Bozend 10

Yetkin
Makaleler
2
Selam arkadaşlar,

Dünkü (5 Eylül) Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğe denk geldim. İnternetten, özellikle de sosyal medyadan veya ilan sitelerinden alım-satım yapan herkesi bayağı yakından ilgilendiriyor.

Uzun uzun okumak istemeyenler için ekteki resim dosyasını olayı kısaca özet geçeyim:

Olay şu: Maliye artık vergi denetimi ağını iyice genişletiyor. Eskiden sadece büyük e-ticaret pazaryerleri sıkı takipteyken, artık işin içine Instagram, Facebook gibi sosyal ağlar, içerik ve yer sağlayıcılar da dahil edildi.

Yani tebliğde açık açık diyor ki:

• Eğer senin platformunda birisi bir mal satıyorsa, kiralıyorsa veya bunun ilanını veriyorsa, bu kişiyi bana bildireceksin.
  • Hem de öyle yıllık falan değil, her ay bildirim yapacaklar.
  • Platformlar (mesela Sahibinden, Dolap veya Instagram); satıcının adını, soyadını, T.C. Kimlik (TCKN) veya Vergi numarasını ve ilanın linkini direkt Hazine ve Maliye Bakanlığı'na iletmek zorunda.
Kısacası, sosyal medyadan butik açıp "DM'den fiyat vereyim" diyerek vergisiz satış yapma veya ilan sitelerinde sürekli al-sat yapıp göze batmadığını sanma devri büyük ihtimalle kapanıyor. Herkes kabak gibi maliyenin radarında olacak.

Platformlar bu verileri anlık olarak Maliye'ye aktaracak altyapıyı hemen kurabilir mi emin değilim ama bundan sonra internette bir şey satarken hepimizin bilgileri direkt devlete gidecek.

Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

1788691697789.webp