BG3 gibi bir RPG oyunu değiller ama RPG namına bir şey yok demek için oyunları oynamamış olman lazım, RPG'nin spesifik bir tanımı yok.

Oyunları oynadım ve RPG namına pek bir şey yok. Ekipman değiştirmek dışında RPG ögesi barındırmayan oyunlar ikisi de. Birkaç seçim hakkı verilince oyun RPG olmuyor.

En başta Elden Ring ve E33'te RPG etiketinin bulunması yanlış zaten.

Oyunları oynadım ve RPG namına pek bir şey yok. Ekipman değiştirmek dışında RPG ögesi barındırmayan oyunlar ikisi de. Birkaç seçim hakkı verilince oyun RPG olmuyor.

En başta Elden Ring ve E33'te RPG etiketinin bulunması yanlış zaten.
Seçim hakkı sunması, istediğin buildi yapabilmek vs. Bunlar RPG oyunlarında olan şeyler zaten, adı üstünde rol yapma, ben nasıl biri olacağıma karar veriyorum, Expeditionda bu olmayabilir ama Elden Ring'te bu var, sana bu özgürlüğü sunabiliyor. RPG'nin tek bir tanımı, türü yok, bir çok çeşit RPG oyunu var.

Seçim hakkı sunması, istediğin buildi yapabilmek vs. Bunlar RPG oyunlarında olan şeyler zaten, adı üstünde rol yapma, ben nasıl biri olacağıma karar veriyorum, Expeditionda bu olmayabilir ama Elden Ring'te bu var, sana bu özgürlüğü sunabiliyor. RPG'nin tek bir tanımı, türü yok, bir çok çeşit RPG oyunu var.
Ben Souls oyunlarını RPG olarak düşünemiyorum ya. Soulsların içindeki RPG ögeleri Soulslara özel gibi geliyor. Çünkü RPG denince benim aklıma karakterle bağ kurup kendimi onun yerine koyabileceğim, seçimlerde oyun akışını değiştirebileceğim, yaşamak istediğim bir hayatı oyunda yaşayabileceğim bir oyun tarzı geliyor. Ama Elden Ring bana öyle gelmiyor. "Amacın tüm bossları kesmek, nasıl kesersen kes" mantığı bana RPG gibi gelmiyor.

Seçim hakkı sunması, istediğin buildi yapabilmek vs. Bunlar RPG oyunlarında olan şeyler zaten, adı üstünde rol yapma, ben nasıl biri olacağıma karar veriyorum, Expeditionda bu olmayabilir ama Elden Ring'te bu var, sana bu özgürlüğü sunabiliyor. RPG'nin tek bir tanımı, türü yok, birçok çeşit RPG oyunu var.

Ancak bu kadarı işte. Elden Ring'de kontrol ettiğimiz karakterin bir "karakter" özelliği olmadığı için RPG unsuru buildin ötesine geçemiyor. Buna RPG demek BG3, Skyrim gibi oyunlara hakaret. Elden Ring favori oyunumdur ama RPG öyle bir şey değil.

Yeni nesil her aksiyon-macera oyununa RPG etiketi basıldığı için oluyor bu. Millet gerçek RPG'nin ne olduğunu unuttu. Elindeki silahı değiştirmekle RPG olunmaz.

Önemli ve büyük CRPG oyunlarının çoğunu zaten deneyim etmişsiniz. Bu çok güzel, gerçekten hepsi harika oyunlar bunlar. Listende göremediğim ve senin için uygun olacağını düşündüğüm birkaç isim geliyor aklıma.

Mesela Solasta'ya bakabilirsin, ikinci oyunu da erken erişimde şu an. İlk oyunu aradan çıkarıp ikinci oyuna da girebilirsin. Neverwinter Nights yine bu türün parlayan yıldızlarından, ona da mutlaka göz at. Warhammer 40K: Rogue Trader yine harika bir seçim olur. Üstelik Türkçe dil desteğine de sahip.

Bence önerdiklerim arasından en uygunu Rogue Trader olur, aralarından en iyisi olduğunu düşündüğümden değil en günceli olduğundan bunu söylüyorum. Oynaması daha rahat olacaktır, Türkçe dil desteği de cabası tabii.

Ancak bu kadarı işte. Elden Ring'de kontrol ettiğimiz karakterin bir "karakter" özelliği olmadığı için RPG unsuru buildin ötesine geçemiyor. Buna RPG demek BG3, Skyrim gibi oyunlara hakaret. Elden Ring favori oyunumdur ama RPG öyle bir şey değil.

Yeni nesil her aksiyon-macera oyununa RPG etiketi basıldığı için oluyor bu. Millet gerçek RPG'nin ne olduğunu unuttu. Elindeki silahı değiştirmekle RPG olunmaz.
BG3'ü anladım da Skyrim ne alaka onu çözemedim. Rol yapmaya bakış açısı olarak Skyrim ve ELDEN RING öyle çok da farklı yapıda değiller çünkü. İkisi de mekanik olarak rol yapmayı destekliyor, ikisinde de diyalogların hiçbir önemi yok. Skyrim'de diyaloglarla değiştirebildiğiniz görev sayısı bir elin parmağını geçmez, hatta eminim saysan ELDEN RING'de bile diyaloglarla değişen görev sayısı daha fazladır. Skyrim'de diyaloglar sadece görev alıp görev vermekten ibaretler.

Skyrim, diyalog seçimleriyle dünyasının değiştiği bir oyun olsaydı tamam diyecektim de değil yani. ELDEN RING de, Skyrim de mekanik rol yapma oyunları, diyalog ağırlıklı değiller. Tek fark Skyrim build imkanlarının yanında bir de demircilik, simyacılık gibi ek mesleklere imkan tanıyor bu açıdan daha iyi o kadar.

Bir oyunda bir kullanıcı kendi kostümünü seçip "Let Me Solo Her" adında kendi kahramanını yaratabiliyorsa ve bunu oyun sektörüne tanıtabiliyorsa bu zaten iyi bir rol yapma oyunu oynadığımız anlamına gelir. Rol yapma dediğin şey sadece diyaloglarla görevlere yön vermekle ölçülmez. ELDEN RING'de insanlar Wolverine rolüne de giriyor, İsa rolüne de giriyor, Saruman rolüne de. Şu oyuna rol yapma oyunu değil demek büyük ayıptır.

ELDEN RING'in sağladığı build imkanı onu sadece mikro istatistiklerin değiştiği diğer ARPG'lerden çok farklı bir noktada tutuyor. Çünkü ELDEN RING'de sadece istatistik değişmiyor, oynanış stili tamamen değişiyor. Saruman'ı oynadığın şekille Wolverine'i oynadığın şekil birbirinin aynısı olmuyor. Bu yüzden sadece silah değiştirip rol yapma oyunu demiyorsun hayır, oynanış stilini değiştirip rol yapıyorsun. Düşündüğün zaman Skyrim'in yaptığının birebir aynısı, hiçbir fark yok.

Bir oyunda bir kullanıcı kendi kostümünü seçip "Let Me Solo Her" adında kendi kahramanını yaratabiliyorsa ve bunu oyun sektörüne tanıtabiliyorsa bu zaten iyi bir rol yapma oyunu oynadığımız anlamına gelir. Rol yapma dediğin şey sadece diyaloglarla görevlere yön vermekle ölçülmez. ELDEN RING'de insanlar Wolverine rolüne de giriyor, İsa rolüne de giriyor, Saruman rolüne de. Şu oyuna rol yapma oyunu değil demek büyük ayıptır.

Girdikleri rol dünyayı etkilemiyor. NPC'ler sizin Saruman mı Wolverine mi olduğunuza dikkat etmiyor.

Rol yapma türü ayaklar altına alındığı için bu yorumunuza şaşırmadım.

Girdikleri rol dünyayı etkilemiyor. NPC'ler sizin Saruman mı Wolverine mi olduğunuza dikkat etmiyor.

Aynı şeyler Skyrim için de geçerli yazdıklarımı okumadınız galiba? Hatta aynısı bizzat Oblivion için de geçerli. Elder Scrolls oyunlarına çok iyi RPG'ler deyip ELDEN RING'e RPG değildir diyemezsin maalesef, iki yüzlülük olur bu. İkisi de rol yapma oyunları bunların, tüm rol yapma oyunlarını tek bir çizgiye sokmaya gerek yok. Skyrim en sevdiğim oyunlardan biri bu arada, gömmek için demiyorum bunu. Ben bu iki oyunu da olduğu gibi seviyorum, mekanik olarak rol yapabilmek benim için daha önemli zaten diyaloglardan.

ELDEN RING'i Assassin's Creed veya Hogwarts Legacy gibi sözde RPG oyunlarına benzetmek büyük hata. Bu oyunların hiçbirinde diyalogların önemi yok tıpkı ELDEN RING gibi, ama ELDEN RING'in aksine hiçbirinde mekanik olarak rol yapma da yer almıyor. ELDEN RING, mekanik rol yapma seçenekleri sayesinde bu çakma RPG'lerden sıyrılmayı başarıyor.

Her oyundan CRPG beklentisine girmek pek sağlıklı bir kafa yapısı değil, sen her oyunu BG3 gibi olsun istiyorsun, BG3 gibi olmaması o oyunun RPG olmadığı anlamına gelmiyor.