Herkese selamlar. Bir süredir Rampage güç kaynaklarının hangi OEM tarafından üretildiğini araştırıyordum ve sonunda çoğu modelin arka planını ortaya çıkarmayı başardım. Bulgularımı paylaşmak istedim; umarım işinize yarar.

Rehber belirli bölümlerden oluşuyor:

1.Bölüm: Rampage -> RiseMode -> KinPower ilişkisi
Rampage MATE M650-80PB modeli
Rampage P15 modeli
Rampage P850 modeli

2.Bölüm:
Peki bu modeller kaliteli mi?

<- Rampage MATE M650-80PB ->
1. Kısım: İç Tasarıma Genel Bakış – Fan Yapısı
-İç Yapı-
2. Kısım: Genel Değerlendirme
-Regulasyon-
-Verimlilik-
-Ripple Değerleri-
-Korumalar-

<- Rampage P15 1000W ->
-İç Yapı-
2.Kısım: Primary Side – EMI Filtresi
3. Kısım: PWM katı
-Bulk kapasitörler-
3. Kısım: Genel Değerlendirme
-Regulasyon-
-Verimlilik-
-Ripple Değerleri-
-Korumalar-

3.Bölüm:
Peki bu modeller kaliteli mi?
-Genel değerlendirme-
-Tierlist-

İlk etapta satış sayfalarındaki bilgiler üreticinin Shenzhen Suntek Technology Co. Ltd. olduğunu gösteriyordu.

Fakat derine indikçe bunun en azından belirli modeller için geçerli olmadığını fark ettim.

Araştırma sırasında Risemode adlı bir markayla karşılaştım. Ve ellerindeki ürün yelpazesine bakınca insanın aklına hemen şu soru geliyor:
“Bu tasarım dili ve bileşen yerleşimi neden Rampage ile bu kadar benzer?”

1764766472238.webp

Tasarım bir yerden tanıdık geldi mi? Evet, aynen o oluyor. Rampage MATE M650-80PB modeli.

1764766444265.webp

Vidaların konumları dahil her şey aynı. Peki içi aynı mı? Evet.

1764766540361.webp

Bu Rampage.

Eki Görüntüle 207507

Bu da Risemode Elektra’nın modüler olmayan versiyonu. Görüldüğü üzere X kapasitörlerinin rengi, bobinlerin üzerindeki siyah kaplama, sağ taraftaki kırmızı kapasitör ve soldaki Y kapasitörlerinin dizilimi birebir aynı. Yani Risemode ürünleri ile Rampage arasındaki benzerlik yalnızca yüzeysel değil; aynı platformun kullanıldığı açıkça görünüyor.

“Bu Risemode kim?” diye düşünerek araştırdım. Kendi üretimleri olmadığı sonucuna vardım; hatta PSU geçmişleri çok parlak sayılmaz, piyasada kötü ün kazanmış bazı modelleri bulunuyor.

Biraz daha derine inince OEM üreticinin KinPower olduğunu fark ettim. Açıkçası bu firmayı daha önce hiç duymamıştım. Zaten çok bilinen veya üst seviye konumlanan bir OEM değiller; ürün çeşitleri sınırlı ve genel çizgi daha çok giriş–orta segment ağırlıklı.

Referans olarak kendi sitelerinde yer alan bu model mevcut:

https://www.kinpower.net/80-plus-gold-power-supply/KP-39.html

Kendi markaları altında da çok fazla PSU modeli bulunmuyor ve olanlar da üst düzey bir profil çizmiyor. Bunun üzerine yeniden Risemode’a döndüm ve ZEUS 1000W modeline bakarken bir detay dikkatimi çekti: Primer tarafta kullanılan soğutucunun rengi ve PFC bobininin konumlandırması… bunlar Rampage’ın tasarımlarıyla oldukça örtüşüyor.

1764767219793.webp

Bir yerden tanıdık geldi mi?

1764767309413.webp

Rampage P15 1000W modelinin arka kısmı. Buradan birebir aynılar. Yalnız dış kasaları birbirinden farklı.

Şimdi bazıları kesin şöyle diyecek: ‘Sırf arkasına bakarak nasıl aynı model olduğunu iddia ediyorsun?’
Bunun cevabı basit: Doğruladım.

1764767422225.webp

1764767504158.webp

1764767495223.webp

Yalnız önemli bir farklılık var: Bulk kapasitör normalde siyah renkte olurken burada kahverengi kullanılmış. Bu da iç bileşenlerde değişiklik yapıldığını gösteriyor. Aslında bu değişiklikler kaçınılmaz; çünkü platformun orijinal hâli platin verimlilik seviyesi için tasarlanmış. Rampage ise bunu alt seviyeye çekip Gold sınıfına indirgemiş.

Ayrıca köprü doğrultucu (bridge rectifier) üzerindeki soğutucu da belirgin şekilde küçültülmüş.

Bu arada cihazın KinPower üretimi olduğunu şu şekilde kanıtlayabilirim:

1764767624690.webp

KinPower KP-024 modelinin iç yapısı bu şekilde. Birberi aynı Rampage P15 ile Risemode ZEUS 1000W modelleriyle.

- Rampage P850 modeli -

Ayrıca son olarak ekleme yapayım:

1764768327282.webp

Rampage P850 modeli.

1764768311744.webp

Bu da KinPower KP-008 modeli. Dış kasaları aynı lakin platformunu onaylayamadığım için net bir şey söyleyemiyorum.

Sonuç olarak:

Risemode ZEUS 1000W
- KinPower KP-024 - Rampage P15 1000W modelleri aynı platformu kullanıyor.

Risemode Elektra Non-Modular 650W < - > Rampage MATE M650-80PB modelleri aynı platformu kullanıyor.

Rampage P850 <-> KinPower KP-008 modelleri aynı platformu kullanıyor olabilir.

- 2.Bölüm: Peki - bu modeller kaliteli mi? -

<- Rampage MATE M650-80PB ->

Aslında bu model hakkında detaylı bir test yok malesef. Elde yalnızca Techlab onaylı bir ürün var. Yalnız Techlab pek güvenilebilecek bir test merkezi değil. Zamanında Gamemax'ın koruma testlerinde patlayan ünitesinde geçer onay vermişlerdi malesef.

Elektra ile benzer özelliklere sahip ZEUS modelinin detaylı testleri var elde yalnızca. Onlarda şu şekilde:

-İç Yapı-

1764769633110.webp

İç yapıya genel olarak baktığınızda manzaranın felaket olmadığı açıkça görülüyor. EMI filtresi tam; MOV da yerinde. Primer tarafta Double Forward topolojisi kullanılmış. İkincil doğrultma muhtemelen SSR ya da PR yapısında. Ayrıca DC-DC dönüştürücü de bulunuyor.

Bulk kapasitör kısmında Nippon Chemi-Con KMR serisi tercih edilmiş bu segment için oldukça kaliteli bir seçim. Ancak filtreleme kapasitörlerinin tamamı ile 5VSB hattındaki kapasitörlerin ChengX olması kalite çizgisini biraz aşağı çekiyor. Yine de bu sınıfta bir üniteden SAMXON veya Taepo gibi markaların kullanılmasını beklemek zaten gerçekçi olmazdı.

2. Kısım: Genel Değerlendirme

-Regulasyon-

1764770111033.webp

Regulasyon performansı iyi gözüküyor. Yalnızca 3.3V kanalı biraz fazla düşmüş lakin yinede iyi seviyede.

-Verimlilik-
Ürün sayfasında verildiği gibi bronz. Hatta biraz daha düşük.

1764770353027.webp

-Ripple Değerleri-

1764770150061.webp
1764769900002.webp
1764769923405.webp

12V - 5V - 3.3V

Ripple performansı gayet iyi.

-Korumalar-

Over Voltage Protection (OVP)
Under Voltage Protection (UVP)
Over Power Protection (OPP)
Over Current Protection (+12V) (OCP)
Over Temperature Protection (OTP)
Short-Circuit Protection (SCP)
Surge Protection (SP)
No-Load Operation (NLO)

Ürün sayfasında bunlar verilmiş. Gerçekten hepsi çalışıyorsa fazlasıyla iyi.

<- Rampage P15 1000W ->

1. Kısım: İç Tasarıma Genel Bakış

-İç Yapı-

1764770698513.webp

İç yapısı berbat gözükmüyor. Platform yeni nesil denebilir. EMI filtresi tam. MOV mevcut.

2. Kısım: PWM katı

-Bulk kapasitörler-

1764770516535.webp

Her ne kadar RiseMode nichicpn kullanmış olsada Rampage'de bunların değiştirilmiş olduğu belli. Muhtemelen daha kalitesiz bir şey yapılmış olabilir.

1764770633404.webp

3. Kısım: Genel Değerlendirme

-Regulasyon-

1764770891795.webp

Regulasyon performansıda gayet güzel. Kanallarda düşüş yok neredeyse.

-Verimlilik-
Rampage Gold bir PSU ürettirmiş. Doğru mudur bilinmez.

-Ripple Değerleri-

1764770904735.webp

12v kanalının 12mV ripple performansı var. Gayet iyi. İkincil hatlarında oldukça iyi.

-Korumalar-

OVP,UVP,SCP,OCP,OTP,OPP,NLO,SIP

Olması gerekli. Neredeyse tüm korumalar mevcut.

3.Bölüm: Peki bu modeller kaliteli mi?

-Genel değerlendirme-

Şimdi geldik asıl merak edilen noktaya: Bu üniteler gerçekten alınabilir mi?
650W model için hâlâ kesin bir hükme varmak zor; çünkü elimizde doğrudan test sonuçları yok. Ancak Risemode ZEUS serisiyle benzer bileşenleri kullandığını varsayarsak, giriş seviyesi için fazlasıyla yeterli bir güç kaynağı profili çizdiğini söyleyebilirim.

P15 ve P10 modeli ise orta seviye sistemler için makul duruyor. Yine de Rampage’in bu platformlar üzerinde ne gibi değişiklikler yaptığı, hangi bileşenleri yükseltip hangilerinde tasarrufa gittiği net değil. O bölgeye girdiğimiz anda konu sonsuza uzar.

Benim çıkardığım özet şu:
Bu iki model de “patlamaya hazır bomba” kategorisine girmiyor.

-Tierlist-

1764772199927.webp

Hepinize iyi günler dilerim 🫠

Son düzenleme:
MATE serisini merak ediyordum, 750W 3k'dan satıyorlardı. İçi nasıl diye merak etmiştim. Ellerine sağlık, daha uygun olsa düşünebilir.

MATE serisini merak ediyordum, 750W 3k'dan satıyorlardı. İçi nasıl diye merak etmiştim. Ellerine sağlık, daha uygun olsa düşünebilir.
İç yapısı tam belli değil onun. Oradaki iç kısım fotoğrafı Risemode ZEUS modeline ait. Elektra farklı. Yalnızca benzer özellikle sunuyor diye ekledim oraya.

İç yapısı tam belli değil onun. Oradaki iç kısım fotoğrafı Risemode ZEUS modeline ait. Elektra farklı. Yalnızca benzer özellikle sunuyor diye ekledim oraya.
Evet, birileri içini açıp bakmamışlar adam akıllı. Nedense bu tür markalar pek test etmezler veya içini göstermezler.