Hocam bir de şunu merak ediyorum, ileride ben işlemcimi yükseltmek istiyorum öyle bir planım var. İşlemci yükselttiğimde bu ayarları tekrar yapmamız gerekecek mi? BIOS format atma vs? Buradan mı sorayım size yeni konu mu açayım.

Tek başına işlemci değişirsen bu ayarları aynen geçirebilirsin, büyük ihtimalle sorun olmaz ama anakart değişikliği yapacağım dersen format atmanız lazım. Bu şekilde öneriyoruz. Atılması mantık dahilinde olur, işten anlayan çoğu bilgisayarcı da bu şekilde önermektedir.

Tek başına işlemci değişirsen bu ayarları aynen geçirebilirsin, büyük ihtimalle sorun olmaz ama anakart değişikliği yapacağım dersen format atmanız lazım. Bu şekilde öneriyoruz. Atılması mantık dahilinde olur, işten anlayan çoğu bilgisayarcı da bu şekilde önermektedir.

Birebir aynı değerleri tekrar girmekle uğraşmamak için mevcut BIOS ayarlarını USB belleğe kaydedip sonra işlemciyi takınca geri yükleme imkanım var mı?

Birebir aynı değerleri tekrar girmekle uğraşmamak için mevcut BIOS ayarlarını USB belleğe kaydedip sonra işlemciyi takınca geri yükleme imkanım var mı?

USB imkanı .CMO file olarak var ama BIOS güncellediğin vakit AGESA sürümü değişecek. O yüzden USB'den ayar aktaramazsın, aktardığın vakit Save & Exit yaparsan Boot etmeyecektir. Tek tek elle gireceksiniz ayarları BIOS güncellemesi sonrası. BIOS güncellemeyip sadece işlemci sök tak yaparsan BIOS sıfırlanır sadece, kayıtlı profili geri yüklersin ve sorunsuz devam edersin. Zen 6 için BIOS güncellemesi yapman gerekecek ama, o yüzden ayarların tek tek elle girilmesi gerekiyor BIOS güncellendikten sonra senin senaryoda. İşlemci desteği için BIOS güncellemen gerekecek yani eninde sonunda.

USB imkanı. Cmo file olarak var ama BIOS güncellediğin vakit AGESA sürümü değişecek. O yüzden USB'den ayar aktaramazsın, aktardığın vakit save & exit yaparsan boot etmeyecektir. Tek tek elle gireceksiniz ayarları BIOS güncellemesi sonrası. BIOS güncellemeyip sadece işlemci sök tak yaparsan BIOS sıfırlanır sadece, kayıtlı profili geri yüklersin ve sorunsuz devam edersin. Zen 6 için BIOS güncellemesi yapman gerekecek ama, o yüzden ayarların tek tek elle girilmesi gerekiyor BIOS güncellendikten sonra senin senaryoda. İşlemci desteği için BIOS güncellemen gerekecek yani eninde sonunda.

Ryzen 7 7800X3D ye yükseltmek istiyordum aslında. Zen 6 ile bir işim yok yani. Bu şartlarda güncel BIOS'umu flash belleğe kaydedip yeni işlemciye geçtikten sonra flash bellek ile yüklesem sıkıntı olur mu? Böyle bir imkan var mı?

Ryzen 7 7800X3D ye yükseltmek istiyordum aslında. Zen 6 ile bir işim yok yani. Bu şartlarda güncel BIOS'umu flash belleğe kaydedip yeni işlemciye geçtikten sonra flash bellek ile yüklesem sıkıntı olur mu? Böyle bir imkan var mı?

Bu şartlar altında değişmenizi çok tavsiye etmiyorum, değmeyecektir. Zaten manuel ayarlama yaptınız, FPS artışı elde ettiniz. Gittiği yere kadar kullanın derim.

1781997819051.webp

@Friedhelm Bu şekilde devam edin yani, bazı değerleri gerçi gevşettiniz stabilite kaynaklı. R5 7500F özelinde FCLK artırmayı deneyebilirsin. Bu işlemcilerde FCLK biraz problematik olabiliyor, 2167 MHz mesela stabil verebilirse yeterli olacaktır.