Microsoft ve Amazon, yapay zekâ için on milyonlarca DDR5 siparişi vermiş. Dünyada die üreten sadece üç şirket (Hynix–Samsung–Micron) olduğu için yetişemiyorlar ve üçü de sipariş alımını durdurdu. AI tarafı daha kârlı olduğu için tüketici sınıfı üretimi azaldı. 2020’deki küresel krizde de madencilik nedeniyle çip bulunamıyordu. RTX 3000/RX 6000 fiyatları uçmuştu.

Tahmini düzelme 2028. Zen 6 çıkışıyla ikinci büyük sipariş olacağı söyleniyor, yani durum daha da kötüleşecek. Tüketici sınıfına üretim yeniden başlayınca, hızlı üretim için kalite kontrol düşecek. Bu nedenle 6000 CL30/28/26 gibi kaliteli kitlerin üretimi az olacak. Kesin düzelme ise en erken 2028.

Son düzenleyen: Moderatör:
Microsoft ve Amazon, yapay zekâ için on milyonlarca DDR5 siparişi vermiş. Dünyada die üreten sadece üç şirket (Hynix–Samsung–Micron) olduğu için yetişemiyorlar ve üçü de sipariş alımını durdurdu. AI tarafı daha kârlı olduğu için tüketici sınıfı üretimi azaldı. 2020’deki küresel krizde de madencilik nedeniyle çip bulunamıyordu. RTX 3000/RX 6000 fiyatları uçmuştu.

Tahmini düzelme 2028. Zen 6 çıkışıyla ikinci büyük sipariş olacağı söyleniyor, yani durum daha da kötüleşecek. Tüketici sınıfına üretim yeniden başlayınca, hızlı üretim için kalite kontrol düşecek. Bu nedenle 6000 CL30/28/26 gibi kaliteli kitlerin üretimi az olacak. Kesin düzelme ise en erken 2028.

Bugünlerdeki olayın cevabı bu. Başlıktaki DDR3 RAM fiyatının artma sebebi ise tamamen arz talep. Üretimi yaklaşık 10 yıl önce sonlanmış, sıfır ürün stoğu günden güne azalan RAM'lerin fiyatının az az artması normal.

Yapay zekâ sistemleri, ramlerde kullanilan nand lardan istiyor. Hayvan gibi sipariş geçtikleri için kullanıcıya gelrn ram lerin tedariği zorlaşıyor. Nvidia'nın Ai ve minig donemine yaşadığına benzer. (Minig döneminde Covid vardı uretimde sekteye uğradı. O Biraz farklı)
+ Esnaf olacak dallamalar %150 zam yapmak için yer araması da fiyatları etkiliyor. DDR3 lerin üretimi de bittiği için stokta yatiyordu. Senin baktığın ürün bu yüzden uçtu.