Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Mireman

Becerikli
Merhaba, teknik servise bilgisayarımı götürmüştüm. Sıvı soğutucunun RGB’lerini kontrol edebiliyorum, ama kasanın diğer fanlarını yazılım üzerinden edemiyorum demiştim. Bunu halledebilir misiniz diye söylemiştim ve onlar sorunu kökten çözmüşler; artık sıvı soğutucunun RGB’lerini de yazılımdan kontrol edemiyorum. (PcKolik adlı firmanın teknik servisi). Bunu düzeltmek istiyorum. Anakartta sıvı soğutucu RGB’sini tam olarak nereye takmam gerekiyor, fotoğraf ile gösterebilir misiniz?

Yaptıkları işlem: Sıvı soğutucunun RGB kontrolcüsünü, arkadaki kasanın diğer fanlarının kontrolcüsüne takmışlar. Bu sebepten dolayı sadece kumanda ile kontrol ediliyor.

Ekstra soru: Kasada sıvı soğutucu haricinde 6 fan daha bulunuyor. Bunları anakarta takmam için yeterli yer var mı, yoksa mecbur bu kontrolcü ile mi kullanmak zorundayım? Kontrolcü anakarta bağlı değil; PSU’dan güç alıyor direkt galiba.

Anakart: ASUS Prime B650M-R

12312sd (1).webp
resim_2025-10-21_173943965.webp

Çözüm
Kasanın fanlarını o kontrolcüden anakarta giden ayrı bir kablo olmadığı sürece yazılım ile olmaz o kumandaya ve kasa üstündeki düğmeye muhtaç maalesef. Tek birleşik olması kötü maalesef kontrol edemeyiz onları.

3 adet RGB girişin var herhangi birine takabilirsin.

1761074007147.webp
Eğer yanlış anlamadıysam sıvı soğutmanın RGB kablosu sanırım kontrolcüdeki en üste takılı. Anakarta sadece sıvı soğutmadaki fanlar takılı olduğu için hızlarını kontrol edebiliyorsun. Kasanın fanları da 5 pinli garip bir tasarım olduğu için anakarta takılamıyor sanırım. O kontrolcüden anakarta takılacak bir giriş var mı "data" yazan bir şey de olabilir. Kontrolcünün en altındaki beyaz boş soket var onda bir şey yazıyor mu?

Kasa modeli ne bu arada?
Yanlış anlamadıysam bunu söylüyorsunuz. D1 5V yazıyor onun yanında, DATA yazan bir kablo veya giriş bulunmuyor. Eskiden de kasadaki diğer fanları hem RGB hem de hız olarak yazılımdan kontrol edemiyordum. Bu sorun ve başka bir problemden dolayı teknik servise götürdüm. Onlarda sağolsunlar hiçbirini kontrol edemezsem sorun kalmaz diye düşünmüş ve artık sadece sıvı soğutucunun fanlarının ve pompasının (Pompa hızı şüpheli) hızını kontrol edebiliyorum. Hiçbir ışığı yazılımdan edemiyorum. Bu kadar kablo yoktu galiba o ikiye ayrılan kabloyu yeni eklemişler.

Kasa modeli: 1ST Player FD8 Siyah 850W 80+ Gold Modüler ATX 3.1/PCIE 5.1 ARGB 6x12CM Fan Temperli Cam USB 3.0 E-A
https://pckolik.com.tr/urun/1st-pla...ie-51-argb-6x12cm-fan-temperli-cam-usb-30-e-a

Dosya Ekleri

• IMG_5707.webp
    IMG_5707.webp
    1,7 MB · Görüntüleme: 33
D1 5V güç ile alakalı olabilir o da işimize yaramıyor. Kontrolcünün en üstündeki RGB kablosunu da anakartın sağ üst kısımdaki RGB kısmına takarsan sıvı soğutmanın ışıklarını anakarttan kontrol edebilirsin diye düşünüyorum.

Ama emin olmak içinde kasadaki bir fanın kablosunu takip et ucu sadece bir adet mi yoksa 2 adet mi hem fan hem RGB kablosu ayrı mı yoksa birleşik bir yapı mı? Kasanın web sitesinde fanlar hakkında detaylı bilgi yok çünkü.

D1 5V güç ile alakalı olabilir o da işimize yaramıyor. Kontrolcünün en üstündeki RGB kablosunu da anakartın sağ üst kısımdaki RGB kısmına takarsan sıvı soğutmanın ışıklarını anakarttan kontrol edebilirsin diye düşünüyorum.

Ama emin olmak içinde kasadaki bir fanın kablosunu takip et ucu sadece bir adet mi yoksa 2 adet mi hem fan hem RGB kablosu ayrı mı yoksa birleşik bir yapı mı? Kasanın web sitesinde fanlar hakkında detaylı bilgi yok çünkü.

Aankartın sağ üst kısmındaki RGB kısmı dediğiniz yer Add_gen 2_2 yazan yer mi?
Kasanın fanları tek birleşik yapıda yani. Mesela o kablolardan birini kontrolcüden söksem fan duruyor direkt

Kasanın fanlarını o kontrolcüden anakarta giden ayrı bir kablo olmadığı sürece yazılım ile olmaz o kumandaya ve kasa üstündeki düğmeye muhtaç maalesef. Tek birleşik olması kötü maalesef kontrol edemeyiz onları.

1761074007147.webp

Çözüm

Eki Görüntüle 194682
Bu kontrolcüye bağlı olan en sondaki siyah kabloyu mu takacağım o kablo böyle ikiye ayrılıp gidiyor üst tarafa doğru da ondan bir sorayım dedim.