veoper

Başarılı
Merhaba, geçen aylarda bilgisayarımın (asus rog zephyrus g14 ga402rj) RAM'ini 16 GB'tan 24 GB'a yükselttim fakat sonrasında sistem içerisinde 24 GB gözükmesine rağmen 8 GB var mış gibi davranıyor. 8 GB'lık kısmı anakart üzerine tümleşik olduğundan 1 modül 8 GB diğer mödül ise 16 GB olarak bağlı bilgisayara. Formatlamanın sorunu çözeceğine dair yazılar okudum fakat formatlamadan sorunu çözmem gerekiyor. Bu durumda ne yapmalıyım?

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-04-18 112213.webp
    Ekran görüntüsü 2024-04-18 112213.webp
    9,1 KB · Görüntüleme: 134
  • Ekran görüntüsü 2024-04-18 112259.webp
    Ekran görüntüsü 2024-04-18 112259.webp
    10,5 KB · Görüntüleme: 125
Öncelikle, bilgisayarınızın BIOS'una giderek RAM'lerinizi tanıdığından emin olun. BIOS'ta RAM miktarınızın doğru olarak göründüğünü kontrol edin. Eğer BIOS'ta 24 GB olarak görünüyorsa, ancak işletim sisteminizde sadece 8 GB olarak algılanıyorsa, muhtemelen bir işletim sistemi sorunu yaşıyorsunuz demektir.

Merhaba, geçen aylarda bilgisayarımın (asus rog zephyrus g14 ga402rj) RAM'ini 16 GB'tan 24 GB'a yükselttim fakat sonrasında sistem içerisinde 24 GB gözükmesine rağmen 8 GB var mış gibi davranıyor. 8 GB'lık kısmı anakart üzerine tümleşik olduğundan 1 modül 8 GB diğer mödül ise 16 GB olarak bağlı bilgisayara. Formatlamanın sorunu çözeceğine dair yazılar okudum fakat formatlamadan sorunu çözmem gerekiyor. Bu durumda ne yapmalıyım?
Umarım sonradan satın aldığın RAM'i mevcut RAM'in özelliklerine uygun seçerek almışsındır.

Öncelikle, bilgisayarınızın BIOS'una giderek RAM'lerinizi tanıdığından emin olun. BIOS'ta RAM miktarınızın doğru olarak göründüğünü kontrol edin. Eğer BIOS'ta 24 GB olarak görünüyorsa, ancak işletim sisteminizde sadece 8 GB olarak algılanıyorsa, muhtemelen bir işletim sistemi sorunu yaşıyorsunuz demektir.
Arkadaşa ek olarak, şayet BIOS'ta bütün RAM'lerini sorunsuz bir şekilde görüyorsan, yani toplamda 24GB olarak görüyorsan ve BIOS ayarlarını daha önce elinle değiştirdiysen bu değişiklikleri not alıp BIOS ayarlarını default ayarlara çekip kaydet. Özellikle BIOS'ta RAM'lerin için XMP açtıysan sıfırlanmış olsun böylece.

Bilgisayarı aç ve hala sorunun devam edip etmediğini kontrol et. Devam ediyorsa verilerini yedekleyip format at.

Şayet BIOS'ta RAM'in toplam 24GB olarak görünmüyorsa o halde satın aldığın RAM'de bir problem olabilir. RAM'ini tekrar çıkart, pinlerini bir silgi ile sil ve tekrar sokete tam oturtacak şekilde takıp yukarıdakileri tekrar uygula.

Desteğiniz için teşekkür ederim fakat 8GB'lık olan kısım sökebileceğim şekilde değil tümleşik, diğer 8GB olan kısmı Crucial, 16GB, SODIMM DDR5, 4800MHz ram ile değiştirdim. BIOS üzerinden kontrol ettiğimde 24GB olarak gözüküyor, fakat windows içerisinde 24GB gözükmesine rağmen bir önceki ekran görüntülerinde gözüktüğü üzere 8GB kullanmasına rağmen 24GB'lık alanı kullanıyormuş gibi davranıyor istatistiklerde. Ekte satın almış olduğumdaki ram bilgileri gözükmekte

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-04-18 221352.webp
    Ekran görüntüsü 2024-04-18 221352.webp
    4,5 KB · Görüntüleme: 103