Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar.

Raspberry Pi 5 ile ilgili bazı bilgilere bakarken resmi Raspberry Pi USB belleğine (Raspberry Pi Flash Drive) denk geldim:

USB bellek SAMM Market'te de satılıyor:

Bu USB bellek özellikle rastgele erişim hızı ve uzun süreli sıralı yazma hızı için tasarlanmış. USB bellek Raspberry Pi'ın blog sayfasındaki makaleye göre QLC NAND kullanıyor:
Fakat özellikle yazma hızından bahsederken Sustained Write, yani sürdürülebilir yazma hızını yazmışlar. Bu hız da 128 GB model için 75 MB/s, 256 GB model için ise 150 MB/s. Piyasadaki çoğu USB bellek bu kadar sürdürülebilir yazma hızı sunamıyor.
Ek olarak UASP desteği, S.M.A.R.T. desteği ve yüksek IOPS performansı da sunuyor, bu da hoşuma gitti.
Tabii benim Raspberry Pi ile işim yok fakat bir arkadaş bu USB belleği Windows'ta da test etmiş, USB bellek Windows'ta da çalışıyor: (video zaman ayarlı)

Tabii şu anda tek merak ettiğim konu, bu USB belleğin kendisini bilgisayara Removable (çıkarılabilir) disk olarak mı yoksa Fixed (yerel disk) olarak mı tanıttığı. Videonun altına yorum yapıp sordum, cevap bekliyorum.

Özellikle taşınabilir Linux çalıştırmak için kompakt ve hızlı bir USB bellek gerçekten iyi olur gibime geliyor.

Sizce resmi Raspberry Pi 256 GB USB belleği alınır mı? Fiyatı pahalı, biliyorum. Fakat Türkiye piyasasında gerçekten taşınabilir Linux çalıştırılabilecek iyi USB bellek modeli yok resmen.

Merhaba arkadaşlar.

Raspberry Pi 5 ile ilgili bazı bilgilere bakarken resmi Raspberry Pi USB belleğine (Raspberry Pi flash Drive) denk geldim:

USB bellek samm Market'te de satılıyor:

Bu USB bellek özellikle rastgele erişim hızı ve uzun süreli sıralı yazma hızı için tasarlanmış. USB bellek Raspberry Pi'ın blog sayfasındaki makaleye göre QLC NAND kullanıyor:
Fakat özellikle yazma hızından bahsederken sustained write, yani sürdürülebilir yazma hızını yazmışlar. Bu hız da 128 GB model için 75 MB/s, 256 GB model için ise 150 MB/s. piyasadaki çoğu USB bellek bu kadar sürdürülebilir yazma hızı sunamıyor.
Ek olarak uasp desteği, S.M.A.R.T. Desteği ve yüksek IOPS performansı da sunuyor, bu da hoşuma gitti.
Tabii benim Raspberry Pi ile işim yok fakat bir arkadaş bu USB belleği Windows'ta da test etmiş, USB bellek Windows'ta da çalışıyor: (video zaman ayarlı)

Tabii şu anda tek merak ettiğim konu, bu USB belleğin kendisini bilgisayara removable (çıkarılabilir) disk olarak mı yoksa fixed (yerel disk) olarak mı tanıttığı. Videonun altına yorum yapıp sordum, cevap bekliyorum.

Özellikle taşınabilir Linux çalıştırmak için kompakt ve hızlı bir USB bellek gerçekten iyi olur gibime geliyor.

Sizce resmi Raspberry Pi 256 GB USB belleği alınır mı? Fiyatı pahalı, biliyorum. Fakat Türkiye piyasasında gerçekten taşınabilir Linux çalıştırılabilecek iyi USB bellek modeli yok resmen.

Bellek fena değil, fixed olarak görür büyük ihtimalle çünkü OS'in çalıştığı kısım genelde fixed disk olarak görünmekte (eğer RPi OS kullanıyorsanız diğerlerinde bilgim yok.)

Bellek fena değil, fixed olarak görür büyük ihtimalle çünkü OS'in çalıştığı kısım genelde fixed disk olarak görünmekte (eğer RPi OS kullanıyorsanız diğerlerinde bilgim yok.)
Fixed/Removable olayı USB'nin kendi kontrolcüsünde belirleniyor. Eğer Removable ise Windows To Go kurarken bazı sorunlar yaşanabiliyor. Mesela sistem her açıldığında Page File hatası veriyor, bu da sanal belleğin tamamen kapalı olmasıyla sonuçlanıyor. Ek olarak Removable olan disklere Windows 8 ile Windows 10 1607 arasındaki sürümleri kursanız bile boot etmiyor, logoda donuyor.

Fixed disklerde ise Windows To Go her türlü çatır çatır çalışıyor. Mesela benim Kingston DataTraveler Max Type-A USB belleğim Fixed bir disk, yani Windows'ta yerel disk olarak görünüyor. Windows To Go da çatır çatır çalışıyor.

Tabii bu durum Linux için hiç fark etmiyor, zira Linux bu Removable/Fixed bayrağına bakmıyor, doğrudan sorunsuzca boot ediyor.