Çözüldü RJ11 yerine RJ45'den internet alınabilir mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
Malatya
Merhaba, elimde Türk Telekom'a ait olan CAT6 kablosu bulunuyor. Alttaki kutudan evime bu kabloyu çekmek istiyorum. Kablonun bir ucu çiftli bakır kablo, diğer ucunda ise RJ45 konektörü takılı.

Modemimde de Ethernet üzerinden bağlantı yapabileceğim bir sekme bulunuyor. RJ45 konektörü kullanarak RJ11'de ki gibi internet erişimi sağlayabilir miyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Merhaba,

Bahsettiğiniz kutu ADLS/VDSL kutusuysa kabloyu RJ45 ucu ile modeme takamazsınız. CAT6 kablodan 2 renk kullanıp bina girişindeki kutuya monte edilmesi gerekiyor, modeme gelen aynı renk 2 kablo ucuna da RJ11 takılıp modemin DSL girişine takılmalı, ancak bu şekilde bağlantı sağlayabilirsiniz.

RJ45 uçları WAN ve LAN girişleri içindir. WAN bağlantıları günümüzde genellikle FTTB (Binaya kadar fiber) ve FTTH (Daireye kadar fiber) altyapılarda kullanılır. Modemdeki "Ethernet Kablosu" sekmesi de RJ45 ile bağlantı sağlanan internet bağlantıları içindir. Altyapınız ADSL/VDSL ise "DSL" sekmesini kullanmalısınız.

LAN bağlantıları da modemden diğer cihazlara (PC, TV vs.) veya internet bağlantısını kablolu olarak genişletmek için router gibi cihazlara internet bağlantısı sağlamak için kullanılır.

FTTH: Fiber kablo daireye kadar gelir ve ONT cihazında sonlanır, ONT cihazından sonra da modeme CAT6 vb. kablo ile bağlantı sağlanır.
FTTB: Fiber kablo bina girişine kadar gelir ve dolap bağlantısı sağlanır, ardından dairelere genellikle CAT6 vb. kablo ile bağlantı sağlanır.
ADSL/VDSL: Bina girişindeki abone kutusuna 2'li bakır kablo bağlantısı yapılır ve kablo modemin DSL girişine RJ11 uç ile takılır.
Şu anda RJ11 ile bağlantı sağlıyorum fakat iç tesisatım kötü durumda ve çok fazla ek kablo getirilmiş.

Elimdeki kablo da aşağıdaki gibi. Anlaşılan bir yerden RJ11 çaktırmam gerekecek.

Yukarıda elimdeki kablonun nasıl olduğunu paylaştım. Elektrikçiye gidip birine RJ11 çakmam gerekecek anlaşılan. İnternet kutum da aşağıdaki gibi eski tip telefon kutusu.
Evime gelen kablolardan tek iki çift kablodan 100Mbps alabiliyorum fakat upload konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyorum, upload konusunda sinyal seviyem 4.0'larda takılırken diğer kablolarda 9.9 dBm seviyelerinde takılıyor. Diğer kablolar da 100Mbps taşıyamıyor. Ayrıca elimde kutuya çakacak bir aletim olmadığı için nasıl çakacağım da bilmiyorum.

Evet, eksiz şekilde reglet'lerden bağlayabilirsiniz elektrikçiye. Rj11 portundan hizmet alıyorsunuz zaten.

DSL tarafta Local ve prensibal hat olarak ikiye ayrılır. Local taraf Saha dolabı/anksatre, Prensibal hat Santral/Saha dolabı arasıdır. Burada oluşabilecek sorunlar DSL tarafta her türlü saçma kayıplara sebebiyet verebilir. Birde Crosstalk/Diyafoni durumu var. Bina/sokak olarak bağlı olduğun S/K (saha kabininde) ne kadar yüksek hız alan varsa ne kadar çok bağlı insan varsa diyafoni olur, aynı şekilde reglet'lerde de aynı durum var, bağlantı stabilitesi düşer yani. DSL tarafa yatırım olmadığı için maalesef sadece kablo değiştirmekten başka çareniz yok bu tarz durumlarda.

Eğerki FTTH kullanıyor olsaydınız DL veya UL sorunu genelde SSG cihazlarında tanımlanırken/yetki verilirken yanlış tanımlama yapılmasından oluyor olurdu, sizin sorununuz direkt DSL tarafta. DSLAM'lar bile artık yenilenmiyor, yazılımları Çince oluyor, o derece saçmalamaya başladı. PON'a yatırım yapmaya, yatırımlarını ciddi artırmaya başladılar, böyle bir karar aldılar (almak zorundalardı).

Sizin sorun nerede tam bilemem ama kablolar sağlıklı bağlantıda büyük önem taşır. Ek olan kabloları mümkün olduğunca önermem, hele ki bu ek dışarıdaysa. Eksiz, yeni kablo çekip bağlantısı düzelen kişilere de tanık olmuşluğum var.

Kabloyu kutuya çakmak için krone aleti/pensesi kullanılır. Kablo kroneye sıkıştırılarak pensesiz uydurma da yapılabilir ama mümkünse pense ile çakılmalı, bir elektrikçiden yardım almanızda fayda var, hem kabloyu kutuya çakar hem de kablo ucuna RJ11 çakar. Hizmet almadan önce elektrikçiye taleplerinizi detaylıca aktarmanızda fayda var. Bir de gerekirse birkaç yerden fiyat almanızı öneririm.

Detaylı anlatımınız için teşekkür ederim. Upload konusunda sorun yaşıyorum derken direkt olarak pingde sorun yaşıyorum. Hızlarım normal olmasına rağmen anormal bir gecikme oluyor. Son 2-3 gündür akşam bu olay belirmeye başladı. Hani diyeceğim kutu aşırı yükleniyor fakat depremden dolayı yakınımızdaki bir çok bina yıkıldığı için çok fazla port açığa alındı. Kontrol ettiğimde sinyal gücümün çok fazla düştüğünü gözlemleyebildim tek.

Bizden önceki ev sahipleri nasıl bir kablolama yaptırdılarsa türlü türlü kablo geliyor eve ve hepsinden internet alabiliyorum, sadece şu CAT kablosuna benzeyen kablodan tek kablo bağladığım zaman bağlantı sağlayabildim. Siyah ve kırmızıya, mavi ve beyaza taktım fakat o şekilde güç gelmiyordu:

Eğer bakmak isterseniz hat raporunu da aşağıda paylaşıyorum:

Ping sorunları BGP şehir içi rotasıyla ilgili. DSL'de daha düşük ping almak için hattınızı İnterleaved Mod yerine Fasth Path moduna aldırabilirsiniz. İnterleaved Mod olduğu zaman modem ile DSLAM arasında misktake/hata arar sistem, böyle olduğu zaman 4-5ms ekstra ekleyebilir. Fast Path Mod olduğu zaman şu an aldığınız ping'den daha düşük alma ihtimaliniz var lakin deprem bölgesinde olduğunuz için o bölgelerde SSR (Smart ervis router)'ler yani aboneye yetki veren cihazların ve yönlendirme yapan cihaz BNG'lere erişim süresi fazla olabiliyor. Ping sorununuzun şu an için bu sebeplerden de kaynaklanıyor olma ihtimali var. Deprem bölgesi için işlerin biraz daha yerine getirilmesi, düzeltilmesi için biraz daha zaman var, dolayısıyla biraz sabredin, zamanla Nokia SR7s, Nokia SR12 gibi Core şebekede kullanılan cihazlar güncellenir.

Normalde depremden sonra bile böyle sorun yoktu ve hatta altyapımı güçlendirdiler. 77Mbps'lik altyapı 100Mbps'lik olarak güncellendi. Kendilerine sorunu belirttim fakat bir haber alamadım, umarım yakın zamanda çözüm bulurlar bu sorun için. Yardımınız için teşekkür ederim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…