Merhaba, robotik veya elektronik proje yapacak herkese bu SBC (tek kartlı bilgisayar) denk gelmiştir. Peki, gerçekten almaya değer mi?

Öncelikle şundan bahsetmek istiyorum: bu olay sadece kartı alınca bitmiyor; illa yanında aksesuar almanız gerekiyor. Kartı aldınız diyelim, yanında en az şarj aleti, mümkünse kaliteli bir Micro SD kart ve kasa almanız gerekiyor çünkü Pi hassas. Kasa olmasa direkt zarar görebilir. Ayrıca şarj için özel adaptör gerekmesinin sebebi 5V 5A gibi oldukça spesifik bir ihtiyaç değerine sahip. Ayrıca eğer ekrana bağlayacaksanız, büyük ihtimalle Micro HDMI kablonuz yoktur (şimdiye kadar hiç olan birisi görmedim). Bir Micro HDMI'yı normal HDMI'ya çeviren bir adaptöre ihtiyacınız var. Bu da ücreti oldukça arttırıyor.

Peki, asıl sorumuza geri dönelim: haber kanalı gibi bir şeyin cevabı için 50 satır alakasız şey okutmak istemiyorum. 😄

Eğer alırken bir amacınız tam yoksa, illa bir işe yarar, birçok şey yapılabiliyor diye alıyorsanız: gereksiz.

Alırken ne yapacağınız belliyse almalısınız. Örneğin: robot projemde görüntü işlemek için gerekli veya filmlerimi TV'den izlemek için medya sunucusu lazım, o yüzden gerekli gibi. Yoksa Pi süs gibi evinizin bir köşesinde yatıyor. Alırken heves için değil, amaç için almalısınız, her üründeki gibi.

Özetle, Raspberry Pi amaç varsa mantıklı, amaç yoksa gereksiz bir masraf. Bu yüzden almadan önce ‘ben bununla tam olarak ne yapacağım?' sorusuna net bir cevap verebilmek gerekiyor.

Kaynaklar ve ek bilgi için: Raspberry Pi almaya gerçekten değer mi? (Bu açıklama reklama giriyor mu bilmiyorum, isterseniz bu bölümü kaldırabilirsiniz. Bunun gibi daha fazla içerik için bültene üye olursanız sevinirim.) :)

zamanında pi 5 8 gb modelini yanında 64 gb kioxia hafıza kartı, dahili fanlı soğutuculu ve kendi adaptörü ile birlikte 3000 tl gibi bir fiyata almıştım ve kendi yazıcımdan da apple tv'ye benzer bir kasa yapmıştım. aslında amacım biraz yazılımla felan uğraşmaktı. Pi-hole felan kurmuştum ilk başlarda sonra baktım çok kullanışlı bir alet. 1 tb harici disk bağlayıp hem samba hem de immich kurdum çok işime yaradı. Tailscale kurdum ki wireguard alt yapısında çalışıyor. zapret kurdum ama keenetic modemime kursam daha iyi olurdu sanki. onun haricinde ev ağını kontrol eden, her 4 saatte bir internet hız testi yapan uzaktan bile evdeki ağıma ulaşmama yardım eden bir araç oldu kendisi. ha şimdiki fiyatları aşırı fazla ve bende bu fiyatlara kesinlikle almazdım. galiba çip krizi felan derken bunu da vurdu. deneme amaçlı eski modelleri bile alınıp denenebilir bence

Pi 5'i ilk çıktığı zaman atraksiyon olsun diye masaüstü bilgisayar olarak kullandım. Gerçekten de günlük işler için kullanılabilir durumdaydı. Şimdi router, NAS, pi-hole'a çevirdim. Ama şu zamanda alınabilir durumda değil.