Cemal38

Çalışkan
Sistem: Ryzen 5 5600X işlemci, XPG D50 8x2 3000 MHz CL18 RAM, ASUS TUF B450 Plus anakart.

RAM'lerimi 3600 MHz hıza ve farklı zamanlama ayarlarına çekerek overclock yaptım; bunun dışında işlemciye herhangi bir overclock uygulamadım. Yaklaşık 1 ay bu şekilde kullandım ancak stabilite testi yapmamıştım.

Şimdi masaüstüne geldiğim anda WHEA-Logger 18 hatası alıyorum; sorun hep 4. ve 5. çekirdeklerde görünüyor. BIOS sıfırlama ve güncelleme yaptım ancak sorun düzelmedi.

RAM'leri başka bir bilgisayarda denedim, sorunsuz çalışıyorlar. Şu an BIOS'tan XMP açık, diğer her şey otomatikte. CPU Ratio ayarını Auto'dan 4.4'e sabitlemeyi denedim ve sistem 1 haftadır stabil, sorunsuz çalışıyor.

Ancak CPU Ratio'yu 4.5, 4.6 veya Auto yaptığımda sorun devam ediyor. Benim merak ettiğim, işlemciye nasıl bir zarar vermiş olabilirim? Artık 4.4 GHz üzerine çıkamayacağım anlamına mı geliyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Sabit niye o.c yaptınız ki? PBO açıp geçmeniz yeterdi artık sabit overclock yapmak mantıklı değil. PBO açıp +200 verip Curve Optimizer'dan eğer yerse -30 yoksa -25 -20 gibi değer girip kullanırdınız.

Şimdi her şey default yapıp sadece XMP açıp WHEA hatası mı alıyorsunuz? Bunu düzeltmek için de sabit OC yapıp mı sorunu giderdiniz? Eğer öyleyse ve defautta sorun yaşıyorsanız sistemde donanım seviyesinde bir sıkıntı olabilir.

Şimdi her şey default yapıp sadece XMP açıp whea hatası mı alıyorsunuz? Bunu düzeltmek için de sabit OC yapıp mı sorunu giderdiniz? Eğer öyleyse ve defautta sorun yaşıyorsanız sistemde donanım seviyesinde bir sıkıntı olabilir.

Aynen öyle defaultta eskiden çalışan işlemci şimdi whea hatası veriyor. Yapay zekaya sordum silikon yıpranmış diyor.

Sabit niye o.c yaptınız ki? PBO açıp geçmeniz yeterdi artık sabit overclock yapmak mantıklı değil. PBO açıp +200 verip Curve Optimizer'dan eğer yerse -30 yoksa -25 -20 gibi değer girip kullanırdınız.

Denerim ama tüm BIOS defaultta CPU ratio Auto'da ve XMP kapalı olmasına rağmen neden whea hatası veriyor onu anlamadım.

Voltaj az vermişsin manual ya da PBO fark etmez yapıp sonra Prime95 testi ortalama 20 dk hata alırsan voltaj azdır.

Amacım overclock yapmak değil CPU ratio Auto'da whea hatası veriyor sorun bu bende deneyerek 4.4'te çalıştığını tesadüf fark ettim.

Son düzenleme:
BIOS'u sıfırladıktan sonra, AI Tweaker>Precision Boost Overdrive>Curve Optimizer gir ve Auto ayarını Enabled ya da Manuel gibi bir şey varsa onu seç. Sadece hata veren çekirdeklere +5 pozitif voltaj verip tekrar dener misin?