G.Skill F5 DDR5 6000 32 GB x2 toplamda 64 GB RAM var.
Windows 11
AMD Ryzen 7 7700
Kullanım 32 GB'yi geçtikten sonra bilgisayarda yavaşlama oluyor. Oyunlarda FPS düşüyor. YouTube, internet siteleri geç açılıyor gibi durumlar oluşuyor.
Bilgisayarı yeniden başlatıp RAM kullanımını düşürünce her şey normale dönüyor.
Bunun sebebi nedir, nasıl çözebilirim? Teşekkürler.
Windows 11
AMD Ryzen 7 7700
Kullanım 32 GB'yi geçtikten sonra bilgisayarda yavaşlama oluyor. Oyunlarda FPS düşüyor. YouTube, internet siteleri geç açılıyor gibi durumlar oluşuyor.
Birçok sebebi olabilir, öncelikle test etmen gereken birkaç şey var:
1. BIOS/Chipset driverları güncel mi?
2. EXPO ayarı off iken aynı sorun devam ediyor mu?
3. RAM'lerden birisi arızalı olabilir, her bir slota her birini deneyerek (kombinasyonları) sorunu anlamaya çalıştın mı?
4. RAM'ler sağlam ama RAM'lerin takılı olduğu slotlardan birisi arızalı olabilir mi?
Donanım değişikliği yaparken statik elektriğini boşaltmayı unutma. RAM yuvalarını da silgi ile sil, öyle tak.
G.Skill F5 DDR5 6000 32 GB X2 toplamda 64 GB RAM var.
Windows 11.
AMD Ryzen 7 7700.
2x8 kullanıyorum. Bilgisayar'ı açar açmaz. 10 GB RAM kullanılıyor zaten. Windows 11'le mi alaklı acaba. Bende yetersiz buluyorum. Benim normal. Ama sizin 64 GB RAM'iniz var.
Windows 11
AMD Ryzen 7 7700
Birçok sebebi olabilir, öncelikle test etmen gereken birkaç şey var:
1. BIOS/Chipset driverları güncel mi?
2. EXPO ayarı off iken aynı sorun devam ediyor mu?
3. RAM'lerden birisi arızalı olabilir, her bir slota her birini deneyerek (kombinasyonları) sorunu anlamaya çalıştın mı?
4. RAM'ler sağlam ama RAM'lerin takılı olduğu slotlardan birisi arızalı olabilir mi?
Donanım değişikliği yaparken statik elektriğini boşaltmayı unutma. RAM yuvalarını da silgi ile sil, öyle tak.
1- bios driver'ı 2024 haziran ayından 2025 ağustos ayına güncelledim
2- expo'yu kapalı 4800 hızda kullanıyordum, bios firmware güncellemesinden sonra açıp hızı 6000'e yükselttim
3- CMOS reset yaptım
4- sıvı soğutma vs. gibi genel bir toz temizliği yaptım
5- ram'leri söküp yeniden aynı şekilde taktım
Bu şekilde şimdilik bir iyileşme var gibi görünüyor. Geçici bir durum mudur yoksa yukarıdaki adımlar işe mi yaradı bir süre izleyeceğim.
* MSI B650 Wifi anakart Display Port ile Bios'a girmedi, HDMI kabloya geçmem gerekti.
Zaman ayırıp cevap yazan herkese teşekkür ediyorum.
1- bios driver'ı 2024 haziran ayından 2025 ağustos ayına güncelledim
2- expo'yu kapalı 4800 hızda kullanıyordum, bios firmware güncellemesinden sonra açıp hızı 6000'e yükselttim
3- CMOS reset yaptım
4- sıvı soğutma vs. gibi genel bir toz temizliği yaptım
5- ram'leri söküp yeniden aynı şekilde taktım
Bu şekilde şimdilik bir iyileşme var gibi görünüyor. Geçici bir durum mudur yoksa yukarıdaki adımlar işe mi yaradı bir süre izleyeceğim.
* MSI B650 Wifi anakart Display Port ile Bios'a girmedi, HDMI kabloya geçmem gerekti.
Zaman ayırıp cevap yazan herkese teşekkür ediyorum.