RDR 2 ise hem kusursuz açık dünya.

Bu konunun çok abartıldığını düşünüyorum ya. Tabii ki detay açısından iyi bir oyun ama açık dünyasının ne gibi çeşitliliği var? Dümdüz western, yeşillikli açık dünya, yani ortada bir çevre dizaynı harikası olduğunu düşünmüyorum tema bakımından. Mesela aynı firmanın GTA 5'i çok daha kompleks, zor bir temaya sahip çevre dizaynı açısından, sonuçta koca koca şehirler, her bir zerresini işlemiş adamlar. Bu mesela kusursuz bir açık dünyadır.

Veya başka bir oyundan örnek vermem gerekirse, Cyberpunk 2077 çevre dizaynı ve açık dünya tasarımı konusunda inanılmaz zor bir temayı güzel işlediler, detay konusunda eksik kaldığı noktalar olsa da.

Ben bir oyun oynarken, o oyunun dünyasında ne olup, ne bitiyor anlamaya çalışırım. Last of Us bu konuda gerçekten başarılı bence. Detaylar ile oyunu oynamak ve anlamak aslında main task bence :D.

RDR 2'de de çok detay olabilir ama boğar o kadarı.

Tabii, oyunun evrenine çekilmek bambaşka bir seviye, mesela bunu en iyi yapan firmalardan biri de Valve'dır.

Ben oyunları genellikle inciğine cıncığına kadar inceleyip oynamadığım için RDR2'deki tüm o detayların sadece %10'u gözüme gözükmüştür, kalanı da umurumda değil zaten, oyunun bana zevkine bakıyorum. Bu yüzden TLOU serisi keyif açısından gerçekten bir oyun oynadığımı hissettirirken, RDR2 sanki yavaş bir film izliyormuşum gibi hissettirip baymıştı.

Son düzenleyen: Moderatör:
RDR2, temasını iyi işleyen bir oyun, ki bana kalırsa kendi temasına göre bile yavaş ve hantal bir oynanışı var. Yani bir tık daha hızlı olsa, en azından akıcı bir oyun olsa, oynanış açısından daha iyi olurdu. Ama RDR2 bu açığı hikâyesiyle kapatıyor bence. Yani en azından başkaları bunları söylüyor. Ben şahsen oyunu oynadım, ne hikâyesi ilgimi çekti, ne de başka bir şeyi. Hani arkadaş çevrem tarafından tehdit edilme noktasına getirilerek oynadığım oyunda 'belki şurada açılır' diye diye 4-5 saat gömüp hiçbir keyif alamayınca sildim.

Hatta başka platformlarda '10. saatten sonra açılıyor' diyenler bile oldu da, bir oyunu sevmem için 10 saat nefret ederek oynamamam lazım bence. :LOL:

İki oyunu karşılaştırmak bence manasız. Çünkü TLOU serisi ile RDR2 bambaşka bir oynanış temeline sahip, tema ve konu farkını geçiyorum bile. Sonuçta lineer bir düzlemde ilerleyen oyun ile açık dünyada geçen bir oyunu karşılaştırmak garip olur.

Ama hem yerelleştirme hem de Türkçe dublaj ile beraber, hem ülkemize verdikleri önem hem de hâlihazırda zaten çok kaliteli olan bir oyunu Türkçe dublaj ile oynamanın verdiği zevk, 5-10 tane RDR2’ye eş değer bir tecrübeydi. Darısı, ülkemizde TLOU’yu oynamış veya oynayacak oyuncu sayısının bile milyon üstünde olduğuna inandığım, buna rağmen bırak dublajı altyazı bile getirmeyen Rockstar’ın başına.

Ayrıca nadir anlardandır, malum yeni çıkan oyunlar pek ilgi çekici olmuyor fakat;

TLOU’ın birinci oyununu ilk kez oynadığım günü hatırlıyorum PS4 üzerinden. O açılış sahnesi bile beni kahretmişti, daha ilk dakikalarından oyunun içine gömülmüştüm ve dublaj da bu işte çok etkiliydi.
Bu arada 80 saat sonra bile açılmıyor oyun. :)

Bu konunun çok abartıldığını düşünüyorum ya. Tabii ki detay açısından iyi bir oyun ama açık dünyasının ne gibi çeşitliliği var? Dümdüz western, yeşillikli açık dünya yani ortada bir çevre dizaynı harikası olduğunu düşünmüyorum tema bakımından. Mesela aynı firmanın GTA 5'i çok daha kompleks, zor bir temaya sahip çevre dizaynı açısından sonuçta koca koca şehirler, her bir zerresini işlemiş adamlar. Bu mesela kusursuz bir açık dünyadır.

Veya başka bir oyundan örnek vermem gerekirse Cyberpunk 2077 çevre dizaynı ve açık dünya tasarımı konusunda inanılmaz zor bir temayı güzel işlediler, detay konusunda eksik kaldığı noktalar olsa da.
Siz sadece açık dünya tasarımına bakıyorsunuz. Açık dünyadaki canlılığı sağlayan, sayısı yüksek rastgele olaylar, hazine avları ve gizemli haritalar, gayet detaylı bir avcılık sistemi ve zırh sistemi, doğal yaşam, balıkçılık, ticaret yapmak. RDR 2 bu sebeple kusursuz açık dünyaya sahip.

Son düzenleyen: Moderatör:
Siz sadece açık dünya tasarımına bakıyorsunuz. Açık dünyadaki canlılığı sağlayan sayısı yüksek rastgele olaylar, hazine avları ve gizemli haritalar, gayet detaylı bir avcılık sistemi ve zırh sistemi, doğal yaşam, balıkçılık, ticaret yapmak. RDR 2 bu sebeple kusursuz açık dünyaya sahip.

Hâlâ ilgimi çekmedi dostum, kusursuz olduğunu da düşünmüyorum. Yani saydığın şeyleri eklemek zorundalardı çünkü ortada başka bir şey yok, tema ve dönem dolayısıyla başka bir şey ekleyemezlerdi olmazsa olan bir şeyi mükemmel bir şeymiş gibi anlatmışsın ama hâlâ asıl büyüsünü anlamadım.

Kusursuz büyük bir laf cidden, yani oyun dünyasında "açık dünya" gibi bir unsuru kusursuz yapan bir oyun olduğunu düşünmüyorum. Ama RDR2'nin hakkının da yenmemesi gerektiğini de kesinlikle düşünüyorum, temasını daha iyi yansıtan bir oyun da yok.

Hâlâ ilgimi çekmedi dostum, kusursuz olduğunu da düşünmüyorum. Yani saydığın şeyleri eklemek zorundalardı çünkü ortada başka bir şey yok, tema ve dönem dolayısıyla başka bir şey ekleyemezlerdi olmazsa olan bir şeyi mükemmel bir şeymiş gibi anlatmışsın ama hâlâ asıl büyüsünü anlamadım.

Kusursuz büyük bir laf cidden, yani oyun dünyasında "açık dünya" gibi bir unsuru kusursuz yapan bir oyun olduğunu düşünmüyorum. Ama RDR2'nin hakkının da yenmemesi gerektiğini de kesinlikle düşünüyorum, temasını daha iyi yansıtan bir oyun da yok.
Tema ile alakası yok, genel olarak en iyisi. Rdr 2'den daha iyi bir açık dünyaya sahip oyun söyleyin o zaman? Ayrıca büyük ihtimalle sen oyunu bile oynamadın ilgimi çekmedi falan diyorsun.

Tema ile alakası yok, genel olarak en iyisi. RDR 2'den daha iyi bir açık dünyaya sahip oyun söyleyin o zaman? Ayrıca büyük ihtimalle sen oyunu bile oynamadın ilgimi çekmedi falan diyorsun.

Oyunu bir kez 4, ikinci başlayışımda 8 saat ve son da konsol üzerinden 3 saat oynadım. Hatta kuvvetle muhtemel senin hayatında oynadığın oyun sayısından daha fazla geniş bir oyun kütüphanesine sahibim.

Yazımın hiçbir yerinde RDR2'nin açık dünyasını kötülemedim, hakkını verdiğim bir oyundur. Ancak en iyisi falan değildir "en iyi" kavramı özneldir. Açık dünya oynanışı da en geniş perspektiflerden bakman gereken bir oynanış içeriğidir. Hayatında sadece RDR2 oynayıp popüler kültür esiri olmadan yorumlamak gerekir.

RDR2 en iyi açık dünya unsurlarına sahip bir oyun değil ama zirveye en yakın oyunlardan birisi. Kendi temasında böyle mi? Evet bal gibi öyle. Çoğu oyun gurmesi bile direkt olarak "şu oyun en iyi açık dünyaya sahiptir." diyemezken senin direkt böyle bir fikri sunman sana özel bir fikir olur, fact kabul edilmez yani.

Ortada Elden Ring, Zelda botw & totk, GTA 5, gibi oyunlar var, hepsi kendi çapında müthiş iş çıkarmışken ben tema olarak daha basit kalan bir açık dünyaya "en iyi açık dünya" demem. Çok öznel bir kavram oluyor yani.

Tema ile alakası yok, genel olarak en iyisi. Rdr 2'den daha iyi bir açık dünyaya sahip oyun söyleyin o zaman? Ayrıca büyük ihtimalle sen oyunu bile oynamadın ilgimi çekmedi falan diyorsun.
Teknik detay olarak RDR 2 en iyisi ama ben CP 2077'nin açık dünyasını daha çok seviyorum. Gerçekten beni alıp geleceği götürüyor yani, çok güzel.

Bu konunun çok abartıldığını düşünüyorum ya. Tabii ki detay açısından iyi bir oyun ama açık dünyasının ne gibi çeşitliliği var? Dümdüz western, yeşillikli açık dünya, yani ortada bir çevre dizaynı harikası olduğunu düşünmüyorum tema bakımından. Mesela aynı firmanın GTA 5'i çok daha kompleks, zor bir temaya sahip çevre dizaynı açısından, sonuçta koca koca şehirler, her bir zerresini işlemiş adamlar. Bu mesela kusursuz bir açık dünyadır.

Veya başka bir oyundan örnek vermem gerekirse, Cyberpunk 2077 çevre dizaynı ve açık dünya tasarımı konusunda inanılmaz zor bir temayı güzel işlediler, detay konusunda eksik kaldığı noktalar olsa da.

Tabii, oyunun evrenine çekilmek bambaşka bir seviye, mesela bunu en iyi yapan firmalardan biri de Valve'dır.

Ben oyunları genellikle inciğine cıncığına kadar inceleyip oynamadığım için RDR2'deki tüm o detayların sadece %10'u gözüme gözükmüştür, kalanı da umurumda değil zaten, oyunun bana zevkine bakıyorum. Bu yüzden TLOU serisi keyif açısından gerçekten bir oyun oynadığımı hissettirirken, RDR2 sanki yavaş bir film izliyormuşum gibi hissettirip baymıştı.
Hocam RDR 2'nin açık dünyasını, en ince ayrıntısına kadar düşünerek tasarlamışlar. Canlı, etkileşimi yüksek, yaşayan bir şehir sunmuşlar. Elbette oyun eski bir dönemde geçtiği için Gta 5 gibi modern zamanda geçen oyunlara nazaran geniş bir içeriğe sahip değil ama o dünyayı, çok iyi yansıtmaya çalışmışlar. Oyunda rast gele olaylar oluyor. Rast gele olayları geçtim, şehirde ve kasabalarda bulunan NPC'ler, oyuna laf olsun diye eklenmemiş. Her bir NPC'nin kendine ait yaşam döngüsü var. NPC yapay zekalarıda çok gelişmiş. Şunuda söyleyim, adamlar Arthur'un hareketlerini, en ince ayrıntısına kadar tasarladığı için karekterimizin hareketleri biraz ağır geliyor. Bunun sebebide gerçeğe yakın yaptılarından kaynaklanıyor.