamaz hale gelebilir. Bu açıdan SSD'ler daha güvenli ama biraz da şans işi. Mesela bende 20 yıla yakın süredir kullandığım ve hala daha bazı verilerimi sakladığım LG marka bir HDD var.
Yani satmak çok anlamlı gelmedi hem HDD kullanan sayısı artık az hem de en fazla bin liraya falan koyuluyor anca 700-800'e gider o da alan olursa, en azından 500 GB'a yakın verimi ikinci yedek olarak saklayabilirim diye düşündüm.
Eğer kapağı gevşekse düşükte olsa bir ihtimal içine toz kaçabilir. Veya nemli ortamlarda tutulursa metal parçalar zarar görebilir. İdeal ortamda tutulursa pek bir şey olacağını zannetmiyorum. Ama bence siz yine de verileri kısa bir süre içinde bir SSD'ye yedekleyin.
Eğer kapağı gevşekse düşükte olsa bir ihtimal içine toz kaçabilir. Veya nemli ortamlarda tutulursa metal parçalar zarar görebilir. İdeal ortamda tutulursa pek bir şey olacağını zannetmiyorum. Ama bence siz yine de verileri kısa bir süre içinde bir SSD'ye yedekleyin.
Durduğu yerde zamanla kullanılamaz hale gelebilir. Bu açıdan SSD'ler daha güvenli ama biraz da şans işi. Mesela bende 20 yıla yakın süredir kullandığım ve hala daha bazı verilerimi sakladığım LG marka bir HDD var.
İronik olarak 20 yıllık şey yazayım canım sıkıldı.
HDD'ler uzun süreler ve bol depolama konusunda hala daha avantajlı. Çünkü maaliyet düşük. Ek olarak ortada yanlış anlaşılan bir geyik dönüyor epey süredir:
"SSD'ler uzun süre boşta bırakılırsa yavaştan veri kaybı gerçekleşebilir."
Şu bir başladı, etrafta döndü, insanlar hiçbir şey anlamadı o ona bu şuna, başkası diğerine yaydı... Sonra HDD'ler her koşuldaSSD'lere göre depolama konusunda daha avantajlılar denmeye falan başlandı. Ben de ilk HDD mi 2014 yılında aldım hala daha 0 bad sector...
Bunun disinda HDD'leri acikcasi dusurmediginiz veya ozellikle arkasindaki kontrolcu kartina statik elektrik, sok, sivi temasi vs. gibi dis etmenlere maruz birakmadiginiz surece uzun vadede veri saklamak icin kotu araclar degiller. Bunun disinda HDD'lerde plakanin icine toz girmesi gibi bir olay neredeyse imkansiz diyebilirim. Bilerek, isteyerek, zorla, toz sokmadiginiz surece o HDD'lerin icine kolay kolay toz girmez. HDD'ler uretilirken hermetik muhur diye dilimize gecen surecten gecerler ve ''airtight seal'' dedigimiz kivamda kapatilarak montajlanirlar. Bu sebepten dolayi sizden zaten -varsa- HDD uzerindekileri delikleri kapatmamaniz, ustundeki etiketini de delmemeniz istenir.
Gecenlerde 9 yildir hic guc almamis ve cekmecede duran bir laptop HDD'sine isim dustu ve tam tikirinda, veri kayipsiz gayet iyi calisti, somut ornek gibi bir sey oluyor bu da.
Bunun disinda HDD'den de uzun sureli, arsiv amacli bir depolama araci istiyorsaniz M-DISC, Blu-Ray veya manyetik bant gibi yontemlere basvurmalisiniz ki bunlar gunumuzde normal kullanicinin kolay kolay erisebilecegi seyler degil. Kaldi ki o kadar da uzun sureli bir veri depolama gibi bir amaciniz yok gibi. Duzgun saklanan (bu kisim Blu-Ray icin de onemli) M-DISC DVD'ler yaklasik 1000 yila kadar veri tutabiliyorlar teoride, siz dusunun...
İronik olarak 20 yıllık şey yazayım canım sıkıldı.
HDD'ler uzun süreler ve bol depolama konusunda hala daha avantajlı. Çünkü maaliyet düşük. Ek olarak ortada yanlış anlaşılan bir geyik dönüyor epey süredir:
"SSD'ler uzun süre boşta bırakılırsa yavaştan veri kaybı gerçekleşebilir."
Şu bir başladı, etrafta döndü, insanlar hiçbir şey anlamadı o ona bu şuna, başkası diğerine yaydı... Sonra HDD'ler her koşuldaSSD'lere göre depolama konusunda daha avantajlılar denmeye falan başlandı. Ben de ilk HDD mi 2014 yılında aldım hala daha 0 bad sector...
Bunun disinda HDD'leri açıkçası dusurmediginiz veya ozellikle arkasindaki kontrolcu kartina statik elektrik, sok, sivi temasi vs. gibi dis etmenlere maruz birakmadiginiz surece uzun vadede veri saklamak icin kotu araclar degiller. Bunun disinda HDD'lerde plakanin icine toz girmesi gibi bir olay neredeyse imkansiz diyebilirim. Bilerek, isteyerek, zorla, toz sokmadiginiz surece o HDD'lerin icine kolay kolay toz girmez. HDD'ler uretilirken hermetik muhur diye dilimize gecen surecten gecerler ve "airtight seal" dedigimiz kivamda kapatilarak montajlanirlar. Bu sebepten dolayi sizden zaten -varsa- HDD uzerindekileri delikleri kapatmamaniz, ustundeki etiketini de delmemeniz istenir.
Gecenlerde 9 yıldır hiç guc almamis ve cekmecede duran bir laptop HDD'sine isim dustu ve tam tikirinda, veri kayipsiz gayet iyi calisti, somut ornek gibi bir şey oluyor bu da.
Bunun disinda HDD'den de uzun sureli, arsiv amacli bir depolama araci istiyorsaniz m-dısc, Blu-ray veya manyetik bant gibi yontemlere basvurmalisiniz ki bunlar gunumuzde normal kullanicinin kolay kolay erisebilecegi seyler degil. Kaldi ki o kadar da uzun sureli bir veri depolama gibi bir amaciniz yok gibi. Duzgun saklanan (bu kisim Blu-ray icin de onemli) m-dısc DVD'ler yaklasik 1000 yila kadar veri tutabiliyorlar teoride, siz dusunun...