RTX 3080 Ti termal pad değişiminden sonra güç tüketimi düştü ve FPS yarıya indi

xSquixWasTaken

Çalışkan
Dün ekran kartımın (RTX 3080 Ti) termal pad ve termal macununu değiştirdim. Termal pad değiştirirken 1.5 mm’lik termal pad yetmediği için onun yerine 1 mm’lik termal pad’leri iki yere uyguladım. Sonra termal macunu sürdüm fakat elimde çok az kalmıştı; tam olarak yetmedi ama yine de sürdüm.

FurMark testini başlattıktan sonra sıcaklıklar 85 dereceden 75 dereceye düşmüştü fakat FPS ciddi şekilde azalmıştı. Oyun oynarken bir anda görüntü gidiyor ve bilgisayar tepki vermemeye başlıyor.

Bu sorunu nasıl çözebilirim? Mafia oynarken normalde 4K’da 70 FPS alırdım, ekran kartı da 350 W enerji tüketirdi ama şu an 30-40 FPS alıyorum ve 180 W elektrik kullanıyor.

- Termal Pad Doğruluğu: Termal pad değişimi sırasında, uygun kalınlıkta ve kalitede termal pad kullandığınızdan emin olun. Eğer 1.5 mm gereken bir alanda 1 mm kullandıysanız, bu bölgede yeterli ısı iletimi sağlanamıyor olabilir. Gerekirse, doğru kalınlıkta termal pad temin edin ve tekrar uygulayın.

- Termal Macun Uygulaması: Termal macunun doğru miktarda uygulandığından emin olun. Yetersiz uygulama, ısı dağılımını etkileyebilir. Termal macunu yeniden uygulamayı deneyin; yaygın olarak bir bez ile temizleyip, ince bir tabaka halinde tekrar sürmek en iyisidir.

- Güç Bağlantılarını Kontrol Edin: Ekran kartının güç bağlantılarını kontrol edin. Güç kablolarının düzgün bağlandığından emin olun, gevşek bağlantılar güç kaynağının etkili çalışmasını engelleyebilir.

- GPU ve CPU Sıcaklıkları: GPU sıcaklıklarını izlemeye devam edin. 75 derecenin altında çalışması isteniyor, bunun için yeterli soğutmanın sağlandığından emin olun. Eksojen bir soğutma çözümü eklemeyi düşünebilirsiniz.

- Kötü Performans Durumları: Ekran kartı performansında düşüş, thermal throttling (ısıl kısıtlama) nedeniyle olabilir. Kart, aşırı sıcaklıklar nedeniyle otomatik olarak performansını düşürüyor olabilir. Bu nedenle, sıcaklıkları kontrol ederek soğutmayı artırmanız gerekmektedir.

- Power Limit Ayarları: GPU’nun yazılımında (örneğin MSI Afterburner gibi) güç limitlerinin değiştirilip değiştirilmediğini kontrol edin. Kısıtlanan bir güç sınırı altında çalışıyor olabilirsiniz.

- Sürücü Güncellemeleri: Ekran kartı sürücülerinizin güncel olup olmadığını kontrol edin. Güncel olmayan sürücüler performans sorunlarına yol açabilir.

- Oyun Ayarları: Oyun içindeki grafik ayarlarını standart veya düşük seviyeye çekmeyi deneyin. Eğer performans artışı sağlarsanız, sorun oyunun optimize edilmemiş ayarlarından kaynaklanıyor olabilir.

- Test ve Gözlem: Tüm değişikliklerden sonra FurMark gibi stres testleri yaparak sıcaklık ve FPS değerlerini izlemeye devam edin. Eğer sorun devam ederse, donanımda başka bir problem olabilir.

Detaylı bilgi edinmek adına, ekran kartı üzerindeki tüm bileşenlerin çalıştığından ve bağlı olan araçların doğru çalıştığından emin olun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…