Bu paylaşımın "etkileşim amacıyla" yapıldığı yönündeki yorumları görüyoruz. Ancak biz kendi konumuzda tartışmayı teknik ve hukuki sınırlar içerisinde tutmaya, konu dışı ve taşkın mesajları temizlemeye çalışırken; aynı meselenin başka bir platformda günler boyunca onlarca sayfa, yüzlerce mesaj ve profil paylaşımıyla sürekli gündemde tutulması, bu iddianın ne kadar tutarlı olduğunu zaten gösteriyor. Kimin bu meseleden etkileşim üretmeye çalıştığına okurlar karar verebilir.

Daha düşündürücü olan ise bunun yalnızca birkaç üyenin taşkınlığıyla sınırlı kalmaması. Moderatör ve süpervizör unvanı taşıyan hesapların dahi alaycı, küçümseyici ve doğrulanmamış isnatlar içeren mesajlarla tartışmaya katılması, profesyonel bir yönetim anlayışıyla bağdaşmıyor. Yetkili unvanı; kişisel husumet izlenimi veren bir üslupla hareket etme veya bir topluluğa yönelik hakaretlere göz yumma serbestliği değildir. Tam tersine, daha yüksek bir sorumluluk gerektirir.

Kendi moderasyon ekibimizdeki arkadaşlarımın da gösterdiği üzere, yetkili olmanın gereği tartışmayı körüklemek değil; üslubu korumak, taşkınlıkları önlemek ve aynı standartları herkese uygulamaktır.

Eleştiri yapılabilir, teknik bulgular sorgulanabilir ve hukuki sürecin sonucu beklenebilir. Ancak kişisel saldırıların, hakaretlerin ve aynı iddiaların yüzlerce mesaj boyunca tekrar edilmesinin teknik bir cevap veya savunma değeri bulunmuyor. Bu mesajların konunun amacı dışına çıkmasına rağmen tartışmanın günlerce aynı çizgide sürmesine müdahale edilmemesi de ortaya çıkan tabloyu daha dikkat çekici hâle getiriyor. Sonuçta sağlıklı bir tartışmadan çok, toksik bir tartışma ortamı oluşmuş durumda.

Buna rağmen biz aynı üslupla karşılık vermeyeceğiz. Bir kişi hakkındaki şüpheyi Technopat kurumuna, bütün yetkililerine veya üyelerine mal etmiyoruz. Burada da herhangi bir topluluğu topluca hedef alan, kişileri peşinen suçlu ilan eden veya tartışmayı karşılıklı hakarete dönüştüren mesajlara izin verilmeyecek.

Bizim tarafımızda teknik kayıtlar korunmuş, hukuki başvuru yapılmış ve konu yetkili makamlara bırakılmıştır. Bundan sonrasını profil mesajları, alaylar veya forumlardaki kalabalık değil; deliller ve hukuki süreç belirleyecek.

Gayet normal buldum ben bunu, internette herhangi bir yerde sıradan birine modluk verdiğiniz zaman enteresan bir güç zehirlenmesi yaşıyor. Oradaki hesabımı aşağılık kompleksli bir mod yüzünden silmiştim. Yardımcı olması gereken mod kullanıcıya alakasız şekilde kin besliyor :D, pek de takılmamak lazım açıkçası. Sadece yeni sistemlere yalandan destek verilen, Rockstar'a tapan başka oyun bilmeyen ve inanılmaz 18 yaş altı kitlesi olan bir forum. Burası da ara sıra benziyor korkmuyor değilim.

Gayet normal buldum ben bunu, internette herhangi bir yerde sıradan birine modluk verdiğiniz zaman enteresan bir güç zehirlenmesi yaşıyor. Oradaki hesabımı aşağılık kompleksli bir mod yüzünden silmiştim. Yardımcı olması gereken mod kullanıcıya alakasız şekilde kin besliyor :D, pek de takılmamak lazım açıkçası. Sadece yeni sistemlere yalandan destek verilen, Rockstar'a tapan başka oyun bilmeyen ve inanılmaz 18 yaş altı kitlesi olan bir forum. Burası da ara sıra benziyor korkmuyor değilim.
Bu kızgınlığınızı anlayabilecek en iyi kişi olduğumu düşünüyorum. Ancak artık bu dil ile konuşmayalım. Yoksa onlardan farkımız kalmaz.

Bu paylaşımın "etkileşim amacıyla" yapıldığı yönündeki yorumları görüyoruz. Ancak biz kendi konumuzda tartışmayı teknik ve hukuki sınırlar içerisinde tutmaya, konu dışı ve taşkın mesajları temizlemeye çalışırken; aynı meselenin başka bir platformda günler boyunca onlarca sayfa, yüzlerce mesaj ve profil paylaşımıyla sürekli gündemde tutulması, bu iddianın ne kadar tutarlı olduğunu zaten gösteriyor. Kimin bu meseleden etkileşim üretmeye çalıştığına okurlar karar verebilir.
Benim anlamadığım, madem gizli bir şekilde yapacaktınız, neden ilk olarak burada konusu açıldı? Ki konuyu açan da bir moderatör. Burada konusu açılmasaydı, benim ruhum bile duymayacaktı; Twitter veya başka herhangi bir sosyal medya platformu kullanmadığımdan dolayı. Böyle olan başkaları da vardır. Yani konu açılmasa belki bu kadar büyümeyecekti bile.

Benim anlamadığım, madem gizli bir şekilde yapacaktınız, neden ilk olarak burada konusu açıldı? Ki konuyu açan da bir moderatör. Burada konusu açılmasaydı, benim ruhum bile duymayacaktı; Twitter veya başka herhangi bir sosyal medya platformu kullanmadığımdan dolayı. Böyle olan başkaları da vardır. Yani konu açılmasa belki bu kadar büyümeyecekti bile.

Technopat moderatörü yaptı - Twitter'a attık - kimin yaptığı belli değil.

Technopat moderatoru yaptı - twiterra attık - kimin yaptığı belli değil.

Yok, konuyu açmayı diyordum. Onu ben de biliyorum zaten. Yani yan tarafa sürekli işe konuyu güncel tutuyorlar diyorlar ama saçma olan konuyu ilk onların açıp, büyütmesiydi zaten. Madem ki olayın büyümesi, insanların yorum yapması istenmiyordu, bunların hiçbiri yapılmayacaktı. Belirsiz bir bilgi uğruna iki tarafı düşman ettiler.

@Yusuf7878, amaç konuyu büyütmek değil; forumumuza yaklaşık beş aydır tekrarlayan saldırılarla ilgili hukuki sürecin başlatıldığını üyelerimize duyurmaktı. Konunun açılmasıyla teknik delillerin ve soruşturma ayrıntılarının kamuya açılması aynı şey değil, aradaki farkı koruyalım lütfen.

@Xlarien, paylaşımda da konu başlığında da "Saldırıyı kesin olarak bir Technopat moderatörü yaptı." denmedi. Belirli bir Technopat moderatörü yönünden şüphe oluştuğu ve bu nedenle savcılığa başvurulduğu ifade edildi. Daha önceden de dediğim gibi: saldırıyı kimin gerçekleştirdiğini forumdaki yorumlar değil, yürütülecek soruşturma belirleyecek.

@Yusuf7878 amaç konuyu büyütmek değil; forumumuza yaklaşık beş aydır tekrarlayan saldırılarla ilgili hukuki sürecin başlatıldığını üyelerimize duyurmaktı. Konunun açılmasıyla teknik delillerin ve soruşturma ayrıntılarının kamuya açılması aynı şey değil, aradaki farkı koruyalım lütfen.

@Xlarien, paylaşımda da konu başlığında da "Saldırıyı kesin olarak bir Technopat moderatörü yaptı." denmedi. Belirli bir Technopat moderatörü yönünden şüphe oluştuğu ve bu nedenle savcılığa başvurulduğu ifade edildi. Daha önceden de dediğim gibi: Saldırıyı kimin gerçekleştirdiğini forumdaki yorumlar değil, yürütülecek soruşturma belirleyecek.

Normal bir şekilde de açıklama yapılabilirdi. "Sitemize sürekli DDoS atan kişiyi şikayet ettik" gibisinden. Siz Technopat diyerek kullanıcılara hedef göstermiş oldunuz. Kullanıcılarda zaten sataşacak bir yer ararken önlerine hazır bir şekilde sermiş oldunuz. O sözü kesin olarak demeseniz bile iki tarafın ilişkisi zaten sıkıntılıyken bunların olabileceğini öngörebilmeniz lazımdı. Öngörememek için 15 yaşında bir ergen kafasıyla düşünülmesi lazım. Ben burada iki tane olasılık dışında bir şey göremiyorum maalesef. Ya ihmalkarlık sebebiyle o sözler sarf edildi ya da bilerek. Umarım 2. seçenek değildir.

Normal bir şekilde de açıklama yapılabilirdi. Siz Technopat diyerek kullanıcılara hedef göstermiş oldunuz. Kullanıcılarda zaten sataşacak bir yer ararken önlerine hazır bir şekilde sermiş oldunuz. O sözü kesin olarak demeseniz bile iki tarafın ilişkisi zaten sıkıntılıyken bunların olabileceğini öngörebilmeniz lazımdı. Öngörememek için 15 yaşında bir ergen kafasıyla düşünülmesi lazım. Ben burada iki tane olasılık dışında bir şey göremiyorum maalesef. Ya ihmalkarlık sebebiyle o sözler sarf edildi ya da bilerek. Umarım 2. seçenek değildir.
"Technopat kullanıcıları saldırdı." şeklinde bir ifade ne konu başlığında ne de açıklamalarda kullanıldı, konuyu istediğimiz yere çekmeyelim rica ediyorum. "Technopat moderatörü" ifadesi, şüphe duyulan kişinin görevini belirtmektedir; Technopat kurumunu veya kullanıcılarını topluca suçlamak anlamına gelmez. Bu ayrımı zaten birkaç kez açıkça ifade ettik. Kaldı ki saldırı kayıtları ve teknik incelemelerde ortaya çıkan korelasyonlar mevcutken, şüphe duyulan kişinin görev bilgisini özellikle gizlememiz veya yok saymamız beklenemezdi.

Bir bilginin kötü niyetli biçimde genellenebilme ihtimali, o bilginin hiç söylenmemesini gerektirmez. Burada yaptığımız da tam olarak bu tür genellemeleri ve taşkınlıkları engellemektir.

Konuyu "ya ihmalkârlık ya da kasıt" şeklinde iki seçeneğe indirgemek doğru değil. Başlık, yaklaşık beş aydır süren saldırılar hakkında hukuki süreç başlatıldığını üyelerimize duyurmak amacıyla açıldı. Bundan sonrası soruşturmanın konusudur.