Çözüm Rclone Manager VFS Cache "Devre Dışı" Sorunu

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
104
Yer
İstanbul
Rclone Manager (Web GUI) kullanarak Google Drive veya benzeri bir bulut depolama servisini sisteminize bağladığınızda, dosya kopyalama işlemlerinin çok yavaşladığını veya sistemin kilitlendiğini fark etmiş olabilirsiniz.

Bunun temel nedeni, kopyaladığınız dosyaların bilgisayarınızın diskine yazılmak yerine doğrudan internet üzerinden buluta upload edilmeye (yüklenmeye) çalışılmasıdır. Rclone'un "İzleme" (Monitoring) ekranına baktığınızda DİSK ÖNBELLEĞİ kısmının "Devre Dışı" olduğunu görüyorsanız, VFS Cache (Sanal Dosya Sistemi Önbelleği) çalışmıyor demektir.

Hata Nerede?

Çoğu kullanıcı "VFS Ayarları" altından önbellek modunu (Cache Mode) full veya writes olarak değiştirip sorunun çözüleceğini düşünür. Ancak Rclone arayüzünde sadece bu profili düzenlemek yeterli değildir; oluşturduğunuz VFS profilini aktif bağlama (mount) ayarlarınıza atamanız gerekir.

İşte bu sorunun adım adım kesin çözümü:

Adım Adım Çözüm:

Aktif Bağlantıyı Kesin

Eğer sürücünüz şu an bağlıysa değişiklikler etki etmez. Öncelikle "İzleme" sekmesinden kırmızı Çıkar (Unmount) butonuna basarak diskinizin bağlantısını tamamen durdurun.

VFS Profilinizi Yapılandırın

• Yapılandırma sekmesine gidin.
  • VFS Seçenekleri bölümünden mevcut profilinizi (örneğin Default) düzenleyin.
  • VFS Önbellek Modu (CacheMode) ayarını bulup full (tam önbellek) veya writes (sadece yazılanlar) olarak seçin ve kaydedin.

VFS Profilini Bağlama Ayarlarına Atayın (Kritik Adım)

• Yine Yapılandırma ekranında, sol taraftaki Bağlama Ayarları kutusunda bulunan Kalem (Düzenle) ikonuna tıklayın.
  • Açılan pencerede Gelişmiş Profiller bölümünü genişletin.
  • Burada VFS Profili adında bir açılır menü göreceksiniz. Bu menüye tıklayın ve az önce hazırladığınız VFS profilini (örneğin Default) seçin.
  • Sağ alttaki yeşil Kaydet butonuna basarak işlemi tamamlayın.

Sonuç:

Sürücünüzü bu yeni ayarlarla tekrar bağladığınızda, "İzleme" ekranındaki VFS Denetimi bölümünde disk önbelleğinin artık aktif olduğunu göreceksiniz. Bundan sonra kopyaladığınız büyük boyutlu dosyalar önce saniyeler içinde yerel diskinizdeki cache (önbellek) klasörüne kopyalanacak, ardından arka planda buluta yüklenecektir (Yükleme Kuyruğu).

Umarım aynı sorunu yaşayanların işine yarar!

Bu arada bence önbelleğin olmaması daha iyi. Doğrudan kopyalama işleminin hangi aşamada olduğunu görebiliyor olmak güzel bir şey. Diğer türlü işlemi takip etmek için Rclone'un loglarına bakmak gerekiyor. Göz önünde kopyalama işlemi olmadığında dalgınlıkla sistem kapatılabilir veya başka bir şey olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…