ays_nur

Becerikli
Arkadaşlar islemci degistirecegim, elimde bu iki secenek var sadece, baska bir secenegim yok şu anlik. Sizce hangisi?

R5 5500 alınabilir. Performans olarak yakın işlemciler zaten. R5 5500, stok soğutucuyla nispeten daha serin çalışıyor. R5 3600 için ekstra soğutucu daha iyi olur çünkü R5 5500'e oranla daha sıcak çalışıyor.

Bunun yanı sıra R5 3600'ün de tek artısı PCIe 4.0 desteği olması ancak o da anakarta bağlı tabii.

Karşılaştırma videosunu izlemeden önce en azından 3600 CS gibi oyunlarda daha iyidir diye tahmin ediyordum çünkü L3 önbelleği 32 MB. Ama videoda 3600'ün iyi olduğu oyun yok gibi CS'de de hemen hemen aynı:

Neredeyse yarısı kadar güç tüketimi ve sıcaklıkların daha düşük olması sebebiyle bence 5500. Fiyat olarak da 500TL daha ucuz ama daha performanslı. 5600 fiyatlarını da takip edebilirsiniz, şu anda gereksiz pahalı ama olması gereken fiyatlarda (4500-5000) denk gelirse 5600 çok daha mantıklı.
Hatta şehrinizde varsa 2. elden 5600, 5600X bile alabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
R5 5500 alınabilir. Performans olarak yakın işlemciler zaten. R5 5500, stok soğutucuyla nispeten daha serin çalışıyor. R5 3600 için ekstra soğutucu daha iyi olur çünkü R5 5500'e oranla daha sıcak çalışıyor.

Bunun yanı sıra R5 3600'ün de tek artısı PCIe 4.0 desteği olması ancak o da anakarta bağlı tabii.
Anakartım MSI A520M-Pro, fark edip etmeyecegini bilmiyorum.
Çok benzerler. Hangisi ucuzsa onu alın.
Babamin calistigi yerde bu iki islemci bosa cikmis, bende dun ekran karti siparisi vermistim ve suanki islemcim yetersiz gelecek biliyorum. İki islemci arasindan birini secmem lazim, para vermeyecegiz.
Karşılaştırma videosunu izlemeden önce en azından 3600 CS gibi oyunlarda daha iyidir diye tahmin ediyordum çünkü L3 önbelleği 32 MB. Ama videoda 3600'ün iyi olduğu oyun yok gibi CS'de de hemen hemen aynı:

Bazi videolara bakiyorum 1-2 FPS fark var aralarinda bazilarina bakiyorum aralarinda bu videodaki gibi 30-40 FPS fark var, cok anlayamadim simdi hangisinin daha iyi oldugunu.
Ne kadar vereceğinize bağlı, aralarındaki belirgin fark L3 bellekleri. 5500 16MB ise 3600 32MB belleğe sahip. FPS oyunları ağırlıklı oynuyorsanız 3600 tercih edilebilir. Ama ısı sorunu halledebilmen lazım.
Para vermeyecegim. FPS agirlikli oyunlar yerine daha cok hikaye oyunlari oynuyorum. Isı sorunu icinse bakir borulu fan alip takabilirim, sorun degil.

Anakartım MSI A520M-Pro, fark edip etmeyecegini bilmiyorum.
PCIe 3.0 destekli, fark yaratmaz. Ki zaten çoğu GPU için PCIe 3.0-4.0 kayda değer fark yaratmıyor. Çok önemli değil bu seviyede.

R5 5500 ile RTX 3060 Ti kullanıyorum, genel olarak gayet iyi besliyor. Bazı oyunlarda yer yer darboğaza düştüğü oluyor ancak çok mühim değil, FPS değerleri iyi. 3060 ile daha rahat olur zaten.