Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

tecnx

Becerikli
20250703_205630.webp

Resimde de görüldüğü üzere RAM'lerimden ikisi de görünüyor fakat üstteki birini tanımıyor aynı zamanda RGB uygulaması ASUS Armoury Crate'den yalnızca birinin rengini değişebiliyorum. Eski RAM'lerimi taktığımda burada marka ve modelini görürken bu 2*16 GB XPG RAM'lerden birini tanımıyor daha düne kadar bu sorun yoktu.

Çözüm
4 Temmuz'da Vatan PC'ye bıraktığım RAM'leri 23 Temmuz'da geri aldım. Birebir değişimi oldu 0 ürünle. XPG RAM'lerinin garanti servisi vektron elektronik bakıyormuş. Size de çok teşekkürler arkadaşlar cevaplarınız için.
Ocak ayı civarında almıştım Vatan PC'den kutusu hala duruyor. Bu akşam çözemezsem götüreceğim bir de son bir silgi ile sileyim duymuştum daha öncesinde. Cevaplar için sağ olun teşekkürler.

Yeni aldıysanız gönderin değiştirilsin, ileride farklı sorunlar çıkarabilir

Son düzenleyen: Moderatör:
SPD çipi bozulmuş gibi. Garantiye gönderin. Kendiniz düzeltebileceğini zannetmiyorum.

Bugün gönderdim,önceden satın almış olduğum Vatan PC mağazasından gönderdim servise 14 gün sürer dendi mağazada süreç. Sonucu buraya yazarım raporuyla belgesiyle RAM'lerim XPG markası, a-data servisine gidiyor galiba sağ olun arkadaşlar cevaplar ve zaman ayırdığınız için.

Bugün gönderdim, önceden satın almış olduğum Vatan PC mağazasından gönderdim servise 14 gün sürer dendi mağazada süreç. Sonucu buraya yazarım raporuyla belgesiyle RAM'lerim XPG markası, a-data servisine gidiyor galiba sağ olun arkadaşlar cevaplar ve zaman ayırdığınız için.

İyi yapmışsınız tespit sonrası yenisini gönderirler.

RAM sticklerinizden bir tanesinin SPD verileri bozulmuş. O yüzden BIOS'ta undefined yani tanımlanmamış olarak gözüküyor. BIOS sürüm güncelleyin, eğer güncellediyseniz düşürün. Örnek veriyorum 5 sürüm öncesi BIOS'a geri dönün. Bakın düzelecek mi? BIOS bugı da olabilir, gerçekten kitinizden bir tanesinin SPD verisi bozulmuş da olabilir. Bir şey demek güç.

Edit: Servise göndermişsiniz. En sağlıklısı olmuş:thumbsup:

RAM sticklerinizden bir tanesinin SPD verileri bozulmuş. O yüzden BIOS'ta undefined yani tanımlanmamış olarak gözüküyor. BIOS sürüm güncelleyin, eğer güncellediyseniz düşürün. Örnek veriyorum 5 sürüm öncesi BIOS'a geri dönün. Bakın düzelecek mi? BIOS bugı da olabilir, gerçekten kitinizden bir tanesinin SPD verisi bozulmuş da olabilir. Bir şey demek güç.

Edit: Servise göndermişsiniz. En sağlıklısı olmuş:thumbsup:

Bende DDR5 2x16 GB başka RAM'ler mevcut onları taktığımda aynı anakarta BIOS'ta okuyor isimlerini RAM stickleri dediğiniz RAM yuvaları değil mi? Bozuk olsa RAM yuvaları bu farklı RAM'lerinde SPD değerlerine ulaşamamalıydı diye düşünüp RAM'lerde sorun var diye düşündüm ama bilemedim bu farklı RAM'in SPD'sini görebiliyorsa sorun RAM'de midir anakartta mı sizce anakartı servise göndermedim.

Bende DDR5 2x16 GB başka RAM'ler mevcut onları taktığımda aynı anakarta BIOS'ta okuyor isimlerini RAM stickleri dediğiniz RAM yuvaları değil mi? Bozuk olsa RAM yuvaları bu farklı RAM'lerinde SPD değerlerine ulaşamamalıydı diye düşünüp RAM'lerde sorun var diye düşündüm ama bilemedim bu farklı RAM'in SPD'sini görebiliyorsa sorun RAM'de midir anakartta mı sizce anakartı servise göndermedim.

Servis aşamasında hala 4 Temmuz'da göndermiştim sonucu yazacağım belgesiyle buraya.

Bende DDR5 2x16 GB başka RAM'ler mevcut onları taktığımda aynı anakarta BIOS'ta okuyor isimlerini RAM stickleri dediğiniz RAM yuvaları değil mi? Bozuk olsa RAM yuvaları bu farklı RAM'lerin'de SPD değerlerine ulaşamamalıydı diye düşünüp RAM'lerde sorun var diye düşündüm ama bilemedim bu farklı RAM'in SPD'sini görebiliyorsa sorun RAM'de midir anakartta mı sizce anakartı servise göndermedim.

Servis aşamasında hala 4 Temmuz'da göndermiştim sonucu yazacağım belgesiyle buraya.

Hayır hocam RAM yuvası değil. Ramlerinizden bir tanesinin SPD verisini taşıyan chipi okunamaz hale gelmiş demek istedim.
Umarım kısa sürede sorunu çözerler.

@Recep Baltaş, Merhaba tekrar RAM'lerim hala servis sürecinde fakat aklıma bir şey geldi: Siz benim attığım BIOS resmine bakıp ikisi de gözükmüyor demiştiniz hatta biri undefined demişsiniz fakat birisi gözüküyor yanlış mı yazdınız yoksa ben mi anlamadım biri gözüküyor çünkü DIMM-A'daki? DIMM-A'daki (a-data 16348MB.) Olarak gözüküyor DIMM-b'deki undefined yazıyor. Kafam karıştı bu durumu aydınlatır mısınız? RAM yuvaları yani anakartımda mı bir arıza var acaba? RAM'ler halen gelmedi servis sürecinde. Süreci çok uzatmak istemiyorum doğru parçaya yönelmek için aydınlatırsanız çok sevinirim.

İkisi de gözükmüyor hatta bir tanesi doğrudan tanımlamadı olarak yazıyor: Unidentified.

Söküp kontak noktalarını silgiyle silip geri takmayı dener misiniz? Olmazsa Clear CMOS yapın.

Bir de sistemi sadece o tanımlanamayan RAM ile açmayı deneyin. Eğer açılmazsa muhtemelen o RAM bozulmuştur.

Bu resimde mesela aynı anakart ve BIOS sürümü bu benim başka RAM'lerim. Bir sorun var mı? Görmeme durumu vs. İsimlerini okuyabiliyor değil mi anakart SPD bilgilerini. Anakartta bir sorun var mı sizce olsa bunda da tanımsız demesi mi gerekirdi değil mi?

20250721_051133.webp

Anakartı da mı göndermem gerekecek garantiye?

Son düzenleyen: Moderatör: