Hangi dağıtımı kullanıyorsun?
Hata mesajı ya da kodu var mı?
Pek önemli değil ama bilmekte fayda var sistemi nasıl boot ediyorsunuz yani çalıştırıyorsunuz?

Read-only dağıtımların amacı yerleşik uygulamalarla çalışmaktır. Daha esnek kullanım sunan dağıtımları kullanman senin için daha iyi olur.

Bilgisayara bir şey yüklemek istiyorsanız read only dağıtım kullanmayın o zaman. Adı üstünde salt okunur, sistem nasıl hazır geldiyse öyle gider.

Sanırım "Bazzite"den bahsediyorsunuz. Kafanızın karışmış olabileceğini düşündüğüm için, biraz bilgilendirme yapacağım:

Immutable linux dağıtımları; son kullanıcılar tarafından kolay kolay değiştirilebileceğini düşünmediğim, "read-only" dosya sistemlerine sahiptirler. Bazzite için de semi-immutable bir sistem diyebiliriz.

Bu Immutable dağıtımlar, genellikle A/B partition şemasına sahiptirler. Bunun anlamı, işletim sisteminizi kurduğunuz cihazınızda, kullandığınız işletim sisteminin yanında, bir de bu sistemin 1 veya 1'den fazla kopyasının bulunmasıdır. Bunlardan bir tanesi birincil olan aktif işletim sisteminiz, diğer(ler)i ise yedek işletim sisteminizdir.

İşletim sisteminizi güncellediğinizde, yedek olan işletim sisteminiz arka planda güncellenir. Ardından cihazınız yeniden başlatıldığında; güncellenen yedeklemeniz, birincil yedeklemeniz (sisteminiz) olarak değiştirilir.

Kullanım amacınıza ve sistemi kullanma şeklinize bağlı olarak, bu özellik sizin için fayda sağlayabilir. En basit örnek olarak , yaptığınız bir update kötü sonuçlanırsa, cihazınızda yedek bir biçimde bulunan işletim sistemine geri dönebilirsiniz.

Bazzite'de program kurmak için, flatpak veya distrobox gibi araçların yanında; aradığınızı kolay kolay bulamazsınız, son çare olarak rpm-ostree install komutu ile .rpm uzantılı paketleri kurabilirsiniz.

rpm-ostree aracı, kullandığınız "read-only" ve immutable olan sisteminizin üzerine "geleneksel" yazılımları "katmanlamanıza" olanak tanır.

Bunun yanında, "DPI kurmak" cümlesi bize yeterince bilgi vermese de, distrobox kullanarak kurabileceğinizi düşünüyorum istediğiniz aracı.

Bazzite'de hali hazırda kurulu gelen "DistroShelf" veya "BoxBuddy" gibi araçları kullanarak, GUI aracılığı ile container oluşturabilirsiniz. Fakat ben burada, sizin "DPI kurmak" için yaptığınız adımları, terminal üzerinden yapmaya çalıştığınızı düşündüğüm için, yine terminal üzerinden göstereceğim.

debbaz isimli bir Debian Container'ı oluşturmak için, öncelikle aşağıdaki komutu girin:

Kod:
distrobox create --name debbaz --image debian:latest

İşlem tamamlandıktan, distrobox enter -n debbaz komutu ile, debbaz adlı Container'a erişin. Artık bu Container'a bağlı bir shell'e sahipsiniz.

Kurmak istediğiniz DPI aracını kurmak için uygulamanız gereken adımları, ana sisteminiz yerine burada uygulayın. Bu sayede, bu Container'ın içine istediğiniz aracı kurmuş olursunuz. Araca Container'ın dışından erişmek için ise, distrobox-export aracını kullanabilirsiniz:

Son düzenleme: