Görsellerdeki anakart ve işlemciyi kullanmaktayım ve sistemimde 2133 MHz 16 GB RAM takılı. RAM'lerimi 32 GB'a yükseltmek istiyorum fakat satın alacağım RAM'lerin MHz değerini neye göre seçeceğimi bilmiyorum. İşlemcide bellek hızı 2666MHz anakartta ise 4800MHz yazmakta hangisini baz almam lazım yardımcı olur musunuz?
Detaylar
Kim cevapladı?RienNN
Başarılı
i5-10600K için belirtilen 2666MHz Bellek hızı işlemcinin JEDEC standardında doğrudan desteklediği frekanstır. XMP profiliyle çok daha yüksek frekansları destekleyebilir.
Anakartta belirtilen Bellek saat hızı ise BIOS üzerinden XMP profili açıldığında destekleyebileceği maksimum teorik hızdır, takacağın RAM 2666 MHz olsa bile doğrudan çalışır.
Önerim, DDR4 3200 MHz ya da 3600 MHz RAM alman iyi olur uyumlu, kaliteli bir kit alırsan XMP ile sorunsuz çalışır, örnek olarak
-Corsair Vengeance LPX 2x16GB 3200MHz CL16
Anakartta belirtilen Bellek saat hızı ise BIOS üzerinden XMP profili açıldığında destekleyebileceği maksimum teorik hızdır, takacağın RAM 2666 MHz olsa bile doğrudan çalışır.
Önerim, DDR4 3200 MHz ya da 3600 MHz RAM alman iyi olur uyumlu, kaliteli bir kit alırsan XMP ile sorunsuz çalışır, örnek olarak
lazye
Üstün
- Makaleler
- 1
Intel'de anakarta, AMD kısmında ise anakart ve işlemciye bağlı olarak alınır. Intel kısmında anakart destekliyorsa işlemci için bir kısıtlama yok diyebiliyorum.
Örneğin;
i3 12100F işlemci ile 4533 MHz RAM ile kullanabilirken AMD kısmında R5 1600 AF'yi 3600 MHz bile çok çok zor daha üstünde anakart bile desteklese deneyemezsin.
Örneğin;
i3 12100F işlemci ile 4533 MHz RAM ile kullanabilirken AMD kısmında R5 1600 AF'yi 3600 MHz bile çok çok zor daha üstünde anakart bile desteklese deneyemezsin.
Yani teorik olarak anakartım desteklediği için 4000 mhz olan kitleride kullanabilirim.Fakat burada yine bir sorum olacak 4000 mhz`lik kitler cl18 gecikme değerine sahipken 3600 mhz`lik kitler cl16 burada tercihim ne olmalı ?i5-10600K için belirtilen 2666MHz Bellek hızı işlemcinin JEDEC standardında doğrudan desteklediği frekanstır. XMP profiliyle çok daha yüksek frekansları destekleyebilir.
Arada 4 hatta 1600AF'nin 1600'üm yenilenmiş hali olduğunu düşünürsek 5 yıl var, bir zahmet o kadar fark olsun.Intel'de anakarta, AMD kısmında ise anakart ve işlemciye bağlı olarak alınır. Intel kısmında anakart destekliyorsa işlemci için bir kısıtlama yok diyebiliyorum.
Örneğin;
Intel tarafında Z serisi anakartlar dışında pek yüksek hızlara erişemezsiniz genelde Intel'in sitesinde yazan değerler olur.
AMD tarafında ise B ve X serisi anakartlarla birlikte sınırlar anakart sınırları içerisinde fazlasıyla zorlanabilir. Verdiğiniz örnekten yola çıkarsak 1600AF 2666MHz desteklerken 3200-3400MHz frekanslarında sorunsuz çalışmakta, manuel ve güzel bir ayar ile 3600-3800 zorlanabilmekte(Stabil olduğu söylenemez).
Konuya gelirsek;
Öncelikle sisteminizdeki RAM'lerin marka modeli önemli, eğer alacağınız kitten düşükse yeni aldığınız RAM'ler düşük hızda çalışmak zorunda kalacak veya tamamen uyumsuzluk yaratacak.
RAM alırken bence en önemli etken DRAM üreticisi Hynix, Micron, Samsung gibi. Aynı üreticinin DRAM'leri ile inşa edilmiş aynı özellikte bir RAM aldığınız zaman çok yüksek ihtimalle sorunsuz uyumluluk sağlar.
CPU-Z indirin, SPD kısmına girin ve "Serial Number" kısmını sansürleyerek buraya atın hocam.
Arada 4 hatta 1600 AF'nin 1600'üm yenilenmiş hali olduğunu düşünürsek 5 yıl var, bir zahmet o kadar fark olsun.
Intel tarafında Z serisi anakartlar dışında pek yüksek hızlara erişemezsiniz genelde Intel'in sitesinde yazan değerler olur.
AMD tarafında ise B ve X serisi anakartlarla birlikte sınırlar anakart sınırları içerisinde fazlasıyla zorlanabilir. Verdiğiniz örnekten yola çıkarsak 1600 AF 2666MHz desteklerken 3200-3400MHz frekanslarında sorunsuz çalışmakta, manuel ve güzel bir ayar ile 3600-3800 zorlanabilmekte(stabil olduğu söylenemez).
Konuya gelirsek;
Öncelikle sisteminizdeki RAM'lerin marka modeli önemli, eğer alacağınız kitten düşükse yeni aldığınız RAM'ler düşük hızda çalışmak zorunda kalacak veya tamamen uyumsuzluk yaratacak.
RAM alırken bence en önemli etken DRAM üreticisi Hynix, Micron, Samsung gibi. Aynı üreticinin DRAM'leri ile inşa edilmiş aynı özellikte bir RAM aldığınız zaman çok yüksek ihtimalle sorunsuz uyumluluk sağlar.
CPU-Z indirin, SPD kısmına girin ve "Serial number" kısmını sansürleyerek buraya atın hocam.
Buradan ne anlamam gerekiyor? Ayrıca yeni alacağım kitleri şu an takılı olanlar ile kullanmayacağım ondan dolayı şu an kullandıklarımın pek bir önemi yok.
Dosya Ekleri
Son düzenleme:
lazye
Üstün
- Makaleler
- 1
Arada 4 hatta 1600 AF'nin 1600'üm yenilenmiş hali olduğunu düşünürsek 5 yıl var, bir zahmet o kadar fark olsun.
AMD tarafında ise B ve X serisi anakartlarla birlikte sınırlar anakart sınırları içerisinde fazlasıyla zorlanabilir. Verdiğiniz örnekten yola çıkarsak 1600 AF 2666MHz desteklerken 3200-3400MHz frekanslarında sorunsuz çalışmakta, manuel ve güzel bir ayar ile 3600-3800 zorlanabilmekte(Stabil olduğu söylenemez).
Konuya gelirsek;
CPU-Z indirin, SPD kısmına girin ve "Serial Number" kısmını sansürleyerek buraya atın hocam.
Hocam bu kadar neden tepki verdin anlamadım altı üstü bir örnek verdim kaldı ki i3 12100F değil sadece. 10400F B560M anakart ile 8*2= 16 GB DDR4 4533 MHz RAM kullandım sorunsuz bir şekilde internette videoları da var. R5 1600 AF tek modül 8 GB olacak şekilde bir ihtimal 3600 zorlanabilir. Dual channel 8*2 = 16 GB 3600 MHz üstünde çalışan bir tane XMP desteğiyle gösteremezsin. Senin söylediğin SoC'a RAM'lere voltaj vererek ancak mümkün olabilir, benim söylemek istediğim RAM'i aldın PC'ye XMP EXPO ile birlikte taktın maksimum ne kadar frekans görebildiğinle alakalı bu AMD de R5 5600 için bile 4000 Mhz+ çok zor. (1:1 MCLK = FCLK durumları için geçerli tüm söylediklerim)
RienNN
Başarılı
CL-16 , CL-18 gecikme değerleri arasında çok fark olduğunu düşünmüyorum 3600MHz CL-16 işinizi görecektir.Yani teorik olarak anakartım desteklediği için 4000 mhz olan kitleride kullanabilirim.Fakat burada yine bir sorum olacak 4000 mhz`lik kitler cl18 gecikme değerine sahipken 3600 mhz`lik kitler cl16 burada tercihim ne olmalı ?
Yok hocam tepki vermedim yanlış anlaşıldıysam kusuruma bakma sadece fikrimi ve tecrübemi belirttim 2 hafta öncesine kadar 1600AF kullanıcısıydım.Hocam bu kadar neden tepki verdin anlamadım altı üstü bir örnek verdim kaldı ki i3 12100F değil sadece. 10400F B560M anakart ile 8*2= 16 GB DDR4 4533 MHz RAM kullandım sorunsuz bir şekilde internette videoları da var. R5 1600 AF tek modül 8 GB olacak şekilde bir ihtimal 3600 zorlanabilir. Dual channel 8*2 = 16 GB 3600 MHz üstünde çalışan bir tane XMP desteğiyle gösteremezsin. Senin söylediğin SoC'a RAM'lere voltaj vererek ancak mümkün olabilir, benim söylemek istediğim RAM'i aldın PC'ye XMP EXPO ile birlikte taktın maksimum ne kadar frekans görebildiğinle alakalı bu AMD de R5 5600 için bile 4000 Mhz+ çok zor. (1:1 MCLK = FCLK durumları için geçerli tüm söylediklerim)
Eski kitler ile birlikte kullanmayacaksanız bir önemi yok hocam ben birlikte kullanacaksınız sandım.Buradan ne anlamam gerekiyor? Ayrıca yeni alacağım kitleri şu an takılı olanlar ile kullanmayacağım ondan dolayı şu an kullandıklarımın pek bir önemi yok.
Z serisi bir anakart kullandığınız için belirtilen değerlerin üstünde RAM'ler alabilirsiniz. İnternette aynı işlemci ve Z serisi bir anakart ile 4000MHz stabil kullandığını söyleyen insanlar var. Burada tercih size kaliyor ama attığınız Ripjaws fiyat performans olarak oldukça güzel. 4000MHz'de sorun yaşarsanız bile 3800-3600 civarlarında sorunsuz çalışacaktır.
4000MHz olması önemli değil derseniz 750TL daha ucuza 3600 MHz modelini alabilirsiniz;
G.Skill Ripjaws V 32 GB (2x16) 3600 MHz DDR4 CL18 F4-3600C18D-32GVK Ram Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe
En ucuz G.Skill Ripjaws V 32 GB (2x16) 3600 MHz DDR4 CL18 F4-3600C18D-32GVK Ram fiyatları için 6 taksit ve indirimleri kaçırma! G.Skill Ripjaws V 32 GB (2x16) 3600 MHz DDR4 CL18 F4-3600C18D-32GVK Ram özelliklerini incele, 2.829,00 TL'den başlayan fırsatları yakala!
Son düzenleme:
Yeni konular
-
-
-
-
-
60.000 TL bütçe ile Gaming.Gen.TR hazır sistem karşılaştırması
- Angus Young