Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Şişman Adam

Kategori Yetkilisi
Hukuk Moderatörü
Makaleler
3
Yer
Ankara
Arkadaşlar selam,

Öncelikle biraz uzun olabilir, sabırla okuyup yardım olanlara şimdiden teşekkürler.

Bir arkadaşıma elimde boşta duran anakart, işlemci ve ekran kartımı hediye ettim. Geri kalan parçaları da topladık ve sistemin montajını yaptım. Sisteme Windows 11 Home SL yükledim. İşletim sistemini yükledikten sonra da bütün sürücüleri eksiksiz bir şekilde kurdum. Ancak ethernet sürücüsünde problem yaşıyorum. Sistem ethernet aygıtını maalesef görmüyor. Aygıt yöneticisinde Ağ Bağdaştırıcılarını listelediğimde herhangi bir ethernet aygıtı görünmüyor. Genel olarak da aygıt yönetici üzerinde sürücüsü yüklenmemiş bir aygıt da bulunmuyor. Yani şu anki durumda sanki ethernet aygıtı bilgisayara takılı değilmiş, öyle bir aygıt hiç yokmuş gibi bir görüntü ile karşı karşıyayım.

Anakartın sitesinden ethernet aygıtını sürücüsünü indirip yüklemeye çalıştığımda "The Realtek network Controller was not found. If Deep sleep mode is enabled. Please plug the cable." şeklinde bir hata alıyorum. BIOS'tan kontrol ettiğimde Deep Sleep modunun zaten Disable olduğunu tespit ettim. Ancak yine de bu sorunu aşamıyorum. Daha eski bir sürücü yüklemeye çalıştığımda da aynı sorun karşıma çıkıyor ve maalesef bilgisayarı ethernet yoluyla internete bağlayamıyorum.

BIOS'ta belki aygıt kapalı konumdadır düşüncesiyle BIOS ayarlarını tek tek kontrol ettiğimde için ethernet kontrolcüsüyle ilgili herhangi bir ayar bulamadım. Hatta içinde "LAN" ve/veya "Ethernet" kelimeleri geçen bir ayara rastlamadım. Haliyle BIOS'ta da değiştirebilecek bir ayar yok gibi görünüyor.

Sistem Özellikleri:
Anakart: ASRock AB350M-HDV
İşlemci: Ryzen 5 2600x
Ekran Kartı: GTX 1060 6GB
RAM: 2x8GB
PSU: 500W

Sistemi ben hediye etmeden önce böyle bir problem var mıydı yok muydu inanın hatırlamıyorum. Çünkü ben ethernet kullanma ihtiyacı olmayan birisiyim, bana her zaman WiFi adaptörü yetiyor. Bu sebeple bu sorun benim için de yeni bir sorun oldu.

Şu an için WiFi adaptör ile internet problemi çözülüyor elbette ama ethernet kablosunu kullanmak istiyor arkadaşım. Çözülmezse son çare olarak haricen ethernet kartı alıp anakarta takacağım.

Önerileriniz olursa anlık deneyip dönüş yapamayacağım. Çünkü sistem arkadaşımda ve şu an kullanıyor. O sebeple aklınıza gelen öneri olursa hepsini birden sıralarsanız sevinirim. Ben ilerleyen zamanlarda deneyip, çözülüp çözülmediği konusunda geri dönüş yapacağım.

Çözüm
Ethernet kontrolcüsü anakart üzerinde yer alan bir çip ve her çip gibi o da bozulabiliyor. Size ilk önerim anakartın BIOS güncellemesini yapın. Zaten güncel ise BIOS'u sıfırlayın.

Sıfırlamaya rağmen olmazsa anakartın ethernet kontrolcüsü bozulmuş olabilir.
Ethernet kontrolcüsü anakart üzerinde yer alan bir çip ve her çip gibi o da bozulabiliyor. Size ilk önerim anakartın BIOS güncellemesini yapın. Zaten güncel ise BIOS'u sıfırlayın.

Çözüm

Söylemeyi unutmuşum, BIOS güncel. Hem BIOS'u sıfırlamıştım hem de güncel BIOS'u tekrar yüklemiştim ama ikisinde de sorun çözülmedi.

Sen de böyle söylüyorsan demek ki bozulmuş kontrolcü. Yeni bir ethernet kart satın alalım o zaman.

Teşekkür ederim.