Rehber ReactOS'i Live CD Olarak Boot Etmek

ReactOS her ne kadar güzel bir proje olsa da maalesef stabil değil ve kurması da bir hayli zor olabiliyor. Bu yüzden ReactOS'i Live CD olarak denemek isteyebilirsiniz. Bunun hakkında Türkçe kaynak neredeyse hiç olmadığı için bunu yazmaya karar verdim. Selamlar, ben Stereo ve bugünkü makalemde ReactOS'i Live CD olarak boot etmekten bahsedeceğim.

BIOS'tan Hazırlık​

İlk önce BIOS'unuza girip CSM'i (Legacy Support) açmanız gerekmekte. ReactOS UEFI desteklemeyecek kadar eski. Çok eski bir bilgisayarda ise büyük ihtimalle UEFI olmayacağından bir ayar yapmanıza gerek yok. He bir de Secure Boot'u kapatın çünkü Secure Boot'a takılabilir bu tür şeyler. Genellikle CSM ve Secure Boot ayarları boot ayarlarında olurlar, Secure Boot ise bazen security bölümünde olabilir. Benim HP bilgisayarımın BIOS'unda ise her ikisi de boot ayarlarında.

Rufus ile ReactOS ISO'su Yazdırmak​

İlk önce ReactOS'in iki ISO'sunu indirmemiz gerek. Birisi BootCD, diğeri LiveCD. Bunlardan bir tanesini USB'ye Rufus yardımıyla yazacağız ve diğerini de kullanacağız. İkisinin de bir arada olduğu bir arşiv yaptım, arşivi klasöre çıkararak iki ISO'yu da elde edebilirsiniz. Sonrasında Rufus'u indirin ve USB'nizi bilgisayara takın.
Kod:
winget install Rufus.Rufus

Aşağıdaki görseldeki gibi disk bölüm düzeni MBR ve hedef sistem BIOS (UEFI-CSM) olmalı.
Dosya sistemi Large FAT32 ve ayırma birimi boyutu 32 kilobyte olsun.

Bu tür bir uyarı çıkacaktır, ISO yansısı modunda yazdırmayı seçin.

Şunu söylemekte fayda var: Eğer USB'nizi USB 3.0 portuna takarsanız ReactOS boot etmeyebilir, o yüzden USB 2.0 portuna takmanızı öneririm. Buradan sonra boot etmeyi deneyebilirsiniz fakat olacağının garantisini veremem. Bende siyah ekranda takılı kaldı, bu yüzden diğer adımı da yapmanızı öneririm.

Lazy Ramdisk Metodu​

Bu metod için aşağıdaki arşivi indirip klasöre çıkarmanız gerek. Oradan freeldr.ini dosyasını USB'ye atın. Var olan dosyanın üzerine yazsın.

Bundan hemen sonra USB'ye ReactOS'in LiveCD ve BootCD ISO'larını kopyalayın ve livecd ile bootcd olarak yeniden isimlendirin. "Diğerini de kullanacağız" dediğim kısım burası. Sonuç olarak aşağıdaki görseldeki gibi gözükmeli.

Stereo ile Boot Zamanı!​

Artık bilgisayarı yeniden başlatıp USB'den boot edebilirsiniz.
Boot ettiğinizde LiveCD seçeneğini seçin ve tada! ReactOS'ten boot etmiş olacaksınız!

Artık ReactOS'i USB'nizden kullanabilirsiniz, gerçi ne yaparsınız bilmiyorum da. Eğer PS/2 fare kullanmıyorsanız fare çalışmayabilir.
Rehberimi okuduğunuz için teşekkürler. Sağlıcakla kalın, hoşça kalın!

Not: Kendi bilgisayarımda denedim. USB klavye ve farelerinizin sorun çıkartmaması lazım, ama kablosuz fare ve klavye muhtemelen BSOD vermesi ile sonuçlanacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…