Çözüldü RAM'lere kaç voltaj vermek tehlikeli?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

31988

Becerikli
Soru 1: RAM'lere kaç voltaj vermek tehlikeli? Voltaj ne kadar olursa RAM yanar?
Gemini Pro "1.40 V tehlikeli" diyordu. Ancak Gemini esas aldığım şey değildir. Forumda hocaları esas alıyorum, onlara soracağım.

Soru 2: Görselden anladığım tek şey, VDIMM denilen şeyin bellek modülüne giden voltajın ayarı olması. Bunlar nedir bilmiyorum detaylı bir şekilde nasıl öğrenirim? Bu arada neden VDDG No/Answer olarak görünüyor?

Bu arada neden VDDG No/Answer olarak görünüyor?
Anakartın A serisi olmasıyla ilgilidir diye düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

DDR5 sınır kabaca bu:

2.07V PMIC sınırı zaten. IC ölüyor 2V civarında. @muhammetaktas122 6000 CL22 yapmak için 2V vermiş, IMC+DRAM IC patlatmıştı. Hatırladığım örnek bu var. 1.95 ötesi zararlı. Bir daha Boot etmeme şansı var. D4 için limitler yine hangi çip olduğuna göre değişiyor. Samsung B-die 1.65 ve ötesini yer, Scale olur genelde. Diğer Hynix ve Micron'lar için sınır 1.5-1.6 olarak kabul etmek lazım. 1.5 civarı günlük kullanıcıya yeter, üzeri bağlamaz. Hynix'te de öyle, aktif soğutma yoksa 1.5 bıraktık forumdaki üyeleri. Aktif soğutma varsa 1.65'e kadar D5 güvenli. D4 limitleri ve çipler daha farklı dediğim gibi. D5'te de Samsung B-die var, onu da uzun vade 1.55 kullanan var, üzerine denk gelmedim. Micron ve Nanya'lar sadece EXPO açılabiliyor zaten, Micron D-die sadece frekans desteği var. Voltajla da Scale olmazlar, Timing vs. girilemiyor ya da sıkılamıyor yani. D5'te Hynix mahkumiyeti var, D4 farklı.

1.4V EXPO Voltajı. Bende de öyle.
Sanırım 1.45 ve sonrası riskliydi.

1.53 üzeri geçmiyor kendisi, millet Global'de 3 yıldır 1.8V'ta Hynix A-die. Sorun yok. Çipe göre değişiyor. 1.45 değil de, 1.5-1.55 üzeri geçmemek lazım genelde. Aktif soğutma varsa D5'te 1.65 ideal.

Bu arada benim DRAM Voltage = Auto. Eskiden bellekler daha yüksek voltaj kullanıyormuş. DDR1= 2.5 V. DDR5 = 1.1 V

Son düzenleme:
Kullandığım RAM'de sıcaklığı ölçen sensörden var mı bilmiyorum. HWinfo'da bulamadım.

DDR5 sınır kabaca bu:

2.07V PMIC sınırı zaten. IC ölüyor 2V civarında. @muhammetaktas122 6000 CL22 yapmak için 2V vermiş, IMC+DRAM IC patlatmıştı. Hatırladığım örnek bu var. 1.95 ötesi zararlı. Bir daha Boot etmeme şansı var. D4 için limitler yine hangi çip olduğuna göre değişiyor. Samsung B-die 1.65 ve ötesini yer, Scale olur genelde. Diğer Hynix ve Micron'lar için sınır 1.5-1.6 olarak kabul etmek lazım. 1.5 civarı günlük kullanıcıya yeter, üzeri bağlamaz. Hynix'te de öyle, aktif soğutma yoksa 1.5 bıraktık forumdaki üyeleri. Aktif soğutma varsa 1.65'e kadar D5 güvenli. D4 limitleri ve çipler daha farklı dediğim gibi. D5'te de Samsung B-die var, onu da uzun vade 1.55 kullanan var, üzerine denk gelmedim. Micron ve Nanya'lar sadece EXPO açılabiliyor zaten, Micron D-die sadece frekans desteği var. Voltajla da Scale olmazlar, Timing vs. girilemiyor ya da sıkılamıyor yani. D5'te Hynix mahkumiyeti var, D4 farklı.

1.53 üzeri geçmiyor kendisi, millet Global'de 3 yıldır 1.8V'ta Hynix A-die. Sorun yok. Çipe göre değişiyor. 1.45 değil de, 1.5-1.55 üzeri geçmemek lazım genelde. Aktif soğutma varsa D5'te 1.65 ideal.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Nanya çipli RAM'ler adam olmaz hocam, özellikle DDR3 tarafı. Sisteme takarsın DRAM ışığı yakar, başka RAM takarsın sistem açılır. O kadar kötü Nanya...

Çözümü ben kaldırmadım, sorun çözüldü ama kaldırıyor adminler.

Çipe göre değişir. DDR4'te mesela Samsung C die olması lazım yanlış hatırlamıyorsam, 1.35 gibi düşük bir seviyeden itibaren bile sorun oluşturmaya başlıyordu.

Ekibin kararına saygı duyalım, çözüm değilse değildir. Ben bildiklerimi aktarmakla yükümlüyüm. Çözüm olmasa da olur, önemli olan siz bilgilenin. Bu tarz bilgilere biliyorsun ki kanıt sunamayız. Hepsi son kullanıcı deneyimlerine dayanır, hiçbir firma resmi dökümanda bir diğer firmayı kötüleyemez. Ama maksimum üretici limiti bazı çipler için D5'te bellidir. 1.65 olarak da son kullanıcılar tarafından Global'de kabul gördü. Örneğin H16M maksimum üretici limiti 1.75, bunun üzeri çok nadiren Scale olur. XOC ile uğraşan kesim 1.7-1.75 aralığı H16M sonlandığını tespit etti. Bazı seçmece modüller 1.8 civarı Scale sonlandırıyor. A-die ise belli bir üretici sınırı yok, 2.07 limite kadar dayanır. 2V civarında da aktardığım üzere IC ölüyor, riskli. LN2 lazım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…