19750

Uzman
Makaleler
1
Belki karşılaştırması doğru değildir ama :D...

The Last of Us serisi, genel oynanışı ve atmosferiyle bana göre son derece başarılı bir yapım. Özellikle çevresel sesler ve ortam tasarımı oyuncuyu hikâyeye derinlemesine çeken önemli unsurlar arasında. Her adımda gerilimi ve duyguyu hissettiren bir deneyim sunuyor. Oynanışı işe aşırı detaylı, derin ve bir o kadar akıcı.

Red Dead Redemption 2 ise görsel ve hikâye anlatımı açısından etkileyici olsa da, oynanış tarafında aşırı kötü bir oyun. Çok sıradan, kötü anlamda basit, tek düze. The Last of Us kadar akıcı ve kullanıcı dostu bir deneyim sunamıyor. Bu da oyunun temposunu zaman zaman düşürebiliyor. Lakin Last of US'ı atmosfer çok başarılı bir şekilde yansıtılıyor. RDR 2'de o tadı alamadım ben.

Ayrıca adil bir karşılaştırma olmayabilir ama The Last of Us'ın Türkçe dublaj desteği, oyunu Türk oyuncular için çok daha erişilebilir ve keyifli hâle getiriyor. Dublaj kalitesi, karakterlerle bağ kurmayı kolaylaştırıyor ve oyunun atmosferine katkı sağlıyor.

Sizin düşünceleriniz nelerdir?

RDR2, temasını iyi işleyen bir oyun, ki bana kalırsa kendi temasına göre bile yavaş ve hantal bir oynanışı var. Yani bir tık daha hızlı olsa, en azından akıcı bir oyun olsa, oynanış açısından daha iyi olurdu. Ama RDR2 bu açığı hikâyesiyle kapatıyor bence. Yani en azından başkaları bunları söylüyor. Ben şahsen oyunu oynadım, ne hikâyesi ilgimi çekti, ne de başka bir şeyi. Hani arkadaş çevrem tarafından tehdit edilme noktasına getirilerek oynadığım oyunda 'belki şurada açılır' diye diye 4-5 saat gömüp hiçbir keyif alamayınca sildim.

Hatta başka platformlarda '10. saatten sonra açılıyor' diyenler bile oldu da, bir oyunu sevmem için 10 saat nefret ederek oynamamam lazım bence. :LOL:

İki oyunu karşılaştırmak bence manasız. Çünkü TLOU serisi ile RDR2 bambaşka bir oynanış temeline sahip, tema ve konu farkını geçiyorum bile. Sonuçta lineer bir düzlemde ilerleyen oyun ile açık dünyada geçen bir oyunu karşılaştırmak garip olur.

Ama hem yerelleştirme hem de Türkçe dublaj ile beraber, hem ülkemize verdikleri önem hem de hâlihazırda zaten çok kaliteli olan bir oyunu Türkçe dublaj ile oynamanın verdiği zevk, 5-10 tane RDR2’ye eş değer bir tecrübeydi. Darısı, ülkemizde TLOU’yu oynamış veya oynayacak oyuncu sayısının bile milyon üstünde olduğuna inandığım, buna rağmen bırak dublajı altyazı bile getirmeyen Rockstar’ın başına.

Ayrıca nadir anlardandır, malum yeni çıkan oyunlar pek ilgi çekici olmuyor fakat;

TLOU’ın birinci oyununu ilk kez oynadığım günü hatırlıyorum PS4 üzerinden. O açılış sahnesi bile beni kahretmişti, daha ilk dakikalarından oyunun içine gömülmüştüm ve dublaj da bu işte çok etkiliydi.

Son düzenleyen: Moderatör:
RDR2 derim. Ben de deneyimlemedim daha. Ama Enis Kirazoğlu'nun videolarından ve forumlardan edindiğim bilgiye göre şöyle ki, adamlar yaşayan bir dünya kurmuş. Yani zaten bu Rockstar'ın GTA'da da yaptığı bir şey idi. Ana görev varken senin canın sıkılıyor, kafana esiyor ve gidip NPC vuruyorsun. Hop, başına polisler. NPC'lerle etkileşime giriyorsun, öyle basit değil, mantıklı, tutarlı bir şekilde tepki alıyorsun. RDR2'nin film gibi hikâyesi, açık dünyası ve Western teması düşünülünce benim gözümde daha önde.
Üstelik oynanış süresi bakımından da uzun.

Son düzenleyen: Moderatör:
İkisi de öpüp başına koyabileceğin mükemmellikte oyun serileri. RDR'ye ilk oyunu da katmayı daha mantıklı buluyorum. RDR serisi muhteşem ötesi hikaye anlatımı ve karakter gelişimi ile rakipsiz bir yapım. Özellikle RDR 2 bunu arşa çıkardı, rakip çıkabilecek mi bilmiyorum. Oynanışın hantallığı dışında RDR'lerde eksi bir yön bulamıyorum şahsen.

TLOU serisi ise yine mükemmel hikaye anlatsa bile bana göre bi RDR değil. Teknik açıdan, oynanış açısından kesinlikle RDR'den daha iyi ama. Aşırı yoğun bir animasyon havuzunu bu kadar akıcı bir şekilde bize deneyimletmesi gerçek dışı hissettiriyor. TLOU P2 oynarken sanki gerçek olmayan bir şey oynuyor gibi hissettim. Oynamam illegalmiş, bu teknolojiye henüz ulaşılamamış gibi. Hikaye açısından da TLOU P2 mükemmeldir, diğer insanların aksine P2 hikayesini aşırı beğendim ben.

RDR 2 derim. Ben de deneyimlemedim daha. Ama Enis Kirazoğlu'nun videolarından ve forumlardan edindiğim bilgiye göre şöyle ki, adamlar yaşayan bir dünya kurmuş. Yani zaten bu Rockstar'ın GTA'da da yaptığı bir şey idi. Ana görev varken senin canın sıkılıyor kafana esiyor ve gidip NPC vuruyorsun. Hop başına polisler. NPC'lerle etkileşime giriyorsun, öyle basit değil, mantıklı tutarlı bir şekilde tepki alıyorsun. RDR 2'nin film gibi hikâyesi, açık dünyası ve Western teması düşünülünce benim gözümde daha önde.
Üstelik oynanış süresi bakımından da uzun.
Bence deneyimlemek gerekiyor, çünkü saydığın o canlı açık dünya kriterleri falan oynanışta zerre gözüme çarpmayan şeylerdi benim açımdan. Ben de oynamadan önce detayları hakkında videoları izlerken kapılıp gidiyordum ama oynanışa geldiğinde maalesef öyle hissetmedim.

Açık ara RDR 2, 3 oyunuda oynamış biri olarak söylüyorum sebeplerin gelirsek: The Last of Us Part II küçük bir oyun ve çizgisel gidiyor, bu sayede hikaye anlatımına yoğunlaşacak zamanları olmuş be iyi bir hikaye anlatımı yapmışlar. RDR 2 ise hem kusursuz açık dünya, hem kusursuz hikaye anlatımı yapmış. Birinden alıp diğerine vermemiş ikisini de kusursuz yapmış. RDR 2 The Last of Us Part II'den oynanış hariç her kategoride daha iyi. The Last of Us Part I ise karşılaştırmaya bile almadım çünkü o eski bir oyun, bu 2 oyunun arasında o eskilikle bahsi bile edilmemeli.

Açık ara RDR 2, 3 oyunuda oynamış biri olarak söylüyorum sebeplerin gelirsek: The Last of Us Part II küçük bir oyun ve çizgisel gidiyor, bu sayede hikaye anlatımına yoğunlaşacak zamanları olmuş be iyi bir hikaye anlatımı yapmışlar. RDR 2 ise hem kusursuz açık dünya, hem kusursuz hikaye anlatımı yapmış. Birinden alıp diğerine vermemiş ikisini de kusursuz yapmış. RDR 2 The Last of Us Part II'den oynanış hariç her kategoride daha iyi. The Last of Us Part I ise karşılaştırmaya bile almadım çünkü o eski bir oyun, bu 2 oyunun arasında o eskilikle bahsi bile edilmemeli.
Tamam çizgisel gidiyor ama oynanış olarak bence RDR 2'den güzel, ondan.

Bence deneyimlemek gerekiyor, çünkü saydığın o canlı açık dünya kriterleri falan oynanışta zerre gözüme çarpmayan şeylerdi benim açımdan. Ben de oynamadan önce detayları hakkında videoları izlerken kapılıp gidiyordum ama oynanışa geldiğinde maalesef öyle hissetmedim.
Ben bir oyun oynarken, o oyunun dünyasında ne olup, ne bitiyor anlamaya çalışırım. Last of US bu konuda gerçekten başarılı bence. O ruhu veriyor. Detaylar ile oyunu oynamak ve anlamak aslında main task bence :D.

RDR 2'de de çok detay olabilir ama boğar o kadarı.

Son düzenleme: